Je wordt niet meer beter na een ongeval, wat dan?

Je wordt niet meer beter na een ongeval, wat dan?

De laatste maanden is de toename aan bedrijfsongevallen en verkeersongelukken veel in het nieuws geweest. Gelukkig herstelt een groot deel van de slachtoffers van hun verwondingen na een ongeval. Maar wat nu als dat niet het geval is? Hoe moet het dan verder met de toekomst? En waar kan je terecht voor alle schade die je hierdoor lijdt?

Aansprakelijk stellen van de tegenpartij

In veel werksituaties is de werkgever bij wet verantwoordelijk voor de schade die er uit een bedrijfsongeval voorkomt. Bij verkeersongevallen is degene aansprakelijk die het ongeval (mede) veroorzaakt heeft. In dat geval is de eerste stap dat deze partij officieel hiervoor aansprakelijk moet worden gesteld. Gelukkig zijn de meeste bedrijven en personen in Nederland goed verzekerd. Voor gemotoriseerde voertuigen geldt zelfs een verplichte verzekering. Het voordeel hiervan is dat je als slachtoffer direct bij de verzekeraar terecht kunt. Als de verzekeraar de aansprakelijkheid voor het ongeval heeft erkend, zal jouw letselschade in behandeling worden genomen.

Letselschade, wat is dat precies?

Letselschade is alle schade die jij lijdt doordat jou een ongeluk is overkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld niet alleen aan alle kosten die jij moet maken door het ongeluk, maar ook het inkomen wat je misloopt en alle hulp die je moet inschakelen. Als je ook in de toekomst niet of niet meer volledig kan werken, kan je je voorstellen dat de financiële schade hoog oploopt.

Schade in de toekomst door blijvend letsel

In de eerste periode na het ongeluk is vaak nog helemaal niet duidelijk hoe alles zal gaan verlopen. Je bent druk bezig met jouw herstel en misschien denk je nog niet aan de toekomst. Maar wat als je na een ongeval nooit meer hetzelfde wordt? Als je niet meer het werk kun doen dat je deed? Als je wellicht nooit meer kunt werken? Als dat duidelijk is kan de precieze schade in kaart moeten worden gebracht. Dit is een lastig en complex werk, maar goede letselschade specialisten kunnen een exacte berekening maken van de schade die je door het ongeluk hebt opgelopen. Als alle schade -inclusief de eventuele toekomstschade- in kaart is gebracht, kan samen worden gekeken of de letselschade definitief kan worden afgewikkeld.

Hulp nodig bij het verhalen van jouw schade na een ongeval?

Het kan verstandig zijn om een letselschadejurist in te schakelen die jou kan helpen met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het verhalen van jouw letselschade. Vooral bij blijvend letsel is het belangrijk dat een specialist de (toekomst)schade in kaart brengt, zodat je later niet tegen problemen aanloopt. De hulp van een letselschadejurist is in de meeste gevallen kosteloos.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wijs letselschade.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief