Hoi het zou ook om een voedselintollerantie kunnen gaan. Hier heb ik ook last van. Met name voedingsmiddelen die veel histamines bevatten kunnen klachten geven. Bij mij kwam er nl ook niks uit het bloed onderzoek. Op internet kun je het 1 en ander vinden over histammine intollerantie o.a welk voedsel veel histaminne bevat. Door streng op dieet te gaan en 1 voor 1 histaminne rijke voedingsmiddelen er bij te nemen evt 2 dagen wachten voor je het volgende probeerd kun je o.a er achterkomen waar je op reageerd. In o.a België, Duitsland kun je via internet Daosin tabletjes bestellen. Deze vullen het dao enziem dus danig aan dat de histaminne's afgebroken kunnen worden en je bv met een etentje niet zo hoeft op teletten. En dingen waar je niet heel erg op reageerd gewoon kunt eten.Ik hoop dat je hier wat aan hebt. De klachten wan een intollerantie liggen dicht bij die van een allergie.
Na het eten van een pizza Tonijn begon het in mijn gehemelte net of mijn tandvlees zich terugtrok, dacht ook dat het aan de kruiden lag.
Daarna erg rood van gezicht tot aande knieën met witte vlekken op mijn lichaam. Hoofdpijn en verhoogde hartslag.
Na nachtje slapen weer alles normaal, vreemde reactie die had ik nog nooit gehad met Tonijn. Geen last van braken of diarree gehad.
Wij zijn afgelopen weekend erg geschrokken. Afgelopen vrijdag aten we tonijnsalade (blikje uit supermarkt). Na ruim een uur liet mijn zoon van 10 jaar weten dat zijn keel wat dicht zat. We vermoedden toen nog niks en hebben hem wat laten drinken. Daarna is hij gaan slapen en 's ochtends was het gevoel bijna weg. Die avond hebben we toevoellig weer iets met tonijn gegeten. Na het eten van een paar punten tonijn pizza raakte mijn zoon in paniek omdat hij het gevoel had niet meer te kunnen slikken. We hebben eerst met koud water drinken en natte doeken geprobeerd om zijn klachten te verminderen. Zonder resultaat. We stonden op het punt om 112 te bellen toen hij aangaf dat de zwelling iets minder leek te worden. We zijn toch naar de weekendarts geweest en hebben Xysal(?) tabletjes gekregen. De klachten (moeite met slikken en slijmvorming keel) zijn nu, na twee dagen nog aanwezig, maar wel een stuk minder. Inmiddels via huisarts bij KNO-arts geweest en die heeft doorverwezen naar een allergoloog. Helaas pas in september een afspraak mogelijk (ook andere ziekenhuizen in regio gebeld en zelfde resultaat). Aangezien we nog op vakantie gaan en nu niet goed weten wat te doen als het weer gebeurt en waar het mogelijk nog meer bij voor kan komen is dit een erg onzekere situatie. We zagen na de tweede gebeurtenis pas een patroon dat op de tonijn wees. Mijn zoon heeft geen andere bekende allergieën, alleen amoxicilline. Voedselallergieen zitten wel in de familie, maar niet met dit soort heftige reacties. Heeft iemand tips voor ons waarmee we met een rustiger gevoel op vakantie kunnen gaan? Uiteraard laten we alles wat in zee zwemt of wandelt voorlopig van het menu tot we meer weten, maar waar moeten we nog meer voor oppassen?
Het is moeilijk te zeggen waar de reactie door is veroorzaakt. Dat zal dan toch eerst onderzocht moeten worden. Het is in ieder geval wel raadzaam om inderdaad alle vis en visproducten van het menu ten laten. Zorg er ook voor dat je in ieder geval Xysal mee neemt.
Ik heb gisterenavond ook een soortgelijke ervaring gehad hier op Sardinië. Heerlijk genoten van een tonijnsteak en snel daarna voelde ik dat ik warm werd. Terug in het appartement waa ik vuurrood van mijn kruin tot mijn borst en mijn armen. Ik had ernstige diarree en mijn hart bonkte zo hevig dat het bijna eng was. Ik had erge hoofdpijn het leek stuwing. Mijn ogen waren ook helemaal rood. Nadat ik rood was tot aan mijn knieën en lag te rillen in bed zijn we hier naar het ziekenhuis gegaan. Ik had een hele hoge bloeddruk, maar verder hadden ze geen idee. Ik dank dat na 1,5 uur de roodheid minder werd en ik me beter ging voelen. Ik kan me niet herinneren dat ik tintelingen of jeuk of zwelling in mijn mond had. Als ik weer thuis ben ga ik weer een keer een stukje tonijn eten om te zien of het een allergie is of dat de vis gewoon niet goed was.
Van tonijn zijn er verschillende soorten. Ik heb zelf dat het per keer kan verschillen. De diepvriestonijn van de Appie kan ik wel hebben; sommige soorten in blik weer niet. Een broodje tonijnsalade van La Place of de Broodzaak kan ik wel hebben; die van Julia's krijg ik koppijn van. Meestal eet ik witte vis; vette vis als zalm en makreel kan ik niet hebben; bij tonijn kan het dus wisselen.
Bij biogene aminen, zoals histamine en tyramine maar nog tal van andere stofjes kunnen er een hoop factoren spelen. Biogene aminen ontstaan door fermentatie. Als de vis wat lang heeft gelegen - en niet goed gekoeld - wordt dat erger. Ook stoffen als bepaalde kruiden, alcohol en smaakversterker versterken de werking van biogene aminen. Jaap Huibers heeft er een boekje over geschreven.
wat moet je doen als je dit voor de eerste keer hebt ?
mijn dochter heeft tonijn op en heeft deze verschijnselen wie ik hier boven lees
gr ik
Er staan er een heleboel "hierboven" ...
Welke klachten heeft ze?
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies