Hallo,
Vandaag heb ik op internet zitten zoeken (doelbewust) naar het verschijnsel van het hebben van een chronisch lage bloedsuikerspiegel.
Ik heb geen Diabetes, wel zit er in de familie Diabetes type II, maar ik ben zelf pas 23 en heb ook nog licht ondergewicht. Dat komt door een burn-out van nu zeker 7-8 maanden geleden, waarna ik weer een angststoornis ontwikkelde en al die tijd heb ik last gehad van mijn maag. Kan dus überhaupt geen grote porties eten in één keer. Hierdoor viel ik bijna 5 kg af (1.77m, van 62kg naar +/-57,5kg gegaan). Ook heb ik in de afgelopen 3 jaar twee keer mijn bloedsuikerspiegel gemeten, telkens een uurtje na een gemiddelde maaltijd (maar niet na het avondeten!) en elke keer kwam ik uit op 4,6 mmol/L, redelijk laag dus, maar verder heb ik er nooit echt last van gehad.
Afgelopen twee maanden had ik er verscheidene keren wel last van. Deze week heb ik twee keer een bui van hypoglycemie gehad. Het gebeurt vrijwel altijd in de ochtend of vroege middag. Het vreemde was bijvoorbeeld maandag: ik had een kopje brinta op, daarna twee van die Napoleon snoepjes gegeten (lagen toevallig naast mijn bed!) en nog geen vol uur later begon ik ineens helemaal te trillen en beven en werd ik heel flauw, zo'n gevoel alsof je niet zozeer meteen gaat flauwvallen, maar wel echt moet gaan zitten of liggen, omdat staan bijna niet meer lukt.
Toen heb ik snel een banaan gegeten, glas puur druivensap naar binnen gegoten en voor de lange-termijn-koolhydraten nog een bruine boterham met kaas gegeten. Na iets meer dan 15 min. voelde ik me pas beter.
Ik had iets gelezen over 'hypoglycemie als aandoening', maar hier zijn niet alle artsen het over eens. Ook stond er iets over 'reactieve hypoglycemie'. Hoe dan ook lijkt het er bij mij op dat ik de laatste tijd redelijk kort na het ontbijt of middageten ineens een veel lagere bloedsuikerspiegel heb dan ervoor..
Volgende week ga ik hiermee naar de huisarts, maar ik was benieuwd of hier ook mensen zijn die zich een beetje in mijn glucose klachten herkennen.
Groetjes, Anja
Hoi Anja,
Ik heb licht overgewicht maar wel dezelfde klachten. Ben wel eens voor een keuring van het werk bloed wezen prikken. Half uur ervoor had ik flink geluncht en een appelflap op. Iedereen die tegelijk met mij moest bloedprikken moest dit overnieuw laten doen vanwege de ontzettend hoge bloedsuikerspiegel. Ik had 4.4, ontzettend laag dus voor net na de lunch. Prikken op suiker moet nuchter.Dus ik vond het vreemd dat die van mij wel goed was. Anyway ik ben benieuwd wat je dokter gaat zeggen. Zou je het hier willen laten weten?
gr Angelique
Je zou je huisarts kunnen vragen alles te onderzoeken mbt je schildklier, dus ook 24 uurs urinetest etc.
Hoi Angelique,
Ja natuurlijk, ik zal proberen te onthouden om hier direct na de afspraak even te posten wat de bevindingen waren. Heb hem pas dinsdag middag(16.00u) dus nog even afwachten. Aan de telefoon is mij verder niet verteld dat ik nuchter moet zijn op het spreekuur, wat mij - gezien het late tijdstip ervan - een vrijwel onmogelijke klus lijkt haha.
Moet overigens ook mijn bloeddruk laten opmeten, want die is voor mijn gevoel ook veel te laag. Bah ik voel me gewoon bar slecht elke dag, ben er de hele tijd mee bezig en moet constant overal rekening mee houden.. pff Ben jij daar ook steeds mee bezig of valt het nog wel mee bij jou?
@gezondheid
Ik zal het ook even benoemen inderdaad. Heb voor zover ik weet niks aan mijn schildklier en hij voelt ook niet opgezet verder, maar mijn moeder heeft dus wel al jaren last van haar schildklier. Kan dit erfelijk zijn?
Ach, we zullen zien wat de huisarts ervan vindt..
Nou, ben gisteren naar de huisarts geweest en heb haar verteld wat de klachten waren. Heb het niet alleen over de glucose gehad, maar ook over dat ik elke dag een groot deel van de tijd heel vermoeid ben enz.
Daarna heb ik gevraagd of dat aan mijn schildklier kon liggen en ze zei dat dat heel goed mogelijk is. Ook vroeg ik of zij wist wat de oorzaak kon zijn voor die schommelende bloedsuiker waarden als het bijvoorbeeld niet aan de schildklier ligt, maar daar durfde ze niet echt antwoord op te geven, omdat er normaal geen duidelijke oorzaken voor zijn.
Ze heeft voorgesteld dat ik bloed zou laten prikken waarbij ze het schildklierhormoon in het bloed gaan meten, maar ook de glucose, leukocyten etc. (de standaard dingen die ze altijd mee-bekijken bij het bloedonderzoek) Ze was zelf ook wel nieuwsgierig naar mijn schildklierfunctie. Ook zou dat de oorzaak kunnen zijn voor die soms plots dalende bloedsuikerspiegel.
Morgen kan ik haar bellen om het resultaat van het onderzoek te horen en dan eventueel volgende week weer naar het spreekuur komen, afhankelijk van de resultaten.
Ik ben benieuwd!
Ga jij hier toevallig ook nog mee naar de dokter, Angelique?
Ondanks alle 'goede resultaten' van het bloedonderzoek had ik net weer een plotse suikerspiegel daling. Dit keer begon ik best heftig te zweten en trillen, maar het is nu gelukkig weer over na wat eten.
Dit is echt vervelend 🙁
Hoi Anja,
Ik heb het niet zo hevig als jij. Maar voel me wel voortdurend niet fit/ moe. Net na het eten krijg dan ook gelijk dat trek/honger of iets er tussenin krijg. s'morgens ben ik gewoon misselijk. Ik ben wel eens bij de dokter geweest en mijn schildklier is iets te traag. Suiker is goed, maar dat schijnt erg moeilijk te meten te zijn met een te laag gehalte. S'morgens is hij tenslotte altijd laag en dat is goed. Om het goed te bekijken moet je dan 24 uur je bloedsuiker meten om te kunnen zien wanneer dat deze schommelt. Ik heb ongeveer 1 keer in de week dat ik gewoon ineens in elkaar zak. Je kent het wel, duizelig, liefst op een koude vloer liggen, zweten, bijna kotsen, hartslag in je oren. Na 10 minuten gaat het dan meestal vanzelf weer over als ik iets eet. Dus lang niet zo erg als bij jou. laat iets horen als je de uitslag krijgt.
gr. Angelique
Jullie klachten zijn zeer herkenbaar, flauw zijn en veel trillen en niet helder kunnen nadenken als ik maar een tijdje niet at, na het eten werd het erger.
Mijn schildklier bleek de oorzaak te zijn van mijn overgevoeligheid voor suikers / bloedsuiker schommelingen. Ik had een te trage schildklier, tsh waarde van 6,8 (dit hoort beneden 4 te zijn). Na schildklier medicatie had ik een tsh waarde van 3,2 en toen begon ik weer normaal te reageren. EChter nu wel aan de regels houden; vaker op de dag iets eten in plaats van 2 of 3 grote maaltijden. Het is lastig, maar probeer suikers zoveel mogelijk te vermijden. Suikers met veel vezels kan, vezels zorgen ervoor dat suikers langzaam worden opgenomen (vandaar dat volkorenbrood mag). Ik neem bijvoorbeeld elke ochtend 2 plakken roggebrood met een klein beetje suiker, heerlijk en goed. Verder veel volkorenbrood met kipfilet (eiwitten).
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies
Beste Anja,
Hopelijk zijn bij jou inmiddels de klachten verdwenen of afgenomen, want ik zie dat deze post van een hele tijd geleden is. Maar ik ben eigenlijk zeer benieuwd of zoveel jaar later de oorzaak is gevonden? Ik heb namelijk precies dezelfde klachten die jij hierboven beschrijft en heb het gevoel dat mijn aanwezige paniekaanvallen door deze schommelingen getriggered worden. Kortom: is er inmiddels meer bekend over de achterliggende oorzaken van deze flauwte-aanvallen? Ik heb ook geen over- of ondergewicht en eet regelmatig en gezond. Wel heel veel stress gehad de afgelopen tijd.
Groetjes Sara
@Sara, voor een stabiele bloedsuikerspiegel is het belangrijk om te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Een los koekje, fruit enz geven schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
Daarnaast kunnen diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zoals magnesium, zink, chroom, vitamine B en D, omega 3. Eet zelf vaak edelgistvlokken, waar onder andere zink en chroom in zitten, wat je bloedsuikerspiegel en hormonen helpt.
Zelf heb ik al jaren hypoglicemie. Ik ben dus absuluut geen suikerpatient. Bij een suikerpatient produceert de alvleesklier te veel insuline, bij hypoglicemie te weinig, dus lage bloedsuikers. Dit veroorzaakt de klachten. Ik heb jaren bij een orthomoleculaire arts gelopen, die hier veel verstand van had. Hij is nu met pensioen. Zijn advies: geen enkele vorm van zoet eten, dus geen suiker of alle andere voedingsmiddelen, die zoet smaken.
Geen alcohol, witte rijst/pasta, brood, maar volkoren brood,pasta/rijst. Als je je niet goed voelt, zal zoetigheid je helpen, maar kort daarna voel je je nog slechter. Je alvleesklier maakt overuren en daar word je afschuwelijk moe van. Eet liever een volkoren boterham of een appel, dan voel je je snel weer beter. Als je deze manier van eten volhoudt wordt je leven een stuk aangenamer.
Groetjes en sterkte
Christina