Ik heb inmiddels meer dan een jaar een soort van bult op/in mn buik. Ik ben er toendertijd ook mee naar de dokter geweest en die zei dat het een scheurtje in m'n buikwand was. Om de bult te kunnen zien, moest ik eerst op mijn hand blazen, anders zag en voelde je bijna niks. Nu is de bult inmiddels naar mijn idee wel gegroeid en zie je het een beetje uitsteken zeg maar. Ik begin me nu een beetje zorgen te maken, ook omdat ik sinds een week steeds buikpijn daar heb en steken af en toe. Ik ben er dan ook echt beroerd van. Ik voel me lullig als ik weer bij de dokter kom, dus ik vroeg me af of jullie me eerst advies kunnen geven?
advies: terug naar de huisarts, waarschijnlijk is de breuk wat groter geworden en dan kun je er last van krijgen.
laat er dus even naar kijken, dat is helemaal niet raar.
soms is een operatie de oplossing, zeker als je last hebt.
Sterkte, Brenda
Een liesbreuk is in de regel omjschuldig en een kleine breuk kan een tijdje goed onbehandeld blijven.
Echter, bij een grotere breuk bestaat het risico op 'strangulatie', en dat kan we gevaarlijker zijn.
Laat een arts uw buik opnieuw onderzoeken en wacht daar niet te lang mee.
Een liesbreuk gaat vaak gepaard met enig ongemak, zoals een zeurderig gevoel in de liesstreek. Maar vaak ook heeft een patiënt geen enkele klacht. Bij beklemd raken van de inhoud van de breukzak bij de breukpoort, het smalste gedeelte, treedt door afknelling van de bloedvaten hevige pijn op; dit is een medisch spoedgeval dat spoedig moet worden geopereerd omdat er necrose en gangreen van de darmwand kan optreden.
Een arts kan het bestaan van een liesbreuk eenvoudig vaststellen. Omdat een liesbreuk niet vanzelf herstelt en in de loop van de tijd kan verergeren, is een operatie nodig. Traditioneel wordt een liesbreuk verholpen door het buikvlies te herstellen met weefsel van de buikwand zelf of door een stukje kunststof in te plaatsen. Sinds relatief kort worden liesbreuken ook met kijkoperaties behandeld: de resultaten daarvan op langere termijn zijn echter nog niet bekend. De voorkeursbehandeling is thans het gebruik van een kunststof matje volgens de Lichtenstein methode.
Een operatief herstel van een hernia inguinalis is alleen noodzakelijk als de patiënt klachten heeft (zoals bij een beklemde breuk). Een pijnloze zwelling bij drukverhogende momenten in de lies is geen dwingende reden om te opereren. Wel zal een dergelijke liesbreuk in de loop der tijd vrijwel altijd groter worden zodat een operatie uiteindelijk vrijwel altijd toch noodzakelijk blijkt.
In het geval dat er een contra-indicatie bestaat voor een operatieve behandeling, wordt een conservatieve behandeling toegepast met een liesbreukband. De breukband bestaat uit een circulaire band met een pelotte op de breukpoort en een liesband om de breuk goed te ondersteunen.
Beklemde breuk is een medische term voor een situatie waarbij de inhoud van een breukzak (hernia) bekneld raakt in de opening van de breukzak. Bij een beklemde breuk wordt de bloedtoevoer naar de breukinhoud afgekneld. Gevolg hiervan is een hevige pijn, en er kunnen verschijnselen van een plaatselijke ontsteking optreden. Bij een beklemde breuk is een snelle chirurgische behandeling altijd noodzakelijk.
hallo vraag me af of je al wat weet,en heb je toen voor die bal er zat een operatie gehad?of was het er ineens zonder aanlijding?en heb je een echo gehad om vast te stellen dat het een breuk was of werd dat alleen gedacht?ik heb zelf namelijk ook een bal maar bij mij zit het boven me litteken vandaar mijn vraag of je geopereed ben geweest,ze zeggen namelijk dat het wondvocht is bij mij ik had wel echo gehad omdat ze ook eerst dachten aan een breuk ik heb er ook nog last van dus is ook ff ankijken of het weggaat zit er nu ook al 6 weken.laat ff weten wat het was als je al wat weet
Een breuk kun je mogelijk met de Valsalva manoevre diagnosticeren: De Valsalva manoeuvre wordt uitgevoerd door hard uit te blazen terwijl je je mond afsluit met je hand. Hierdoor komt er druk op je buik. Als de bobbel dan groter wordt, dan is het waarschijnlijk een breuk. Hetzelfde heb je als je hoest.
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies
Raar gevoel linkeronderbuik
http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/193771-raar-gevoel-linkeronderbuik.html
Pijn in onderbuik. zeurend + pijnscheuten
http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/214406-Pijn-in-onderbuik.-zeurend-+-pijnscheuten.html
het kan ook een hernia spiegili zijn dat is geen liesbreuk maar een breuk in je buikwand, hoefd niet altijd gepaard te gaan met een zwelling, maar je hebt meestal wel een zeurend gevoel in je buik. laat er naar kijken want het gaat absoluut niet van zelf over.
Een [u]hernia spiegeli[/u] (of laterale ventrale hernia) is een hernia door spiegelse fascie. Deze fascie is de aponeurose (het peesblad) tussen de musculus rectus abominis (de rechte buikspier) mediaal en de linea semilunaris (zie afbeelding) lateraal. Deze hernia's ontwikkelen zich meestal onder de linea semicircularis (de onderrand van de dorsale zijde van de rectusschede) omdat daar het weefsel minder steun heeft. Een hernia spiegeli ontwikkelt zich meestal niet tot aan het subcutane vet, maar blijft pariëtaal, dat wil zeggen tussen de spieren. Hierdoor is de hernia aan de buitenkant vaak niet goed zichtbaar. Doordat de breukpoort vaak klein is heeft deze hernia een grote kans in te klemmen met strangulatie, verstoring van de bloedtoevoer naar de breukinhoud, tot gevolg. Gewoonlijk ontstaan deze hernia's rond het vijftigste levensjaar, maar bijna altijd tussen 40 en 80 jaar en dan vaker rechts dan links. In vergelijking met andere hernia's is dit type zeldzaam. Patiënten presenteren zich gewoonlijk met wisselende zwelling ter plaatse, pijn lokaal of tekenen van darmobstructie. Met echografie of een CT-scan kan de diagnose worden bevestigd.