Hallo,
Ik heb in mei 2009 tijdens een voetbaltoernooi een flinke tik op mn voet gehad. Daarna heb ik even rust gehouden in de hoop dat de pijn wegging, maar een paar dagen later had ik nog steeds pijn en werd mn voet dik en er kwam een hele vreemde plek op mn voet. Uiteindelijk was de pijn verdwenen, maar die rare plek zit er nu (januari 2010) nog steeds, weet iemand wat het is? foto zie onderstaande link.
[url]http://schoutenenterprises.com/Raymond/voetplek.jpg[/url]
[img size=150]http://schoutenenterprises.com/Raymond/voetplek.jpg[/img]
Dit lijkt een ge-hyperpigmenteerd litteken. Als gevolg van de trap is er een wond onstaan waar een litteken op gekomen is. De cellen in de zich herstellende huid zijn veel pigment gaan vormen, vandaar de donkere kleur.
Op basis van jouw verhaal zou je kunnen spreken van een reactie op een trauma, waarschijnlijk met hematoom vorming en kneuzing.
Als reactie hierop kan zich post-inflammatoire hyperpigmentatie voordoen wat zoiets betekent als veel pigment na een ontstekingsreactie.
Deze hyperpigmentatie is onschuldig als de oorzaak het trauma geweest is. Mocht er meer aan de hand zijn, bespreek het dan even met de huisarts.
Omdat het cosmentisch niet ontsierend is, behoeft het om die reden geen behandeling. Je zegt er verder ook geen last meer van te hebben. Soms geneest het nog na zo'n lange tijd maar meestal blijft deze plek er zitten en zal in de loop van de jaren lichter kunnen worden.
Maar als je je zorgen maakt, ga dan altijd even naar de huisarts, die kan je zekerheid geven over de ernst van de plek. Uit het feit dat het al maanden geleden is, denk ik dat dit wel meevalt.
Lees de folder van Huidarts.com over Donkere Littekens: http://www.huidarts.com/cgi-bin/patinfo.pl?cgifunction=form&fid=1023636822
[u]Atrofische littekens[/u] liggen meestal verzonken in de huid. Een atrofisch litteken ontstaat wanneer er onvoldoende bindweefsel wordt aangemaakt. Het oppervlak van deze littekens bestaat uit een zeer dun laagje littekenweefsel.
[u]Hypertrofische littekens[/u] zijn meestal rood, sterk verdikt en verheven zijn. Het kan jeuk geven of pijn doen. Dit soort littekens ontstaan bij overproductie van bindweefselcellen in de huid. Ze zijn ook vaak te vinden op plaatsen waar de huid zeer beweeglijk is. Zoals bijvoorbeeld schouders en nek. Een aanleg tot het vormen van deze littekens is vaak familiair- of rasgebonden.
[u]Keloïd[/u] zijn een soort hypertrofische littekens. Terwijl gewone hypertrofische littekens beperkt blijven tot de plaats van de wond, groeit een keloïd over de grenzen van de wond. Hierbij ontstaan abnormaal dikke en onregelmatig gevormde rode tot donkergekleurde littekens, die vele male groter zijn dan de oorspronkelijke verwonding. Een keloïd komt vaker voor bij jongere mensen en bij mensen met een donkere huid. Een keloïd kan ook spontaan ontstaan, zonder dat er een verwonding van de huid is geweest.
[u]Donkere gekleurd litteken[/u] met de medische term post-inflammatoire hyperpigmentatie en vrijvertaald een teveel aan pigment in de huid na een ontsteking. Het wordt beschouwd als een onschuldige pigmentstoornis, dat meestal vanzelf overgaat. Het is ook geen ”echt” litteken, maar een teveel aan pigment in de huid na een huidbeschadiging. Deze donkere pigmentaties kunnen het uiterlijk soms ernstig aantasten en cosmetische problemen met zich meebrengen. Blootstelling aan zonnestralen maakt de donkere littekens alleen maar erger. Deze pigmentstoornis komt voornamelijk voor bij mensen met een donkere huidtype, doordat zij ten opzichte van mensen met een blanke huid een actievere pigmentsysteem hebben.
[u]Combinaties[/u] van bovenstaande littekens zijn mogelijk. Een litteken kan normaal zijn, maar toch plaatselijk een hypertrofisch deel hebben. Wat een litteken vaak ‘lelijk’ maakt is het reliëfverschil of kleurverschil van het litteken met de omringende huid.