Hallo,
Mijn Samsung smartwatch gaf aan dat ik boezemfibrillatie heb. Echter is dit wel zo? Hoe kan je zien of je hart goed slaat ja of nee? Ik heb een screenshot gemaakt van de uitkomst. Misschien kan iemand mij vertellen of dit oké is of toch niet.
Ik ben een vrouw en gebruikte een Samsung smartwatch om mijn hart te meten.
Een smartwatch is niet echt betrouwbaar en heel erg foutgevoelig. Heb je veel stress of spanningen?
Chris als je smartwatch bij herhaling dit blijft aangeven, kan je het beste naar je huisarts gaan.
Op de huisartsen huisartsenpraktijk kunnen ze een meer betrouwbare ECG maken, en beoordelen, of laten beoordelen door iemand die deskundig is.
Hallo,
Nee ik weet dat een smartwatch niet altijd de juiste gegevens maakt. Het rare is dat bij mijn partner als hij boezemfibrillatie heeft dit ook klopt. Bij mij niet hoe kan dat dan. Zelfde horloge al eens opnieuw geïnstalleerd mocht deze iets vreemds in zijn systeem hebben.
hi Chris,
Als leek ben ik natuurlijk niet deskundig genoeg om de ECG van je smartwatch te duiden. Ik mag er niets over zeggen. Daarom dat ik naar de huisarts verwijs waar ze een meer betrouwbare ECG.kunnen maken.
Maar ik heb me er vorig jaar wel wat in verdiept, en dat was om dat een medewerker van de huisartsenpost bij mij toen ook boezemfibrilleren vermoedde. Dat was toen een reden waarom ik toen door de huisartsenpraktijk werd opgebeld met de vraag om die zelfde middag op de praktijk langs te komen voor een hartfilmpje. Die ECG die toen gemaakt is toonde aan dat ik géén boezemfibrilleren had, maar er waren wel allerlei andere gekkigheden op te zien. Dat was toen een reden dat de huisarts die zelfde middag nog me aanmeldde bij het cardiologie centrum. Daarom ben ik er toen wat meer over gaan lezenin een poging om het te begrijpen, en ik denk dat ik daarom wel snap waarom je smartwatch het aangaf.
Maar ik mag er vanwege mijn ondeskundigheid natuurlijk niets over zeggen bij anderen.
Daarom dat ik naar de huisarts verwijs als iemand die er wel wat over mag zeggen en die meer betrouwbare hartfilmpjes kan maken.
Maar dan alleen als die smartwatch het bij herhaling blijft aangeven, en dat je ongerust maakt.
groet, barth
Hoi Barth,
Ik heb het al aangegeven bij de huisarts.
Niet dat ik mij perse zorgen maakte, maar dat ik het toch eigenaardig vond aangezien mijn partner het namelijk als het op zijn watch staat ook echt heeft. Zou je denken dat het bij mij dan ook echt is. Er werd niks gevonden en lange tijd ook niets op mijn horloge te zien.
Maar nu wel een paar keer weer. Mijn hart slaat gemiddeld denk ik sneller in rust dan anderen? Vaak rond de 100 pm. Gestrest? Ja dat hoort gewoon bij mij.
Ik dacht misschien ziet iemand een afwijking of juist niet in mijn ecg. Zelf heb ik er geen verstand van. En mag ik vragen wat ze bij jou zagen aan "kleinigheden" ?
Hi Chris,
Als er bij de huisarts of bij de cardioloog niets wordt gevonden moet je denk ik daarvan uit gaan.
Boezemfibrilleren is natuurlijk ook iets anders dan een heel snelle hartslag.
Als ik het heel erg simpel moet zeggen: bij boezemfibrilleren zie je een soort heel snelle kleinere trilling tussen de pieken van de hartslagen door. Een trilling van ongeveer 300 tot 600 kleine piekjes per minuut tussen de grotere pieken van de hartslag. Er zijn wel op het internet wel voorbeelden van te vinden bij de afbeeldingen.
En ja, stress spanning en opwinding kan allemaal invloed hebben op de hartslag, ook activiteit, opwekkende dranken en emotie.
En die variatie van de hartslag is meestal normaal.
Een goede ECG moet eigenlijk altijd in rust worden gemaakt,. en bij een betrouwbare ECG wordt natuurlijk meer electroden afgenomen dan wat je kan krijgen met de enkele sensor van de smartwatch.
Bij mij werden vorig jaar op de snelle voorlopige duiding van het ECG van de huisarts (De huisarts had de snelle duiding per email aan een cardioloog gevraagd) dus géén boezemfibrilleren vast gesteld maar wel een waslijst van andere gekkigheden.
(het is wel allemaal jargon, en wellicht onbegrijpelijk voor leken.)
"- Supraventriculaire extrasystolen,
- ventriculaire extrasystolen of supraventriculaire extrasystolen met aberrante geleiding,
- intra-atriale geleidingvertraging,
- anterior infarct,
- QS in V4
- R < 0.15 mV in V3,
- inferior infarct
- QS in aVF met Q in II,
- lichte intraventriculaire geleidingvertraging
- RSR' in V1.
"met als conclusie dat de bevindingen zeker van pathologische betekenis waren.
vandaar dat de huisarts me vervolgens naar de cardioloog stuurde. Om het beter te onderzoeken.
Voor mij was het alleen niet nieuw. Tien jaar geleden was er in het ziekenhuis ook al van alles gezien, En eigenlijk ben ik vroeger als kind al eens naar een cardioloog gestuurd door de schoolarts. Ik ben eraan gewend dat dat ze allerlei dingen zien elke keer als het weer wordt onderzocht.
Bedankt voor je informatie en uitleg.
Ik heb het ook lang niet altijd hoor dat de boel op de hobbel is.
Nadat ik een berichtje had gestuurd hier op de site zat in rustig op de bank wat te lezen. Mijn hart ging als een malle tekeer en toen mat ik ook 2x boezemfibrillatie.
Achteraf ook wel logisch dat er niks te vinden was bij de arts. Toen had ik dat gewoon niet.
Later ging het wel weer weg, maar het gevoel dat je hart snel tekeer gaat geeft je een naar gevoel in je lijf. Opgejaagd.
Ik moet het maar even aankijken en anders eventueel nogmaals weer naar de dokter.
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies