Mijn dochtertje heeft heel veel last van waterwratjes, van haar taille tot haar oksel en inmiddels ook al van haar oksel naar haar elleboog.
De wratjes beginnen nu allemaal te ontsteken, het lijken net rijpe puistjes, heel erg rood en gevuld met pus. Is het verstandig deze wratjes uit te drukken? Of maak ik het dan erger en is het verstandiger af te wachten en te hopen dat ze vanzelf weggaan? We worden er langzamerhand een beetje gek van....
Ik hoop dat iemand mij advies kan geven!
Marianne.
Waterwratjes, ook wel bolhoedwratjes genoemd, worden veroorzaakt door een virusinfectie. Na besmetting nestelt het virus zich in huidcellen. Het stookt die cellen op om te groeien - vandaar de bultjes - en om stofjes te maken die het afweersysteem tegen virussen op het verkeerde been moeten zetten. Hierdoor kan het maanden duren voordat het afweersysteem er raad mee weet. Maar dan zijn alle bultjes binnen een paar weken als sneeuw voor de zon verdwenen.
Huis- en huidartsen doen daarom het liefst niets aan waterwratjes. Het weghalen van de bultjes doet pijn en geeft meer kans op littekens. Bovendien kunnen de wratjes terug blijven komen zolang het afweersysteem van het kind nog niet klaar is met het virus.
Waterwratten (mollusca contagiosa, enkelvoud molluscum contagiosum), in Nederland soms ook wel bolhoedwrat of (onterecht) apenpokken genoemd, zijn een vorm van wratten en worden veroorzaakt door een virus uit de familie van het pok-virus. Het zijn kleine (meestal 1-3 mm, soms tot 8 mm), iets glanzende parelmoerachtige verhevenheden die wat óp de huid geplakt lijken te zitten en meestal een centrale indeuking (delle) vertonen. Hieruit is bij rijpe mollusca een wittige substantie te drukken. Waterwratten ontwikkelen zich veelal op de romp onder de oksel, op de bovenarm en elleboogplooi, het bovenbeen en de knieholte. Na een periode van enige maanden tot 1 à 2 jaar verdwijnen de wratjes vrijwel altijd vanzelf doordat het lichaam er weerstand tegen begint te ontwikkelen. Een eerste teken hiervan is dat ze dan vaak wat gaan ontsteken, met roodheid. De wratjes laten bij afwachten tot ze vanzelf verdwijnen vrijwel nooit een litteken achter. Bij agressieve behandeling is hier echter wel meer kans op! Daarna is het kind immuun voor waterwratten.
Vooral kinderen met eczeem zijn er vatbaar voor, omdat zij door het eczeem meer krabben en het virus dus in hun huid wrijven, die door het eczeem ook al beter doorlaatbaar is voor het virus. Het is een volstrekt goedaardige huidaandoening.
[bewerken] Besmetting
Wanneer de wratten vanzelf of door krabben open gaan komt de virusbevattende, besmettelijke inhoud vrij. De incubatietijd varieert van enkele weken tot enkele maanden. Waterwratten worden waarschijnlijk ook via speelgoed (speelzaal/school) en zwembandjes (zwemles) overgedragen. Schoonmaken van deze materialen met water en zeep is belangrijk om verspreiding te voorkomen.
De huisarts zal niet snel actie ondernemen, het gaat immers vanzelf over. Bevriezen is wel mogelijk, evenals uitdrukken, of aanprikken met een houten prikker, gedoopt in jodium. Het risico op genezing met littekenvorming neemt hierdoor echter toe. Gewoon afwachten is vrijwel altijd de beste optie. Een pleister plakken over ontstoken waterwratten en deze een paar dagen laten zitten helpt om verspreiding te beperken.
Sinds kort brengt Natusor het middel "spray away waterwratjes" op de markt dat in de meeste gevallen effectief blijkt.
Lees ook:
Waterwratjes / Bolhoedwratten / Apenpokken:
http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/160630-Waterwratjes/Page-2.html
Waterwratjes Knieholte:
http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/160960-Waterwratjes.html
Waterwratjes & Bulten:
http://www.dokter.nl/forum/Allergie/196859-Waterwratjes-en-bulten.html
Waterwratjes Op Billetjes:
http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/158707-waterwratten.html
Waterwratjes Op Benen:
http://www.dokter.nl/forum/Huid-haar/80044-waterwratten/Page-2.html
Waterwratjes?
http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/214528-Wat-zijn-bultjes-op-zij-ter-hoogte-van-lies.html
Waterwratjes Ontstoken:
http://www.dokter.nl/forum/Huid-haar/262513-flink-ontstoken-waterwratten.html
mijn dochtertje van 4 heeft ze ook op haar rug en zien er idd ook uit al rijpe puisjes. maar bij haar doen ze ook pijn! als ik op de huid naast het wratje zachtjes druk roept ze dat het pijn doet en dat ik niet meer naar haar rus mag kijken. dus denk dat uitdrukken geen optie is. wel wil ik ook graag weten of er iets aan gedaan moet worden, zeker omdat het er vrij veel zijn en ze er last van heeft.
Uitdrukken is zeker GEEN optie!!
wassen met betadine scrub desinfecteert en laat ze sneller weg gaan.
Ik hen zelf 3 wraten op 1 vinger. Ze zijn allemaal wit, maar ik kan me vinger nauwlijks bewegen. Wat kan ik daar tegen doen? 🙁
Ga naar je huisarts en laat ze weghalen.
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies