Ik ben benieuwd naar mensen met ervaringen met een soort combinatie-enkel operatie. Ik ben 25 jaar en heb een aangeboren tarsale coalitie. Hierbij heb ik ook een standsafwijking van de enkel, mijn enkel staat naar buiten gedraait en licht gekanteld. Ik heb dagen dat ik bijna niet kan lopen en heb een tijdje geleden te horen gekregen dat het kraakbeen in mijn enkel ook beschadigd is.
Ze hebben uiteindelijk besloten om de coalitie geheel weg te gaan halen. (dit plan is meerdere keren gewijzigd omdat ik hier eigenlijk te oud voor ben en ze het in eerste instantie niet aandurfden) Ook gaan ze hierbij een arthrodese plaatsen en lichtelijk de stand van mijn voet wijzigen.
Ik ben wel heel erg benieuwd naar mensen die dit beide ook in combinatie met elkaar hebben laten doen en de herstelperiode hiervan. Zowel negatieve als positieve ervaringen zijn welkom. Ik word geholpen in de sint maartenskliniek in nijmegen
Ik heb zelf ook aangeboren tarsale coalitie en ben ook opzoek naar advies. Ik ben 23 en weet sinds 6 jaar dat ik dit heb. Mijn arts wil dit niet opereren omdat daar je zenuwen lopen waardoor eventuele verlamming kan ontstaan. Mij is dan ook verteld kom maar terug als je niet meer kan lopen dan pas zal er geopereerd worden.
Ik ben 19, en ben afgelopen zomer ook geopereerd aan een tarsale coalitie. Ze hebben hierbij een schroef in mijn enkel geplaatst, en het gewricht vastgezet. Hierna heb ik 3 maanden gips gehad, en veel fysiotherapie gehad.
Nu, ruim 10 maanden later heb ik er nog steeds last van. Ik ben dus weer naar de orthopeed gegaan, en nu blijkt dat mijn gewricht niet vast wil groeien. Dit is heel zeldzaam, en helemaal op mijn leeftijd. Nu probeer ik een botstimulator, maar als dit niet lukt, moet ik weer geopereerd worden.
Het plan is om dan bot uit mijn heup te halen en in mijn enkel te zetten.
Ik weet van mijn puberteit (14 a 16) al dat ik geboren voet afwijkingen heb.. Steunzolen gedragen fysiotherapie maar nooit niks dat hielp ik heb geprobeerd er maar gewoon mee te leren leven nu ik 34 ben heb ik het opnieuw laten onderzoeken. En heeft het ook eindelijk een naam gekregen tarsale coalitie aan de linker voet erger als aan de rechtervoet aan de linkervoet is niet te zien dat het 3 verschillende boten horen te zijn en rechts zie je nog dat het drie drie boten waren maar je ziet wel de vergroeiing. Eigenlijk heb ik dus al heel lang pijn klachten en kan ik niet te lange afstanden lopen of staan en het is moeilijk uit teleggen aan andere mensen omdat ze denken dat je gewoon te lui bent om te gaan lopen. Ik heb deze week een prik gehad in de linkervoet omdat ik daar even het meest last van had maar dat lijkt me ook geen langere tijds oplossing. ook het verhaal dat je te oud bent en dat opereren te riskant is.. los zouden ze het niet maken maar ze hadden het wel over vast zetten. Maar dan blijft de vraag natuurlijk ook of het wel oplossing bied.. Ben ook benieuwt hoe de operatie voor anderen is gegaan.
Lees ook
Wie heeft er een enkelarthrodese gehad
http://www.dokter.nl/forum/Operaties/311335-Wie-heeft-er-een-enkelarthrodese-gehad.html
Ik weet sinds gisteren officieel dat ik in beide voeten te maken heb met tarsale coalitie. Eén gewricht waar er twee zouden moet zitten, lichte vorm van artrose en heel mijn voeten zijn er gewoon door krom getrokken. Ergens wel een geruststelling dat het aangeboren is, in die zin dat ik mij al schuldig voelde dat ik mijn zolen als puber niet altijd goed heb gedragen.
Volgens mijn dokter is het geheel mijn beslissing om het te opereren of niet. Zelf ben ik op dit ogenblik 22 jaar en zit ik in het laatste jaar van mijn studies, dit moment is gewoon niet goed om verschillende reden. Ik denk dus zelf nog een jaar of 2 te wachten vooraleer ik aan de operatie ga beginnen. Aangezien ik het aan beide voeten heb, zal het wel aan beide voeten moeten gebeuren.
Daarbij worden de gewrichten los van elkaar gemaakt en met pinnen/schroeven wordt de voet terug in de juiste positie gezet voor zover mogelijk. Daarna zou 7 week gips en daarna nog 7 weken loopgips volgen. In totaal een 7tal maanden moeten tellen voor je voet terug 'ok' is al gaf ze geen garantie op het pijnvrij zijn nadien maar dan zou bekeken worden wat volgde.
Wat betreft de leeftijd maakte mijn dokter geen enkel probleem, al wachtte ik 10 jaar, dan was de operatie nog perfect mogelijk. Ik vind het dus ietwat vreemd dat 25 jaar al te oud zou zijn voor een operatie? Al zal het waarschijnlijk wel in grote mate afhankelijk zijn van de plaats van de coalitie veronderstel ik.
Spijtig dat er hier niet meer mensen zijn die de operatie reeds hebben ondergaan aangezien ik ook niet goed weet wat te verwachten in de praktijk.
Ook ik heb altijd pijn in mijn voeten, veel mensen denken vaak idd dat ik te lui ben voor te sporten en heb geen zin om aan iedereen uit te leggen hoe het zit!
Inmiddels staat mijn operatie op de planning voor 3 mei eerst de linkervoet.
De arts die normaal kinderen behandeld is van mening dat dit probleem bij volwassen toch goed te doen is. Hij gaat het los maken. Twee sneetjes een onder mijn voet en een aan de zijkant. Hij gaat er een spier om heen wikkelen zodat het niet terug vast groeit maar dat is geen garantie zei die mocht het de klachten niet oplossen dan is de enige oplossing om het vast te zetten maar daar zou ik uiteindelijk niet voor kiezen maar ik ga niet op zaken vooruit lopen.
Na de operatie zal ik twee weken gips moeten dragen en zodra die af is moet ik zoveel mogelijk knikkende bewegingen maken met mijn voet. Ik ben benieuwt en zal jullie laten weten hoe het is gegaan..
Momenteel is het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven hiermee één van de leidende centra in Nederland.
http://www.catharinaziekenhuis.nl/patient/specialismen/30-orthopedie/wie-helpen-u/121-besselaar.html
hoi allen,
ik ben 27 en heb ook tarsale coalitie in beide enkels. 4 jaar geleden heb ik mij laten opereren aan mijn linker enkel. het revalidatie proces duurde een jaar en was erg zwaar. nu ben ik blij dat ik t gedaan heb. ik ben geopereerd jn nijmegen, in de sint maartenskliniek. daar had ik mijn 3th opinion. top ziekenhuis.
succes en mail voor info naar [email protected]
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies
(Athena)
Ik heb inmiddels de operatie achter de rug aan mijn linkervoet en moet zeggen dat het me toch zwaar is gevallen. Mezelf niet normaal kunnen voortbewegen en van iedereen afhankelijk te zijn.
Slapen met het gips om.. Je huis niet kunnen schoonmaken. Moeite met douchen en toilet gaan. Mezelf nog 2 weken lang injectie geven tegen bloedstolling.
Ook al had ik zoveel mogelijk boodschappen in huis gehaald en oppas gezocht voor mijn hondje wat achteraf niet mogelijk was dus moest toch zelf met haar naar buiten.
Tevens dat ik niet op de linkervoet kon staan of steunen heb ik heel erg last gekregen aan mijn rechtervoet waar ik dus ook een tarsale coalitie heb wat de pijn alleen maar erger maakte.
Raakte er een beetje in een dip van. Want achteraf was er toch weinig hulp.
We zijn nu bijna 5mnd verder en ik heb nog heel veel last van mijn voet..
Ik gebruik nu sinds twee weken een andere pijnstilling wat het wel dragelijk maakt maar mag em niet meer gebruiken omdat het heel slecht is voor mijn lever en maag dus vandaag is de laatste dag en daarna zien we het even aan en over maand of twee terug naar ziekenhuis.
Ik heb voor mezelf besloten dat ik waarschijnlijk rechts niet meer laat doen maar las net hieronder dat je er wel ruim een jaar voor moet uitnemen zal ik maar kijken of het de moeite waard was.
foto 1&2 links voor de operatie rechts na
foto 3 Net gips afgehaald
foto 4 onderkant voet om het weefsel op zijn plek te houden zodat de botten niet terug aan elkaar helen.
hallo iedereen
Ik ben 25 en ik weet sinds een maand of 2 dat ik een tarsale coalitie heb in mijn rechtervoet.
Ik werk in de verkoop en moet dus lange tijd rechtstaan en vaak trappen lopen. Ik had altijd wel 'last' van mijn voeten hierdoor maar ik dacht dat iedereen dat gewoon had.
Een 2tal maand terug werd de pijn erger en werd die s'ochtends ook niet minder. Tot ik amper nog kon staan op mijn voet en zo s'avonds moeilijk nog terug thuis geraakte. Ik had het gevoel dat er bij elke stap steeds iets versprong/kraakte aan de buitenkant van mijn voet. Na 2weken zijn er foto's van mijn voet genomen en een ct-scan. Daarop zagen dokters niets. Ik legde de twijfel bij mezelf. Na 1 maand 'platte rust' was de pijn nog steeds niet weg. Ik moest dan terug naar het ziekenhuis voor een MRI-scan dan kreeg ik te horen dat ik een aangeboren tarsale coalitie heb en dat door overbelasting van mijn voet die gebroken was. Ik moest direct in het gips. Nu zit ik reeds 2 weken in het gips en moet ik er nog 2. De dokters weten niet of ik ook een tarsale coalitie in mijn andere voet heb maar naar mijn gevoel denk ik van wel. Er is me al vertelt dat de pijn niet zal overgaan zeker na de breuk. De laatste dokter die ik zag raadde een operatie af omdat het een heuse klus ging zijn om alles uit elkaar te halen. Ik zie een operatie ook eerlijk gezegd niet zitten.
Iemand ervaring met een breuk aan een tarsale coalitie?
Hallo,
Ik heb zelf geen ervaring met een breuk aan een tarsale coalitie maar heb onderzoek naar gedaan i.v.m. een afstudeer project.
Jij hebt na een breuk aan de tarsale coalitie (50-60 % ervan is bilateraal=beide voeten) 2 opties:
optie 1: operatie
optie 2: conservatieve behandeling.
Dit laatste houdt in dat jij eerste in de gips bent, daarna moet je revalideren met de fysio en steunzolen gaan dragen. Als de pijn na dit traject nog aanwezig is, wordt vaak toch nog een chirurgisch interventie aanbevolen.
Ook na een operatie kun je pijnklachten houden, het hoeft niet per se het geval te zijn.
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen.
Groetjes, Vic
Wellicht een late reactie op dit forum, maar ook ik (nu 25jr) heb een tarsale coalitie.
Ik ben hieraan vanaf mijn 6e al 9x geopereerd, waarbij ze uiteindelijk mijn gewricht vast hebben gezet.
Voor de 'eindoperatie' had ik 24/7 zenuwpijn doordat het gewrichtje continue op mijn zenuw drukte, daarnaast de andere typerende klachten: vaak en veel verzwikken, stijve enkel, platvoet en continue gewrichtspijn.
Rond mijn 17e hebben ze het gewricht vast gezet, waarbij ik meerdere pinnen en schroefjes in mijn voet heb gekregen. Sinds dien is de continue zenuwpijn over, maar heb ik altijd pijnklachten blijven houden (voornamelijk bij activiteiten, maar ook bij koud weer en regen! -koude winterdagen vind ik verschrikkelijk en het enige wat dan een beetje helpt is warmte-). Daarnaast vele medicatie geprobeerd, van NSAID's, tot lyrica en zelfs anti-epilepticum zonder goed resultaat.
Nu jaren later heb ik weer toenemende pijnklachten, terwijl het hartje zomer is. In al die jaren nooit last van gehad. Klachten die ik exact herken van 'vroeger'. Momenteel heb ik weer de typische klachten passend bij de tarsale coalitie.. een afspraak in het sint maartenskliniek staat alweer en ben erg benieuwd wat ze te zeggen hebben.
Ik ben blij dat ik de operatie heb laten uitvoeren, want het heeft me veel goede jaren gezorgd (al dan niet geheel pijnvrij), helaas nu weer terug bij af.
Ik had eens een vraagje als je laat opereren voor enkelarthrodese en coalitie moet je dan achteraf nog orthopedische schoenen dragen of is om dit te vermijden dat je dat moet dragen?
Bij mijn zoon is 3 jaar (hij was 24)geleden een tarsale coalitie ontdekt. Hij werd gevraagd het even te rekken tot zijn 16e, zodat zijn voeten uitgegroeid waren. Vrijdag jl is hij geopereerd . De coalitie is verholpen en hij heeft een stuk donor van een heup in zijn hiel gekregen, zodat zijn voet weer recht staat. Deze is volledog vastgezet dmv een schroef van 8-10 cm (via zijn hiel zijn enkel door). Hij heeft nu 2 wkn een spalk en daarna 4 weken gips. Hij mag het 6 wkn niet belasten. Eerste 2 dagen waren pijnlijk (8 pcm en 3 ibuprofen), vanaf vandaag is hij aan het afbouwen
Mijn zoon, net 17 geworden, is 1 week geleden geopereerd aan een tarsale coalitie. Vanaf zijn 12e had hij constant klachten. Dan was het zijn heup knie of enkel en liep hij wat mank. Steeds maar weer naar een fysio en helaas geen enkele had door dat zijn voet niet klopte. Als ik naar hun had geluisterd was ik nog niet bij de orthopeed uitgekomen, want er was niets aan de hand. Gewoon groei en oefeningen doen. Ook wij ouders dachten vaak dat het allemaal wel meeviel, omdat hij soms zo weer wel liep om vervolgens weer te klagen. Uiteindelijk bij huisarts met vocht in voet en zij stuurde hem door naar de orthopeed voor controle en foto. Gelukkig kreeg hij er een die was gespecialiseerd in coalities en die arts zag het dus meteen. Helaas waren er wel aardig wat jaren verloren gegaan waardoor het minder gunstig was. Hij wilde de coalitie echter nog wel opheffen maar het was/is dus een 60/40 kans. Er bestaat nml het risico dat de coalitie terug groeit en dit zal dan meer pijn etc geven.wij zijn dus heel hard aan het duimen dat hij hij de 60% kans zit. Heel spannend. Ik heb veel vragen gesteld en onderzoek gedaan naar de tarsale coalitie. Ik heb begrepen dat het van belang is om het op jongere leeftijd te ontdekken en dat dan alleen het verwijderen mogelijk is. De kansberekening is afhankelijk van de variant en locatie. Op oudere leeftijd is alleen vastzetten mogelijk. Op dit moment zit hij in het gips. Volgens de arts was de operatie geslaagd en nu dus maar zien hoe het uitpakt. Eerst 3 weken onbelast gips daarna zonder gips onbelast en voorzichtig rondjes draaien. Daarna gaat hij een traject in bij de fysio en maar duimen dat het weer niet vast groeit en pijnvrij zal zijn. Wordt vervolgd…..
Ik ben zelf heel benieuwd naar ervaringen van jongeren die dit hebben ondergaan en hoe het heeft uitgepakt. Er is weinig over te vinden helaas.