Hallo,
Een jaar geleden heb ik een blessure opgelopen bij het voetballen. Ik blokte de bal en gelijk veel pijn. Ik ben daarvoor later naar het ziekenhuis gegaan omdat de pijn maar bleef. Vele ziekenhuis bezoeken later (ondertussen MRI en röntgen gehad) zijn ze tot de conclusie gekomen dat mn kraakbeen in mn enkel kapot is. Toen hebben ze me fysiotherapie aangeraden om mn spieren in mn enkel te versterken om t zo te compenseren.
Na vele behandelingen had ik er geen last meer van. Toen ben k langzaam weer gaan trainen, en paar maanden later is dezelfde pijn weer volledig terug gekomen. Ik word hier moedeloos van. Een jaar geleden is het gebeurd en het is nog steeds niet over. Nou wil de arts weer fysiotherapie doen, maar daar heb k geen zin meer in.. vorige keer had t blijkbaar ook geen nut..
Wie kan me raadgeven wat k nou moet doen?? Ik wil graag weer gaan voetballen, en wat zijn de andere mogelijkheden??
graag een reactie
thnx!!
Ik denk dat er weinig anders voor je op zit dan het advies van je behandelend arts op te volgen.
je zou daarnaast een second opinion kunnen aanvragen bij een specialist op het gebied van enkelblessures.
Maar de schade lijkt permanent te zijn en is op dit moment slechts te ondervangen door de spierkracht te vergroten.
Er zijn beperkingen aan het lichaam, zie Marco van basten...
Een kraakbeenbeschadiging (chondropathie) kan worden onderverdeeld in vier gradaties:
Graad I: Het kraakbeenoppervlak is zacht en de verende eigenschappen zijn verminderd.Een röntgenfoto toont geen afwijkingen.
Graad II: Er bevinden zich scheurtjes in het oppervlak van het kraakbeen niet verder reikend dan de helft van de dikte van het kraakbeen. Men noemt dit ook wel kraakbeen fibrillaties. Ook hier toont de röntgenfoto geen afwijkingen van betekenis.
Graad III:De scheurtjes hebben diepere groeven en vormen losse kraakbeenschollen en reiken tot verder dan de helft van de dikte van het kraakbeen. Dit stadium wordt ook pre-artrose genoemd. De gewrichtsspleet begint te versmallen en het botweefsel kleurt witter op de röntgenfoto (subchondrale sclerose) als teken van verhoogde druk. De normale rondingen worden hoekiger, röntgenologisch spreekt men van "squarring" van de gewrichts-spleet, ook wel osteofyten of botapposities genaamd.
Graad IV: Het kraakbeen is geheel verdwenen en het onderliggende bot ligt bloot. In feite is dit artrose, ook bekend als “slijtage”. Op de geeft de pijl het kale botvlak van het mediale tibiaplateau aan en de tasthaak een kaal stuk op de mediale condyl. De gewrichtsspleet is verder versmald.
Voor het genezen van de beschadiging maakt het een aanzienlijk verschil of het kraakbeen alleen oppervlakkig beschadigd is of dat er contact bestaat met het onderliggende bot. Met andere woorden de ernst van de beschadiging bepaalt de genezingstendens.
Bij de pogingen om beschadigd kraakbeen te behandelen worden drie doelen gesteld aan het nieuwe kraakbeen: het kraakbeen moet een zo normaal mogelijke structuur krijgen gelijk aan het oorspronkelijke kraakbeen met dezelfde mechanische eigenschappen, het nieuwe kraakbeen moet duurzaam zijn en weerstand bieden aan het krachtenspel in de knie, het moet op lange termijn kunnen overleven
Het spreekt voor zich dat controle over het lichaamsgewicht een grote rol speelt bij de kraakbeenbelasting en genezing in geval van kraakbeenletsel. Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor de hart- en longconditie maar heeft ook een gunstig effect op de gewrichten en in het bijzonder op het kraakbeen.
De belastingsas van het been en de stabiliteit van de knie spelen een cruciale rol bij het ontstaan en het voortschrijden van kraakbeenbeschadiging en bepalen de kans op genezing in geval van behandeling. Bij een O-been wordt de druk vooral aan de binnenzijde van de knie overgebracht en indien zich daar de beschadiging bevindt, is de kans op genezing klein als de druk daar niet wordt verminderd. Dit kan met een operatieve standscorrectie (osteotomie) worden bereikt.
Men kan de behandelingen onderverdelen in:
Conservatieve behandelingen: fysiotherapie heeft als doel verbetering van de kracht en coördinatie van de spieren die de knie aansturen, loophulpmiddelen zoals brace, stok, kruk of rollator om de knie minder te belasten, medicamenteuze behandeling: ontstekingsremmers of NSAID’s, glucosamine en chondroitine(sulfaat)
Deze middelen, die niet door de ziektekosten verzekeraar worden vergoed, blijken vooral effect te hebben bij de beginnende vormen van artrose (chondropathie graad 1, 2 en soms 3). Het effect bij graad 4 (kaal bot) is niet voorspelbaar. De werking van deze middelen is met wetenschappelijke onderzoeken wel aangetoond maar het is niet geheel duidelijk hoe de medicamenten hun weg vinden naar het beschadigde kraakbeen in het gewricht. Het zijn langzaam werkende medicamenten waarvan het effect na ongeveer twee á drie maanden kan worden bemerkt. Indien er echter geen effect wordt bemerkt, verdient het aanbeveling de inname te staken.
Vis-olie heeft een min of meer vergelijkbare werking hoewel ook hier het effect niet voorspelbaar blijkt te zijn.
Injecties met hyaluronzuur, met de injecties in het kniegewricht (3 tot 5 injecties) wordt beoogd de smering in de knie te verbeteren. Hyaluronzuur is een bestanddeel van het kraakbeen en wordt synthetisch gemaakt. Deze behandeling (in Scandinavië ook wel de “chemische prothese” genoemd) heeft een in meerdere studies aangetoonde werking bij de milde (graad 1 en 2) en matige (graad 3) vormen van kraakbeenbeschadiging. Bij de graad 4 beschadigingen (kaal bot) is het effect minder groot. De injectie therapie kent nauwelijks complicaties.
Injecties met corticosteroïden(bijnierschors hormoon). Deze injecties hebben geen kraakbeen herstellende werking maar kunnen de begeleidende ontstekingsverschijnselen en de pijn verminderen. Het effect is meestal tijdelijk. De injecties zijn vooral effectief bij een opvlamming van de arthrose die gepaard gaat met een warme pijnlijk gezwollen knie.
Operatieve behandelingen, met als doel reparatie van kraakbeen: microfractuur techniek (ijspik methode), met deze techniek wordt de onderliggende botlaag geperforeerd met een gebogen priem om vanuit de zich daaronder bevindende cellen van het beenmerg een nieuwe laag te vormen bestaande uit een mengsel van kraakbeen en bindweefsel. Het oorspronkelijke kraakbeen wordt hiermee niet hersteld. Het nieuwe littekenkraakbeen is minder veerkrachtig maar dit is altijd beter dan het kale botvlak. Het te behandelen oppervlak mag niet te groot zijn (2 euro munt) en elkaar rakende oppervlakken ("kissing lesions") kunnen niet op deze manier worden behandeld. Regelmatig dient ook de belastingsas te worden gecorrigeerd.
Forage (Beckse boringen). Dit is een wat oudere behandelingsmethode die ook tot doel heeft littekenkraakbeen in het kale botdefect te verkrijgen. Met een boortje worden gaatjes tot in het onderliggende beenmerg geboord (foto).
Nettoyage met behulp van arthroscopie, vooral graad 2 en 3 kraakbeenletsels komen soms in aanmerking voor een nettoyage met een shaver maar het effect van deze behandeling is niet voorspelbaar en vaak tijdelijk. Met behulp van een multi-electrode behandeling (Arthrocare) kan kraakbeen ook worden genettoyeerd. Losse kraakbeenschollen en fibrillaties worden als het ware versmolten met de onderliggende kraakbeenlaag teneinde verdere schade te beperken. Het effect is niet voorspelbaar.
Met als doel vervangen van kraakbeen: kraakbeencelkweek en re-implantatie. Kraakbeencellen worden uit de knie verwijderd tijdens een kijkoperatie, vervolgens gekweekt in een laboratorium waarbij de kraakbeencellen vermeerderen, vervolgens worden bewerkt en met een meestal kleine snede weer worden teruggeplaatst in het beschadigde gedeelte in de knie om daar een nieuwe kraakbeenbedekking te geven. Met deze methode worden middelgrote defecten (tot ongeveer 2 euromunt grootte) behandeld. Het is een nog erg kostbare methode van kraakbeenbehandeling waarvan het gunstige effect inmiddels wel wetenschappelijk is aangetoond.
Verplaatsing van eigen bot/kraakbeen cylinders (OATS of mozaïek plastiek). Uit een niet “dragend” gedeelte van het kniegewricht worden kleine pijpjes kraakbeen met onderliggend bot geboord. Het juist bepalen van het donorgebied is van groot belang om klachten in dit goede gedeelte van het gewricht te voorkomen.
De kraakbeenpijpjes worden vervolgens in het beschadigde gebied geplaatst).
Er wordt geprobeerd de precieze vorm van het gewrichtsoppervlak te herstellen. Ook bij deze technieken is de grootte van het defect beperkt tot ongeveer 2 euromunt.
Verplaatsing van donor bot en kraakbeen (allograft). Bij deze niet frequent verrichte ingreep wordt donorweefsel gebruikt. Het kraakbeen met onderliggend bot, wordt in de juiste vorm gebracht en in het defect gebracht. Ten behoeve van bepaling van de grootte van het defect wordt zo nodig een CT-scan gemaakt.
Deze methode wordt gereserveerd voor patiënten die met de meer gangbare methoden geen verbetering van klachten en beperkingen hebben gekregen en vaak nog te jong zijn voor een gewrichtsvervanging. Het betreft hier vaak defecten groter dan 2 euromunt (foto). Op de foto wordt schematisch weergegeven hoe een segment ter plaatse van de binnenzijde van het bovenbeen (de mediale femurcondyl) kan worden vervangen.
Het succes van een operatieve behandeling is afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid respectievelijk de omvang van de kraakbeenschade, de al aanwezige pijn, andere afwijkingen (ernstig O-been, meniscusletsel, instabiliteit bij kruisbandletsel) en de mate waarin de patiënt actief is of wil zijn. Ook het lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol.
Het doel van alle kraakbeenbehandelingen is functieherstel en vermindering van pijn en zwelling.
De vervangbehandelingen betreffen een grotere ingreep en worden thans alleen gedaan wanneer het vermoeden bestaat dat minder ingrijpende reparatiebehandelingen niet tot voldoende resultaat zullen leiden.
Zoals vermeld worden lichaamsgewicht, as belasting van het been en stabiliteit van de knie als de “key-issues” beschouwd bij de behandeling van kraakbeenletsels.
Nou.. vandaag weer naar het ziekenhuis geweest.
Ik heb vandaag een injectie in mn enkel gekregen. en heb over anderhalve week nieuwe afspraak maar dan met een orthopedische chirurg erbij. Zeer waarschijnlijk ga k geopereerd worden.
Mja of het daarmee overgaat??
Ik ben toch wel gewaarschuwd en voorbereid voor t feit dat k misschien nooit meer mag voetballen
*snik snik*
Spannend! En dapper! Afwachten dus en hopen dat het goedkomt.
Veel sterkte en laat ff weten hoe en wat.
Je wilt toch veel liever gewoon kunnen lopen, alternatieven voor voetbal zijn er genoeg.
Verniel de enkel maar niet met forceren, door de injectie heb je het gevoel dat je alles kunt.
Die spuiten zijn er niet voor niets, ze vreten je onsteking weg.
Heb 3 injecties gehad en 2 operaties ,kan nu aan een enkelprothese beginnen of vastzetten.
Word je niet vrolijk van. Dus laat je alleen opereren als het zinvol is , bespreek dat maar goed met je arts. De pijn zal misschien weggaan, maar zijn er toch met het mes aangeweest.
Je moet nog jaren steunen op je enkel , denk daar maar aan
Hoi ik heb in 2000 een ongeluk gehad op mijn werk en heb daarbij ook kraakbeen letsel opgelopen in mijn enkel.
Ik ben nu al jaren bezig en ben onderbehandeling bij een arts in gent belgie bij mij kunnen ze weinig doen alleen wat schoonmaken en dan gaat het wel weer. maar mischien is het een mogenlijkheid om eens een afspraak te maken bij dr van Ovost sint luckas in gent supper arts.
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies
ik heb ook een kraakbeen letsel in mijnrechterknie
ben al 3 maal geopereerd aan mijn knie
laast was nu vorige woensdag in az jan palfijn te gent
wat was eraan wel ik heb nu geen kraakbeen meer in men knie.
sta wel op de lijst als kanidaat voor kraakbeen transplantatie.
grt nadia
Hey
Ik heb hetzelfde. Ik deed minitrampoline en heb toen mijn voet omgeslagen. Eerst had ik mijn gewrischtbanden gescheurd en daarna is een kraakbeenletsel vast gesteld. Ik ben gevallen in november 2007. Ik heb helemaal geen geluk gehad met de dokters, pas een maand geleden zei mijn dokter ineens dat er mss wel iets is wat zou helpen het kraakbeen terug te laten groeien. Ik heb geen hoop meer. Een kraakbeenletsel komt nooit meer volledig goed, dat zeggen de dokters toch tegen mij. Minitrampoline of iets anders doen waarbij je toch wel moet lopen zit er nooit meer in denk ik bij mij.. Je moet eens zoeken op internet, daar vind je wel wat medicament die kunnen werken (er moet glucosamine in zitten). Je kan altijd proberen eh (:
Eenvoudige oefeningen voor de enkel en de voet
De oefeningen moeten enkele malen tot tien keer achter elkaar worden herhaald en minstens een tot driemaal per dag worden gedaan. Het is beter vaak en kort te oefenen dan lang en weinig. Begin met de oefeningen in liggende houding en ga als u merkt dat u meer kunt doen, verder met de oefeningen in zittende en staande houding.
Ik heb ongeveer hetzelfde,
in september 2006 heb ik trampoline gesprongen en heb ik mijn enkel omgezwikt, vervolgens werd ik gelanceerd en mijn enkel nog een keer omgezwikt. in het ziekenhuis zeiden ze dat het niet gebroken was. vervolgens kon ik 8 weken niet lopen, en de 1e weken niet eens me enkel naar beneden houden.
een jaar later kwam de klachten weer terug en heb ik gezeurd om een mri scan, daaruit bleek dat de enkel toch wel gebroken was. en vervolgens hebben ze een kijkoperatie gedaan en hebben gezegd dat ze de boel schoon gemaakt hadden.
vervolgens kwamen de klachten weer terug en heb ik een second opinion gedaan, ben naar Sport Medische centrum in Papendal gegaan en daar zeiden ze op de 1e foto van die avond dat me enkel toch op 2 plaatsen gebroken was en hadden maar 1 optie voor mij, st. maartenskliniek.
daar ben ik nu in behandeling, hij vertelde me dat Doetinchem (het 1e ziekenhuis) het flink verpest had, aan beiden zeiden van me enkel is het afgebroken, die stukjes zweven door mijn enkel en is het hele gewricht kapot.
ook vertelde de dokter dat als het met gips nog zon pijn doet, hij waarschijnlijk geen oplossing meer voor mij heeft.
nu zit ik dus voor 6 weken in het gips, maar zelfs nu doet het super veel pijn. heeft iemand hier ervaring mee?
Artrose van de voet en enkel treedt het vaakst op in het bovenste spronggewricht en het onderste spronggewricht van de enkel maar kan alle gewrichtjes aangedaan van de enkel hebben. In de voet en enkel zitten 28 botten en ruim 30 gewrichten.
Lees ook:
kraakbeen in enkel/voet
http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/133514-kraakbeen-in-enkel/voet.html
Rare pijn in enkel
http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/215334-Rare-pijn-in-enkel.html
hallo ik ben cheryl!
ik heb mijn kraakbeen in me enkel ook kapot sinds vorigjaar september door een ander gekreegen:S
ik loop nu nog steeds met kruken en ben in februarie weer voor controle naar het ziekenhuis geweest want ik heb eerst ook fysio gehad maar dta heeft niks geholpen vervolgens ben ik nu door verweesen naarhet ziekenhuis het amc in amsterdam daar is ene professor die gaat dit jaar 8 juli foto;s maaken van me enkel en die gaat kijken als er ene operatie kan gebeuren! want het kraakt en het doet in me enkel en heb heel veel pijn.
zou ik een reactie terug mogen van u?
met vriendelijke groeten cheryl hilberdink