Ik stuur u deze vraag namens mijn vader. Hij wil stoppen met roken. Een belangrijke vraag die hij nog heeft kunt u hopelijk beantwoorden:
Mijn vader heeft al enige tijd, in steeds grotere mate, last van koude handen en voeten. Waarschijnlijk door een vernauwing van zijn bloedvaten als gevolg van het roken. Nu weten wij dat wanneer hij stopt met roken, de klachten normaal gesproken niet toe zullen nemen.
Zijn vraag is echter: Nemen zijn klachten ook AF, of blijven zijn klachten zoals ze op dit moment zijn? Met andere woorden: herstellen de bloedvaten zich (in bepaalde mate)?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
Als gevolg van roken beschadigt de bloedvatwand. Grote bloedvaten kunnen dit nog opvangen met een proces genoemd atherosclerose. Hierdoor worden de vaten wel stugger en nauwer maar er kan bloed doorheen blijven stromen.
Kleine, dunnen haarvaatjes raken dermate beschadigd dat deze permanent stuk gaan. Dat merk je inderdaad bij koude aan handen en voeten.
Trainen, maakt weer nieuwe vaatjes aan door de toegenomen energiebehoefte van het weeefsel.
Dus als uw vader ten eerste stopt met roken en ten tweede gaat trainen, zullen er nieuwe kleine bloedvaatjes gevormd worden.
De schade aan de grote vaten is permanent, met een verhoogde kans op vertsopping van grote vaten (bijvoorbeeld de kransslagaderen).
Lees meer op:
http://www.hartstichting.nl/go/default.asp?mID=5567
Hier staat uw vraag nogmaals uitgelegd.
Gedurende het hele leven ontstaat een brei van dode witte bloedcellen, vet, cholesterol en bindweefsel onder de aanvankelijk gezonde binnenbekleding van de vaatwand. Deze brei heet een atherosclerotische plaque. De binnenbekleding van de vaatwand wordt hierdoor naar binnen gedrukt en het vat raakt geleidelijk aan vernauwd. Op de plekken waar zich plaques bevinden kan de vaatwand gemakkelijk beschadigen, dit kan ontstekingsreacties geven in de vaatwand. Dit hele proces van vernauwing van de vaatwand heet slagaderverkalking of atherosclerose.
Als atherosclerose in geringe mate aanwezig is, geeft het geen klachten. Naarmate het ernstiger wordt kunnen er aandoeningen ontstaan zoals pijn op de borst bij inspanning (angina pectoris), een hartinfarct, een TIA, beroerte, of vernauwing van de slagaders in de benen (etalagebenen).
De verschillende factoren die atherosclerose doen ontstaan en verergeren zijn: roken, overgewicht, gebrek aan beweging, verhoogd cholesterolgehalte in het bloed, hoge bloeddruk, hoge leeftijd, aanleg, stress en diabetes (suikerziekte).
Door te stoppen met roken, meer te bewegen en het aanpassen van de voeding kan men zorgen dat het proces van atherosclerose minder snel gaat of tot een halt komt.
De verschillende diverse risicofactoren hebben ook invloed op elkaar. Bijvoorbeeld: In het geval van overgewicht heeft gewichtsafname ook een gunstig effect op de hoge bloeddruk, het te hoog suikergehalte en een te hoog cholesterolgehalte.
Naast deze aanpassingen die u zelf kunt doorvoeren kan een arts medicijnen voorschrijven. Bij een hoge bloeddruk zal men medicijnen krijgen, maar ook tegen een hoog cholesterolgehalte in het bloed bestaan medicijnen. De meest gebruikte cholesterolverlagers zijn 'statines'. Zij zorgen dat de lever minder cholesterol aanmaakt, maar ook dat de ontstekingsactiviteit in de vaatwand vermindert.
Statines stabiliseren de situatie in de slagaders, zij lossen de aanwezige plaque echter niet op. Het proces van slagaderverkalking kan worden vertraagd door een gezonde leefstijl en met medicatie, genezing is echter uitgesloten.
Stoppen met roken is goed, maar nooit beginnen is beter. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum. Een geschiedenis met roken kan de kans op hartritmestoornissen namelijk vergroten.
Mensen die roken of gerookt hebben, hebben 50 procent meer kans om de hartaandoening AF - ook wel atriumfibrilleren genoemd - te ontwikkelen. Bij AF trekken de boezems van het hart onregelmatig en te snel samen (hartritmestoornis), waardoor de patiënt eerder kortademig wordt. Dit blijkt uit onderzoek onder 5700 mensen van 55 jaar en ouder.
Dat roken hartziekten veroorzaakt, was al langer bekend, maar dit is voor het eerst dat er een directe link gevonden is tussen AF en roken. Hierbij werd ook rekening gehouden met andere factoren, zoals leeftijd, hoge bloeddruk en eerder hartfalen.
Leo, bedankt voor je antwoord.
Ik zal het hem laten lezen. Aan zijn beweging ligt het niet. Mijn vader is 52 jaar en doet veel fysiek werk overdag. Daarnaast sport hij gemiddeld 3x in de week intensief. Hij heeft geen gram vet en heeft dus een uitstekend lichaamsgewicht. Ook zijn voeding is prima. Maar dat kan altijd beter.
Nogmaals dank!
Klinkt als een goed basis.
Stoppen met roken duurt 3 dagen, niet roken een levenlang, en een lever duurt langer als je niet rookt.
Succes met je vader.
Lees ook:
verkalking in aderen
http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/197661-verkalking-in-aderen.html
arteriesclerose en levensverwachting?
http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/209518-arteriesclerose-en-levensverwachting.html
Gevaren Hoge Bloeddruk
http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/206608-Gevaren-Hoge-Bloeddruk.html
"dichtgeslipte aders"
http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/78195-dichtgeslipte-aders.html
"BETERE DOORBLOEDING"
http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/78231-BETERE-DOORBLOEDING.html
zere benen
http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/77844-zere-benen.html
verkalking aorta
http://www.dokter.nl/forum/Hart-bloed-bloedvaten/75451-verkalking-aorta.html
Ik rook en heb aan bijde bovenbenen de spieren aan de boven voorkant een pojnlijke tinteling aan bijde bovenbeeb spieren, kan dit door roken komen en dat het aan bloedvaten ligt?. Of is het een ander probleem, met vriendelijke groet jeroen koning
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies
Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga met de klachten naar de huisarts.