Ik ben op zoek naar info over een storing in de koolhydraten huishouding in de hersenen welke op stressmomenten overgaat in het benutten van aminozuren voor de productie van pyruvaat (lees suiker). Daarbij ontstaan blijkbaar ammonia en ketonen die mogelijk bepaalde (extreem vervelende) klachten kunnen veroorzaken.
Wat ik graag zou willen weten is of dit een bekend mechanisme is en wat er dan eventueel over bekend is. Reden dat ik dit wil weten is dat ik soms mogelijk last van dit mechanisme heb, maar dat dit wordt aangezien voor een onderdeel van een depressie. Ik heb echter het idee dat anti depressiva dit mechanisme alleen nog maar versterken en mij nog ellendiger/hopelozer maken.
Dit is een normaal onderdeel van de energiehuishouding van het menselijk lichaam m.b.v. ATP, glucose, eiwitten en vetten. Lees dit bijvoorbeeld maar eens: http://luuk.noregular.com/voeding_in_de_sport/vet_verbranding.htm
Hoewel in niets van chemie weet (ooit kreeg ik een "3" na 'n jaartje scheikunde) weet ik dat ketogenese een effect is dat bv op treedt bij het volgen van het Atkins dieet en dat je dat in de urine kunt meten. Ik heb ook wel ergens een link naar de citroenzuurcyclus staan.
Waar ik nu echter nieuwsgierig naar ben is of dit inderdaad ook in de hersenen kan optreden. De bloed/hersenbarriere bv beschermd tegen bepaalde invloeden. Als het zo'n gewoon verschijnsel zou zijn, waarom spreekt mijn ha daar dan niet over en vind ik ook niets hierover (het effect op de hersenen) op het net. Wel veel vanuit de sport en zelfs als alternatieve behandeling bij epilepsie.
Na zo'n "aanval" van mij, welke binnen een stressmoment van 5 seconden kan optreden, ben ik soms 4 volle dagen volledig van de kaart en smeek ik mijn ha om hulp. Die wil me dan direct voor de rest van mijn leven aan de SSRI hebben (welke ik, ivm de bijwerkingen, tegen zijn advies in afgebouwd heb).
Nu denk ik de "aanval", welke wel degelijk stressgerelateerd is, met Imipramine (2e generatie antidepr.) te hebben opgelost doordat dat middel mij binnen enkele uren een betere stemming geeft. Ook dit effect is blijkbaar niet bekend bij huisartsen. Extra reden voor mij om te veronderstellen dat bij mij (en een familielid dat vergelijkbare klachten heeft) een mechanisme een rol speelt, dat normaal door een arts niet snel wordt herkend.
Ik veronderstel zelfs even dat het effect van zo'n aanval misschien zelfs wel versterkt wordt door antidepr.
Als bovenstaande allemaal waar zou zijn, zou het nemen van SSRI's dus niet de juiste aanpak voor mijn probleem zijn, althans niet voor de acute fase hiervan.