Als je wilt stoppen met het gebruik van slaaptabletten, ga dan even langs de huisarts. Met begeleiding van de huisarts gaat het stoppen veel gemakkelijker en heb je meer kans dat je ook echt stopt. Zeker nu je alles zelf moet gaan betalen is het dus dubbele winst!
Hallo beste huisarts,
Tja het is natuurlijk wel leuk om langs mijn huisarts te gaan, die ik steeds weer weet te overtuigen, dat ik die middelen echt nodig heb. En ik heb al tig keer geprobeerd samen met de huisarts om te stoppen, maar het wil niet lukken. Het lijkt mij dat het net zo moeilijk is als stoppen met roken. Ik rook overigens niet, maar ik kan me wel voorstellen dat de drang naar een sigaretje groot kan zijn. Zo is de drang naar een diazepammetje voor mij ook heel groot als ik erg nerveus, opgejaagd of onrustig ben. En heeft de huisarts dan wel tijd voor al die mensen die het nu allemaal moeten gaan betalen ???? Ik vind eigenlijk dat de huisartsen hiermee nu worden opgezadeld en vraag me af hoe zij dit gaan oplossen. Ook vind ik, dat (in ieder geval bij mijzelf) er weinig "reklame" of bekendheid is gemaakt aan het feit dat het uit de basisverzekering is gegaan. Ik vraag me ook af of de medicijnen nu ineens ook duurder zullen worden. Ik kom misschien negatief over, maar dat ben ik beslist niet, maar hoe nu verder ????? Ook ik wil heel graag geen medicijnen meer nemen, die niet strikt noodzakelijk zijn, maar waar ik momenteel wel aan verslaafd ben.
Vriendelijke groet
Puck
Hai Puck, als de huisarts oevrtuigd is van de medische indicatie dan blijven deze medicijnen gewoon vergoed.
Als dit bij jou niet het geval is, dan is het niet onoverkomelijk om dit zelf te bekostigen.
Toch wil je (waarschijnlijk nogmaals...) wijzen op de informatie over slaapproblemen van de NHG.
http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R169886211406317
En misschien kun je een verwijzing krijgen naar een begeleidend psycholoog.
In ieder geval kun je ervan op aan dat de huisartsen in Nederland zich terdege bewust zijn van de problemen die ontstaan bij het stoppen met slaapmedicatie. Er is hiervoor een protocollaire behandeling opgesteld, die bewezen effectief is. Vraag hierom als je bij hem bent.
Mocht alles geen baat hebben, dan durf ik inderdaad je mening te onderschrijven dat het gebruik van deze geneesmiddelen bij jou weinig zinvol is anders dan de afhankelijkheid is stand houden, waar je links-, of rechtsom toch onder lijdt.
Waarom vraag je de huisarts niet om een internetbehandeling voor je verslavingsproblematiek? Die zijn erg succesvol en gemakkelijk thuis met internet te doen. je hebt persoonlijk contact met een begeleider.
Hallo Leannart en Justine,
Dank voor jullie reactie. Het gaat mij niet zo zeer over het zelf betalen, danwel hoe wordt dit opgelost door de artsen?? Ik ben me terdege bewust, dat ik afhankelijk ben van de diazepam en wil er ook echt heel graag vanaf. Maar na vele pogingen is het nog steeds niet gelukt. Ook is het op dit moment niet de tijd voor mij om er mee te stoppen, daar ik in behandeling ben voor borstkanker. Maar.......als ik dat traject heb doorlopen en hopelijk helemaal weer beter word, dan ga ik ervoor en haal ik alles uit de kast om ervan af te komen. Nogmaals dank voor jullie tips en bezorgdheid.
Puck
Verslaving, want daar spreken wij over, is een bijzonder aspect van de gezondheidszorg en vergt een capabele huisarts die hier raad mee weet. Hij kan zelf een aantal gesprekken met je voeren, maar hij kan je ook verwijzen naar een verslavingsinstelling, of een psycholoog, als hij dat nodig vindt.
Het belangrijkste aandeel ligt echter bij jezelf, ik hoop dat je je dat beseft. Maar weet ook dat je niet de enige bent, je bent één van de velen die zich 'gewennen' aan medicijngebruik, en moeilijk kunnen stoppen. Maar onmogelijk is het zeker niet!
Slaapmiddelen hebben weinig voordelen en veel nadelen. De werkzame stof van slaapmiddelen blijft langer in uw bloed dan nodig is; bij sommige middelen zelfs twee dagen. Die stof geeft allerlei bijwerkingen, zoals sufheid overdag. U reageert minder snel en u kunt zich minder goed concentreren. U heeft daardoor meer kans op een ongeluk (bijvoorbeeld in het verkeer). Als u ouder bent, heeft u meer kans om te vallen of bijvoorbeeld een heup te breken. Andere bijwerkingen zijn hoofdpijn, somberheid, duizeligheid, valneiging, onverschilligheid, prikkelbaarheid, geheugenverlies, vermoeidheid en minder zin in vrijen. Als u meer slaapmiddelen neemt, verergeren de bijwerkingen. De combinatie met alcohol of drugs versterkt deze bijwerkingen.
Slaapmiddelen werken maar tijdelijk, de oorzaak van de slapeloosheid wordt niet weggenomen. Aan slaapmiddelen raakt u snel gewend. Als u ze lang gebruikt, blijken ze steeds minder te werken. U heeft steeds meer slaapmiddelen nodig heeft om te kunnen slapen. Het wordt steeds moeilijker om te stoppen. Kortom, binnen enkele weken raakt u eraan verslaafd. Redenen genoeg om te stoppen.
Lees deze folder van het NHG over 'stoppen met slaapmiddelen'
http://nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R187703375213163
Kunt u zonder slaappil niet slapen? Heeft u kalmeringsmiddelen nodig om u rustig te voelen?
Wilt u minder slikken of stoppen? http://www.benzodebaas.nl biedt informatie en hulp aan mensen die langdurig slaap -en kalmeringsmiddelen gebruiken. U kunt een internetbehandeling volgen om uw gebruik, onder begeleiding, af te bouwen.
Momenteel zijn de website en online behandeling nog in ontwikkeling. Als u uw e-mail adres invult, krijgt u eenmalig bericht als Benzodebaas.nl van start gaat.
Als u op dit moment een gesprek wilt hebben met ons over uw slaap- of kalmeringsmiddelen gebruik, dan staan wij u graag te woord. U kunt ons bellen op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. Ons telefoonnummer is 053-4827650.
Tactive: http://www.tactive.nl
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies
Kunt u zonder slaappil niet slapen?
Heeft u kalmeringsmiddelen nodig om u rustig te voelen?
Wilt u minder slikken of stoppen? Deze website biedt informatie en hulp aan mensen die langdurig slaap -en kalmeringsmiddelen gebruiken.
U kunt een internetbehandeling volgen om uw gebruik, onder begeleiding, af te bouwen.
Momenteel zijn de website en online behandeling nog in ontwikkeling. Als u uw e-mail adres invult, krijgt u eenmalig bericht als Benzodebaas.nl van start gaat. Uw emailadres zal op geen enkele wijze gekoppeld worden aan een eventuele behandeling.
Als u op dit moment een gesprek wilt hebben met ons over uw slaap- of kalmeringsmiddelen gebruik, dan staan wij u graag te woord. U kunt ons bellen op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. Ons telefoonnummer is 053-4827650.
Ik heb al maanden last van ontwenningsverschijnselen door oxazepam 2x50mg.
nl. geen emoties meer, geen dort en hongergevoel, gesuis en gegier in mijn hoofd, tril-ogen, super overgevoelig voor geluiden, dronkemansstem, evenwichtsstoornissen, coordinatieproblemen, lust bepaald eten niet meer, weinig slapen, geen aandrang om naar de wc te gaan, maar op gezette tijden ga ik toch heen, voor mijn gevoel staan muren en wanden scheef.
Een aantal verschijnselen zoals trillende vingers, schokkende benen en heftif zweten zijn intussen wel verdwenen.
Wie o wie herkent dit en wil mij adviseren?
Oxezepam ontwennigsverschijnselen:
http://www.dokter.nl/forum/Medicijnen/189753-oxazepam-ontwenningsverschijnselen.html
Hallo allemaal, voor mijn afstudeeropdacht doe ik onderzoek naar mensen die benzo's gebruiken of gebruikt hebben. Het gaat hier dus om oxazepam, temazepam, zopiclon, enzovoorts. Ze worden vaak voorgeschreven bij slaapproblemen, angstproblemen en depressie. Dit onderzoek is onder andere voor de eerder genoemde website http://www.benzodebaas.nl .
Sinds 1 januari worden deze middelen voor veel mensen niet meer vergoed, en daarom willen veel mensen stoppen of minderen met deze middelen.
Helaas weten we nog niet veel over de gebruikers van benzo’s. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan, en jij kunt ons daarbij helpen! Door het invullen van de vragenlijst op http://www.benzo-onderzoek.nl help je andere mensen met stoppen, ook als je zelf niet wil stoppen.
Het onderzoek is volledig anoniem, en iedereen die benzo’s gebruikt of wel eens gebruikt heeft mag meedoen!
Dus gebruik je benzo's, heb je ze ooit gebruikt of ken je mensen die dat hebben? Help me met mijn onderzoek, want hoe meer mensen mee doen hoe beter!
Alvast bedankt en ik wens jullie allemaal een fantastische nachtrust toe!
Helaas, de huisarts heeft de klachten alleen maar verergerd.
Ze dacht dat mijn vrouw er wel even met wat diazepam vanaf zou komen.
Maar dit middel moest, ter vervanging van de stilnoct, even goed werken.
Echter het deed helemaal niks.
Mede door andere medicijnen, zoals morfine-achtige, is stilnoct een ramp geworden.
Onrustige benen erbij.
Al weer enkele jaren slikt ze er gemiddeld 1 per nacht.
Ook krijgt ze niet meer oxynorm of oxycontin, terwijl de pijn steeds heftiger wordt.
Intussen loopt ze hier ook al jaren mee.
De reumatologe is allang uitgepraat.
Maar als ik het goed begrijp is er dus sprake van afhankelijkheid van benzodiazepine die ontstaan is als het gevolg van een behandeling.
Met een nieuwe internetbehandeling lukt het de helft van de deelnemers te stoppen met verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen. Dit blijkt uit de resultaten bij de eerste 21 deelnemers die alle stappen van de behandeling hebben afgerond. Deze behandeling is ontwikkeld door Tactus Verslavingszorg en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.