Hallo,
gisteren naar spoedgevallen geweest dokter dacht dat het mijn appendix was maar dat was het geval nie. ct-scan laten maken en bloedonderzoek (alles normaal). Op de ct-scan was wel te zien dat mijn dikke darm verstopt was. Nu mijn vraag is of het normaal is dat ik mij vermoeid, duizelig, opgeblazen gevoel, en opgejaagd gevoel heb. en wat kan ik daaraan doen?
wat ik even niet begrijp is dat je in het ziekenhuis bent geweest, er wordt een diagnose gesteld en er wordt verder niets gevraagd of gezegd?
wat is de afspraak nu verder? arts? huisarts?
in ieder geval als het een normale verstopping is, dus zonder aanwijsbare oorzaak, gezond gaan leven, voldoende vezels eten voldoende water drinken en bewegen, kijk eens of dat helpt.
ook zuidvruchten zoals b.v. dadels hebben een goede werking op de stoelgang.
maar, in ieder geval ook aan de arts vragen!
Succes, Brenda
Hebben ze er verder niet verteld wat er gaat gebeuren? Was de darm verstopt of heb je last van obstipatie? Kan het zijn dat deze vol ontlasting zit. Dan hadden ze toch laxeermiddelen of iets anders gegeven. Ben je zonder uitleg naar huis gegaan?
De ontlasting wordt in de dikke darm ingedikt, tot u aandrang krijgt om te poepen. Bij obstipatie (verstopping) blijft de ontlasting te lang in de dikke darm. De poep wordt dan hard en droog en het poepen gaat moeilijker. Verstopping kan ontstaan door te weinig drinken, weinig vezels in de voeding, te weinig lichaamsbeweging, stress, en door sommige geneesmiddelen. Ook het ophouden van ontlasting kan obstipatie veroorzaken. Obstipatie is vervelend, maar kan geen kwaad. Er zijn veel verschillen tussen mensen in hoe vaak ze ontlasting hebben. Als u hardere ontlasting heeft dan anders, of u heeft een aantal dagen niet kunnen poepen, dan heeft u last van obstipatie. Soms heeft u hierbij een opgeblazen gevoel of buikkrampen.
De klachten kunnen verminderen door: veel te drinken; veel vezels te eten (bruinbrood, roggebrood, zilvervliesrijst, groente, fruit); veel te bewegen; de ontlasting niet op te houden maar bij aandrang direct naar het toilet te gaan.
Laxeermiddelen worden ook wel laxantia genoemd. Ze zorgen ervoor, elk op hun eigen manier, dat de ontlasting zachter wordt gemaakt. Hierdoor wordt het poepen makkelijker en minder pijnlijk. Ze worden onderverdeeld aan de hand van de werking van het geneesmiddel:
Vochtaantrekkende laxeermiddelen worden slecht in het lichaam opgenomen. Ze blijven in de darmen aanwezig en trekken hier water aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en wordt de darmbeweging van het laatste gedeelte van de dikke darm (colon) bevorderd.
Zwelmiddelen of volume vergrotende middelen mengen zich met de darminhoud, nemen water op en maken de ontlasting zacht. Door het grotere volume van de ontlasting wordt de darm geprikkeld en neemt de darmbeweging darm toe.
Contactlaxantia prikkelen het darmslijmvlies en beïnvloeden opname van water en zouten uit de darmen. Hierdoor neemt de hoeveelheid vocht in de darm toe en wordt de ontlasting zachter. Ook stimuleert het de darmbeweging.
Let op met 'n darm die niet of minder werkt ! Ik was bijna dood in 2008. De darm was zo slecht en ontstoken dat ik 'n groot abces kreeg, en fistels tot gevolg.