Hallo
Wanneer een arts net onder de knieschijf een klap met de hamer geeft, is de bedoeling om te kijken naar de daarop volgende reaktie. kan iemand mij vertellen wat voor reaktie en waarom hij dat doet?
Alvast bedankt
De dokter test dan de kniepees reflex.
De kniepeesreflex loopt over een tweebaansweg van de knie door het ruggemerg naar de hersenen en weer terug van de hersenen via het ruggemerg naar de knie.
Als er 'iets' stuk is op die weg, dan wordt dat duidelijk tijdens dit eenvoudige testje door op de pees van de knie.
Zo kan een dokter bijvoorbeeld een hernia in de rug diagnosticeren.
Een reflex is een zeer snelle onwillekeurige reactie van het lichaam op een stimulus.
Bekend zijn de boogreflexen waarbij alleen het ruggenmerg en de efferente en afferente zenuw deel uitmaken van het neurale circuit, met als bekendste de kniepeesreflex.
De peesreflexen ontstaan door een plotse rek van een spier door een tik met de reflexhamer op de aanhechtende pees of door vibratie van het bot waarop de reflexhamer klopt. Peesreflexen is dan ook eigenlijk een onjuiste naam; spierrekkingsreflexen dekt de eigenlijke lading beter. Veel reflexen ontstaan via goed beschreven neuronale circuits.
Bij het onderzoek van de boogreflexen in de medische praktijk wordt vooral gelet op de symmetrie van de reflexen. Zonder afwijkingen, zijn reflexen aan beide zijden van het lichaam even heftig. Een reflex kan afwezig of overdreven aanwezig zijn. In de meest uitgeproken vorm spreekt men van clonus. Afwezige reflexen noemt men areflexie, verminderde reflexen hyporeflexie, vergrote reflexen hyperreflexie.
Areflexie wijst in de richting van een perifeer zenuwletsel. Bij overdreven reflexen, wordt eerder aan een centraal zenuwletsel in de hersenen of in het ruggenmerg gedacht.
De kniepeesreflex is een spierrekkingsreflex verlopend via de zenuwwortels L3-L4 en de N. femoralis.
Men kan de patiënt in rugligging of zittend onderzoeken. De onderzoeker heft de knieën van de patiënt ongeveer 20 cm van het bed. Dan klopt hij met de reflexhamer ter hoogte van de peesaanhechting net onder de knieschijf. Te verwachten effect: knie-extensie of zichtbare contractie van de M. quadriceps.
Men kan deze reflex ook nagaan bij de zittende patiënt met vrij afhangende benen. Te verwachten effect: het onderbeen wipt omhoog en slingert enkele keren heen en terug. De slingerbeweging ebt echter snel weg.
Als de patiënt erg gespannen is of erg gefixeerd op de eigen knieën lukt het soms niet goed de reflex aan te tonen; het helpt dan meestal als men de patiënt de ogen laat sluiten en iets anders te doen geeft, zoals het in elkaar haken van de vingers en dan aan de verhaakte handen te laten trekken (handgreep van Jendrassik).
Men kan de kniepeesreflex ook onderzoeken met gestrekte benen. Plaats de wijsvinger op de patella en druk deze lichtjes caudaalwaarts. Klop met de reflexhamer in de caudale richting op de wijsvinger. Te verwachten effect: de patella wipt craniaalwaarts.
Bij mensen met een rughernia kan deze reflex gestoord zijn, maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken van een verminderde of een versterkte reflex.