Het is erg belangrijk om reuma in een vroeg stadium te herkennen, zodat er gestart kan worden met de behandeling. Vroeg behandelen is belangrijk wat dit kan verdere schade beperken. Wat zijn de vroege symptomen van reuma?
Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Hier vallen wel 100 verschillende aandoeningen onder. Een aantal van de grote groepen die onder reuma vallen zijn: artrose, ontstekingsreuma, jicht, osteoporose en weke delen-reuma.
Reuma; de vroege symptomen
Gelukkig zijn bij de meeste vormen van reuma de klachten goed te behandelen. En omdat reuma een progressieve ziekte is kan een vroege diagnose en behandeling blijvende schade voorkomen. Daarom is het erg belangrijk dat zodra het bekend is dat je een vorm van reuma hebt dat je dan behandeld kan worden.
Vroege symptomen reuma
We kunnen een verschil maken in directe- en indirecte symptomen. De vroege directe signalen kunnen zijn:
- Pijn en/of stijfheid in je gewrichten;
- Regelmatig zijn je gewrichten wat gezwollen of rood van kleur;
- Bij het wakker worden voel je een algemeen gevoel van stijfheid in je hele lichaam. Pas na een half uur of langer trekt dit weg;
- De pijn en stijfheid voel je in 4 of meer van je gewrichten en in ieder geval in je handen en vingers;
- De symptomen heb je zowel aan je linkerkant als aan de rechterkant van je lichaam.
Om de diagnose van reuma te krijgen, moeten je langere tijd last hebben van deze symptomen.
Naast bovengenoemde directe symptomen zijn er ook een aantal indirecte signalen die gelinkt zijn aan reuma. De vroege indirecte signalen kunnen zijn:
- Chronisch moe voelen;
- Afvallen zonder aantoonbare reden;
- Depressieve gevoelens.
Behandeling reuma
De behandeling is per vorm en per persoon anders. Wanneer je langer dan 4 weken last voelt van meerdere van bovengenoemde symptomen ga dan naar je huisarts. In bepaalde gevallen kan hij/zij de diagnose stellen. In andere gevallen word je doorgestuurd naar een reumatoloog of een orthopedisch chirurg.
Nadat de diagnose is gesteld, zal er waarschijnlijk gestart worden met medicijnen die ontstekingen en/of pijn verminderen. Deze medicijnen kunnen de reuma niet genezen. De medicijnen die reuma patiënten vaak voorgeschreven krijgen zijn ontstekingsremmende pijnstillers en klassieke reumamedicijnen die vooral belangrijk zijn wanneer je ontstekingsreuma hebt. Bij ontstekingsreuma kun je misschien ook een biologische medicijn krijgen die helpt bij ontstekingen door je afweersysteem minder actief te maken. Heb je last van reumatoïde artritis of artritis psoriatica dan kun je JAK-remmers voorgeschreven krijgen.
Operatie
Op het moment dat er te veel schade aan je gewrichten is ontstaan, dan kan er gekozen worden voor een operatie. Tijdens een operatie kan de chirurg een gewricht vastzetten of vervangen door een kunstgewricht. Het doel van zo’n operatie is om de pijn te verminderen en dat je het gewricht beter kan bewegen.
Leven met reuma
De gevolgen van reuma kunnen ver gaan, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Daarom is het belangrijk om je leven zoveel mogelijk aan te passen aan je ziekte en daarbij toch een zo ‘normaal’ mogelijk leven leidt. Dat houdt in dat je voldoende beweegt. Bewegen is één van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen om je gewrichten gezond te houden. Door in beweging te blijven kunnen je klachten verminderen.
Daarnaast speelt voeding ook een belangrijke rol. Gezond en gevarieerd eten om er zo voor te zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dat betekent minimaal 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Ook hebben sommige mensen baat bij de inname van voldoende calcium. Zeker bij ontstekingsreuma ontstaat er op termijn een hoger risico op botontkalking (osteoporose) en calcium draagt bij aan je botopbouw.
Naast calcium is vitamine D belangrijk, omdat calcium onder invloed van vitamine D uit de darmen kan worden opgenomen. Denk jij dat je extra supplementen calcium en vitamine D moet slikken, overleg dit dan altijd met je behandelend arts en ga deze niet op eigen houtje slikken.
Bronnen: Reuma Nederland, UMC Utrecht en Maxima Medisch Centrum
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.