Beste forumlezers,
Ik ben een jongen van 15 jaar en heb sinds m`n 1e diabetes.
Nou is de laatste jaren mijn concenctratie flink afgenomen-zo erg dat het bijna niet lukt om te leren voor een proefwerk-en ben ik steeds drukker geworden, het lijkt soms wel of ik mezelf niet onder controle heb.
Nou is mijn vraag of dit kan komen door diabetes.
Veel mensen met diabetes krijgen na jarenlange diabetes te maken met bijkomende lichamelijke gevolgen van diabetes. Die heten ook wel diabetescomplicaties.
Complicaties ontstaan vooral door jarenlang hoge bloedsuiker. Dat is slecht voor alle organen, lichaamsweefsels en zenuwen.
Lees verder op: http://www.diabetesfonds.nl/artikel/hersenen
Neen. Tenminste als je in Nederland woont en jouw bloedsuikerwaardes onder controle zijn.
Alhoewel de hersenen alleen suikers als energie kunnen gebruiken en dus volledig afhankelijk zijn van deze suiker, is er slechts een miniem verschil met mensen die geen diabetes type I hebben. Van hersenbeschadigingen is in de regel geen sprake, nogmaals, als je goed bent ingesteld. Maar je mag toch aannemen dat jij je diabetes onder controle hebt aangezien je regelmatig contact hebt met jouw internist.
Er is niet lang geleden een onderzoek verschenen waarin de hersenactiviteit vergeleken wordt tussen kinderen met diabetes en kinderen zonder diabetes. Hier vind je dit onderzoek: http://www.vumc.nl/afdelingen/diabetescentrum/nieuws/2734100/
De mate van last die je hebt zou pas te verklaren zijn door jouw diabetes als je onzorgvuldig met het insuline gebruik omgaat. Bespreek dit met jouw internist. Misschien zul je anders ingesteld moeten worden.
Waarschijnlijk ben je flink aan het puberen, zoals vele pubers in jouw leeftijdsgroep, je groeit en komt tot 'bloei' maar dat kan wellicht bij jou een groter effect hebben. Ik vind het daarom verstandig als je dit met je ouders en jouw internist bespreekt.
Beste Hans, de medische wetenschap staat niet stil, en ik hoop dat je mij gelooft dat in de toekomst een apparaatje in je lichaam bij de alvleesklier geimplanteerd kan worden dat het bloed kan meten, en automatisch de insuline aan kan passen.
Maar deze toekomstige uitvinding zal denk ik niet werken bij insuline resistentie. Welke diabetes heb je? Ik raak zelf altijd in de war tussen type I en type II.
De kunstmatige alvleesklier die in de toekomst op de markt komt moet echter wel steeds bijgevuld worden met insuline, en werkt alleen als je niet insuline resistent bent.
====
Onder wetenschappelijke leiding van het AMC zal een Europees consortium een kunstmatige alvleesklier gaan ontwikkelen voor mensen met diabetes type 1. Het apparaat volgt via een sensor de glucosewaarden in het bloed en dient, wanneer het nodig is, insuline toe. Dit zorgt voor een minder hevig schommelende bloedsuikerspiegel en dus ook minder gezondheidsproblemen en complicaties. De Europese Commissie financiert het project met 10,5 miljoen euro.
Bij een aanzienlijk deel van mensen met diabetes type 1 is het moeilijk om de glucosewaarden onder controle te houden. Zij zouden baat hebben bij een kunstmatige alvleesklier. Dit zal een insulinepomp worden die gekoppeld is aan een katheter die met een naald onder de huid wordt bevestigd. Aan het uiteinde van de katheter zit een sensor die continu de bloedsuikerspiegel in de gaten houdt.
Een van de uitdagingen is om het apparaat op het juiste moment de juiste hoeveelheid insuline te laten afgeven. Afhankelijk van de suikerspiegel meer of minder insuline toe te dienen, is niet genoeg. "Er zijn veel factoren die de glucosewaarde beïnvloeden, zoals het eetpatroon, de aanmaak van glucose door het lichaam zelf, stress, de menstruele cyclus en lichamelijke inspanning", aldus AMC-internist Hans de Vries.
Het consortium gaat daarom software met wiskundige algoritmes ontwikkelen die rekening houdt met al deze factoren. Tevens wordt een apparaat ontworpen dat insuline toedient én metingen verricht.
====
Je schrijft dat je soms 'erg druk' bent, vanwege je suiker alsjeblieft geen medicijnen 'om rustiger' te worden nemen.
Je lichaam heeft het al moeilijker, en ook gewone kinderen die medicijnen nemen om rustig te worden hebben vaak last van bijwerkingen.
Was dat maar zo, mijn Diabetes is zeer slecht onder controle ook al heb ik regelmatig contact met de diabetesverpleegkundige, Ik zit altijd te hoog (hyper) en heb zelden tot nooit een Hypo(lage bloedsuiker)
Hyperglycemie is een belangrijke oorzaak van complicaties bij diabetes.
Als je doorgaat op deze manier dan kunnen er ernstige problemen ontstaan!
Je zult echt met jouw behandelend arts een veilige weg moeten vinden om jouw bloedsuikerspiegel te verlagen. Bijvoorbeeld met behulp van een dieet, een plan van aanpak om meer gezond te gaan bewegen, en om jouw medicatie goed in te stellen.
Je loopt zelfs ernstig risico op een keto-acidose, waarvan ik mag aannemen dat je weet wat het is en wat de symptomen en mogelijke gevolgen kunnen zijn.
Het wordt echt tijd dat je serieus met jouw diabetes omgaat!
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies
Hallo ik ben aaf ik heb ook diabetes 1 en ik heb al meer dan 30jaar diabetes ik vind dat ik ook veel last heb van een vaag gevoel in me hoofd ik kontroleer elke dag me bloedzuikers voor elke maaltijd en zorg goed voor me zelf maar heb veel stres da laatste tijd en maak me veel zorgen over veel dingen kan he daar door komen of ook door me diabetes heb het vaak aangegeven aan me specialist maar die doet er niks aan . Is toch raar hij moet toch je goed in de gaaten houden alles is altijd goed als ik voor de controle kom vaag