Hallo,
Gelukkig heb ik zelf (voor zover ik weet) nog niets met kanker te maken maar het interesseert me gewoon enorm.
Ik zou kanker graag eens wat beter willen begrijpen. Zo heb ik bijvoorbeeld al gelezen/gezien van verschillende mensen waarvan 1 met longkanker waar het eigenlijk heel goed mee ging, die plots heel kritiek lag omdat ze (vrijwel) geen bloedplaatjes meer aanmaakte. Daarvoor was ze vrijwel zonder klachten. Hoe kan zoiets?
En een collega van mij die een vorm van botkanker had die eigenlijk zo goed als weg was. Ging ook supergoed met haar, ze was aan het werk, voelde zich goed. Ineens overleden aan longontsteking! Toch wordt dit aan de kanker geweten.
Ik begrijp wel dat kanker zich uit kan zaaien en andere cellen verdringt, maar hoe verklaart dat dit soort verschijnselen?
Alvast bedankt voor de antwoorden.
Groetjes, Trudy
Indien u kanker beter wilt begrijpen, adviseer ik u geneeskunde te studeren. U daarna te specialiseren in de oncologie, en in deze tijd alle vaktijdschriften te volgen. U zult dan 1% van deze nare ziekte begrijpen.
Eenvoudige informatie kunt u vinden op Wikipedia of de websites van de kanker verenigingen in nderland.
Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen.
Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden bouwstenen: de cellen. Voortdurend maakt ons lichaam nieuwe cellen. Op die manier kan het lichaam groeien en beschadigde en verouderde cellen vervangen. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling. Bij celdeling ontstaan uit één cel twee nieuwe cellen, uit deze twee cellen ontstaan er vier, dan acht, enzovoort.
Gewoonlijk regelt het lichaam de celdeling goed. Elke celkern bevat informatie die bepaalt wanneer de cel moet gaan delen en wanneer zij daar weer mee moet stoppen. Deze informatie ligt vast in onze genen en wordt doorgegeven van ouder op kind. Dit erfelijk materiaal (DNA) komt voor in de kern van elke lichaamscel.
Bij zoveel miljoenen celdelingen per dag, kan er iets mis gaan. Dit kan door toeval, maar ook door allerlei schadelijke invloeden: bijvoorbeeld door roken of zonlicht. Doorgaans zorgen 'reparatiegenen' voor herstel van de schade. Soms echter faalt dat beschermingssysteem. Dan gaan genen die de deling, groei en ontwikkeling van een cel regelen, fouten vertonen. Treden er verschillende van dat soort fouten op in dezelfde cel, dan gaat deze zich ongecontroleerd delen en ontstaat er een gezwel of tumor.
Tumor is een ander woord voor gezwel. Er zijn goedaardige en kwaadaardige gezwellen of tumoren. Alleen bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker.
Goedaardige gezwellen, bijvoorbeeld wratten, groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Wél kan zo'n tumor tegen omliggende weefsels of organen drukken. Dit kan een reden zijn om het gezwel te verwijderen.
Bij kwaadaardige tumoren zijn de genen die de cellen onder controle houden zo beschadigd, dat de cellen zich zeer afwijkend gaan gedragen. Zij kunnen omliggende weefsels en organen binnendringen en daar ook groeien. Zij kunnen ook uitzaaien.
Tsja, de teksten op internet heb ik al zo'n beetje gelezen. Dat vind ik op zich allemaal logisch klinken en begrijp ik wel.
Niet iedereen is in de gelegenheid om maar even "geneeskunde te gaan studeren en zich daarna in oncologie te specialiseren". Als ik die kans had gehad, had ik die zeker aangegrepen.
En de informatie waar ik in dit topic naar vraag moet volgens mij bij artsen wel bekend zijn. Ik neem aan dat als een oncoloog zegt dat de longontsteking toch met die kanker te maken heeft, dat dit wel ergens op gebaseerd is.
Trudy, jij vraagt hier op een forum iets heel complex.
alles wat je als leek kan begrijpen staat op b.v. de site van de kankerbestrijding. je kan ook verder Googlen en wat buitenlandse sites lezen.
ook moet je je realiseren dat dit een forum is, en dat er geen doktoren antwoord geven(misschien soms, als je geluk hebt) het zijn meestal leken of mensen die op een of andere manier iets met gezondheidszorg hebben.
dus je zult verder moeten zoeken, maar ook begrijpen dat kanker heel complex is en dat er iedere dag over de hele wereld heel veel onderzoek wordt gedaan om de ziekte te ontrafelen, het zal nog heel veel jaren duren voordat we alles weten.
Uit een groot internationaal onderzoek blijkt dat er misverstanden bestaat over de oorzaken en behandelingsmogelijkheden van kanker.
Het meest opvallende was dat mensen uit rijke landen het drinken van alcohol als minst waarschijnlijke oorzaak van kanker bestempelden. In de rijke landen scoorde het risico van te lage consumptie van groente en fruit hoger dan alcoholgebruik, terwijl het wetenschappelijk bewijs hiervoor zwakker is dan voor gebruik van alcohol. Ook werden stress en luchtvervuiling in deze landen als belangrijkere risicofactoren ingeschat dan alcohol.
Mensen uit de midden- en lage-inkomens zijn pessimistischer over de behandelingsmogelijkheden van kanker dan de ondervraagden uit de hoge-inkomenslanden. Bijna de helft van de mensen met lage-inkomens denkt dat er niets gedaan kan worden aan kanker, tegenover slechts 17 procent in de rijke landen.
Deze misverstanden kunnen opgelost worden door goede voorlichtingscampagnes.