Zelfmeten voor trombosepatiënten is een uitkomst

Zelf meten voor trombosepatiënten is een uitkomst

De zorg verbetert. En dat is fijn. Met name voor trombosepatiënten is de mogelijkheid om zelf te meten, een uitkomst. Waar voorheen altijd rekening gehouden moest worden met de verplichte venapunctie bij de prikpost, kun je als trombosepatiënt tegenwoordig gaan en staan waar je maar wilt. Hoe? Onder andere door zelf je INR-waarde (bloedstollingswaarde) te meten.

Van start met zelfmeten

Voordat je gaat zelfmeten, is het handig (lees: verplicht) om over enige basiskennis te beschikken. Het gaat immers wel om je gezondheid. Hoe werkt het precies?

Bij De Nationale Trombose Dienst, online zorgverlener en autoriteit op het gebied van trombose zelfzorg, werkt het als volgt:

  • Meld je aan voor Trombose Zelfzorg.
  • Je wordt gebeld om alle ins en outs door te nemen.
  • Je volgt de e-learning – op jouw tempo, waar en wanneer het jou uitkomt.
  • Je slaagt voor de eindtest.
  • De stollingsverpleegkundige komt bij je langs voor een laatste check & instructie.
  • Je ontvangt je meetapparaat en kunt direct van start.

Hoe werkt zelfmeten bij trombose?

Zodra je bent gestart met Trombose Zelfzorg, geef je je INR-waarde eenvoudig via je mobiel, pc of tablet door. In jouw eigen, beveiligde en online dossier staat alle informatie die nodig is voor een optimale zorgverlening. En zijn er wijzigingen of zaken die van invloed (kunnen) zijn op je antistollingsbehandeling? Je geeft het snel en eenvoudig zelf door.

Je stollingswaarde meten

Als je bent geslaagd voor de e-learning, komt de stollingsverpleegkundige eerst nog even bij je langs. Je krijgt een mobiel INR-meetapparaat in bruikleen: de qLabs ElectroMeter. Dit apparaat lijkt veel op de glucosemeter die diabetespatiënten gebruiken om hun bloedsuikerwaarde te meten. Vervolgens neemt ze nog wat laatste zaken met je door en voer je samen je eerste zelfmeting uit.

De qLabs ElectroMeter laat – na het invoeren van een meetstripje met jouw bloeddruppel – de stollingswaarde van je bloed (INR-waarde) zien. De bloeddruppel ontstaat door een vrijwel pijnloze vingerprik met een prikpen. Je meet je INR-waarde dus binnen enkele minuten.

Bijkomende voordelen van zelfmeten bij trombose zijn:

✓ Je bent niet gebonden aan een regionale prikpost
✓ Je bespaart veel reistijd, wachttijd en eventuele reiskosten
✓ Je kunt meten waar en wanneer het jou uitkomt
✓ Bij verblijf in het buitenland hoef je nooit meer op zoek naar een prikpost of ziekenhuis
✓ Je hebt geen ontsierende bijwerkingen zoals bij de venapunctie (kans op blauwe plek/bloeduitstorting)

Bij veel traditionele trombosediensten moeten patiënten veelal eens per jaar terugkomen om het apparaat te laten controleren en/of om te kijken of je nog op de juiste wijze meet. Bij Trombose Zelfzorg is dat niet nodig. Na de uitgebreide e-learning ben je uitstekend in staat om zelf te meten, en het apparaat geeft vanzelf een melding als de meting is mislukt of als het niet goed meer functioneert. Snel, simpel en safe.

Wat te doen bij wijzigingen

Zijn er wijzigingen in je persoonlijke of medische situatie? Je geeft het eenvoudig en snel aan het doseerteam door via je dossier. Alle ingevoerde waardes en wijzigingen worden 24/7 nauwkeurig in de gaten gehouden. Is ingrijpen noodzakelijk? Dan krijg je automatisch een aangepast doseerschema, of het doseerteam neemt contact met je op om de situatie te bespreken.

Een aantal voorbeelden van wijzigingen die je – naast het periodiek invoeren van je INR-waarde –zelf online doorgeeft voor een optimale ondersteuning bij je trombosebehandeling:

  • Verhuizing.
  • Wijziging van apotheek.
  • Tandheelkundige ingrepen.
  • Operatieve ingrepen.
  • Gebruik van extra (of andere) medicijnen.

Meer informatie over zelfmeten bij trombose vind je op www.trombosezelfzorg.nl.

 

Bron: De Nationale Trombose Dienst

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief