Stemmingsstoornissen, waaronder depressies, komen heel veel voor. Ongeveer 20% van alle mensen krijgen in hun leven hier 1 of soms enkele keren mee te maken. Heel veel onderzoeken in Europa en de USA bevestigen dat beeld al tientallen jaren. Daarmee is dit de grootste groep patiënten binnen de GGZ in Nederland.
Behandeling van een depressie
De behandeling van een depressie zal aan de ene kant kunnen bestaan door geneesmiddelen zoals antidepressiva voor te schrijven. Daarnaast bestaat de behandeling uit activeren en weer een normaal dagritme te gaan volgen.
Ook een belangrijk element is het weer bewust gaan aanpakken van zaken (hobby’s) die men altijd leuk vond en waar men een positieve energie van kreeg.
Het is het meest effectief gebleken als niet alleen geneesmiddelen worden voorgeschreven maar er ook psychotherapie wordt toegepast.
Nou zijn er bepaalde onderdelen of ‘beelden’ die bij een depressie vaak een rol spelen:
Een negatief zelfbeeld
Patiënten herkennen door de gedachten zoals “ik ben waardeloos”, “ïk kan niets goed doen”, vaak te ervaren. Vaak meerdere keren per dag. Een beproefde methode om het “negatieve zelfbeeld” om te zetten naar een positievere kijk op zichzelf is EMDR. Je kunt je voorstellen dat een negatief zelfbeeld enorm verhindert om uit een depressie te komen.
Met EMDR wordt aan de ene kant de “geloofwaardigheid” van dat negatieve zelfbeeld weggehaald of sterk verminderd. Je gaat dus steeds meer denken : “hoezo denk ik zo slecht over mijzelf?”, “hoezo kan ik niets? Ik kan echt wel het een en ander goed doen..!” Daardoor ontstaat er steeds meer ruimte om positief te denken over jezelf..! Zo kan het ook zijn dat iemand die depressief is, enorme schuldgevoelens heeft. En als je daar goed over nadenkt is dat schuldgevoel helemaal niet terecht. Maar voor de patiënt voelt dat anders aan. In zijn gevoel is hij echt de schuld van de ellende…Met EMDR kunnen die gedachten en gevoelens worden geneutraliseerd. EMDR is een beproefde methode om dat snel te realiseren! En op die manier kunnen de andere therapieonderdelen ( werken aan dag-structuur, activering, gesprekstherapie, medicatie) ook veel beter hun werk doen.
Angsten hebben
Mensen die last hebben van een depressie hebben vaak ook last van angstgevoelens. Vaak zijn dat hele onduidelijke gevoelens. Je weet niet echt precies waarvoor je bang bent, maar je voelt je angstig…! Bepaalde momenten op de dag zijn vaak erger dan andere momenten. Bijvoorbeeld als je (vroeg) wakker wordt, dan bekruipt het angstige gevoel je, je voelt “die steen op je maag”. Vaak wordt die angst gekoppeld aan een bepaalde situatie, bepaalde plaatjes, bepaalde dingen die gebeuren. Met EMDR kan die angst die je voelt bij die momenten enorm verminderen of zelfs weghalen. Als je je veel minder vaak angstig voelt gedurende de dag, zal dat helpen om weer meer tijd, aandacht en energie te hebben om weer actief te worden en leuke dingen te doen. En zo kom je gemakkelijker uit een depressie.
GGZonline heeft het mogelijk gemaakt dat haar psychologen EMDR kunnen toepassen tijdens de online sessies. GGZonline heeft speciale software laten ontwikkelen die dit mogelijk maakt. Daardoor kunnen de psychologen patiënten met een depressie veel sneller helpen zich beter te voelen, een positiever zelfbeeld te hebben en zich veel minder angstig te voelen. En dat is ook de doelstelling van GGZonline, ervoor zorgen dat reeds na enkele sessies een patiënt zich al beter voelt en daarmee wordt het herstelproces enorm bespoedigd.