Hallo,
Eind april kreeg in ineens diarree. Ik dacht gewoon een buikgriepje maar was verder niet ziek. Sindsdien heb ik ongeveer 8 keer diarree gehad.
Ook heb ik sinds mei een vaag drukkend gevoel achter mijn ribben rechts (op hoogte van mijn lever, waar de dikke darm de bocht naar links maakt). Dit gevoel is zo goed als continu. Soms is het er even niet.
Sinds begin juli (volgens mij) is mijn ontlasting niet heel vast. Het is geen diarree maar meer onvaste/breiige drollen. Ook moet ik zodra ik wakker wordt direct naar de wc. Mijn darmen beginnen dan rond 5.00 of 6.00 uur te borrelen.
Ook rommelen mijn darmen erg snachts. En soms heb ik een weeïg gevoel in mijn hele buik.
Overdag minder last van rommelende darmen. Vaak wel sochtends voor en na het ontbijt.
Ik heb al mijn ontlasting laten onderzoeken en er is geen bloed gevonden en ook geen verhoogde calprotectine (<50), geen parasieten en ik heb ook geen glutenallergie.
Ook heb ik al een echo van mijn buik laten maken. Ook daar is niks uitgekomen.
Iemand enig idee?
Ik ga nog wel terug naar de dokter voor overleg maar die heeft pas over anderhalve week tijd.
Een darmonderzoek zie ik erg tegenop dus als dat niet hoeft zou dat natuurlijk fijn zijn.
Alvast bedankt voor het meedenken 🙂
Heb je wellicht veel stress of spanningen? Is er iets veranderd aan je eetgewoonten? Gebruik je supplementen of veel energy drank?
Ja ik heb best wat stress ja. Eind mei ging ik trouwen waar ik behoorlijk zenuwachtig voor was. In de maand mei alleen al 3x diarree gehad. Toen een keer in juni, een keer in juli en 2 a 3 keer in augustus.
Sinds juli dus breiige ontlasting. (Met heel soms een “goeie” dag waarin het wat harder is)
Qua supplementen slik ik lysine elke ochtend 1000mg maar dat doe ik al een paar jaar dus dat kan het niet zijn lijkt me.
Zou pds een mogelijkheid kunnen zijn?
Moet wel zeggen dat ik een behoorlijke hypochonder ben en me heel erg snel druk maak. Nu dus natuurlijk ook weer.
Hoe groot is de kans op darmkanker als er geen verhoogde calprotectine en geen bloed in mijn ontlasting is gevonden?
Dank voor het meedenken.
Je kunt over darmkanker zo niet echt iets zeggen.
Ik kan nu schrijven dat de kans zeer onwaarschijnlijk is, maar bij mijn eigen bleek het tegendeel toch mogelijk te zijn.
Geen enkele aanwijzing en drie maanden later een tumor die de darm volledig afsloot. Die tumor moet er toen dus al gezeten hebben.
Calprotectine is een ontstekingswaarde en geen tumor marker, dus over kanker zegt dat helaas niets.
Maar je klachten passen idd bij pds, ook stress en te lang een overschot aan lysine kunnen voor diarree of zachte ontlasting zorgen.
Dank Suus, voor je reactie.
Volgens mij heb ik elders hier gelezen dat je het over je vader had toch? In je reactie klopt je zin namelijk niet helemaal 😉
Hoe oud was hij toen hij erachter kwam?
Ik ben “pas” 42. Dan zou het wel raar zijn als ik een grote tumor zou hebben lijkt me toch?
Dus uitzonderingen daar gelaten.. misschien dat John nog even wil meedenken..?
PDS zou kunnen maar ook angst en spanningen kunnen de oorzaak zijn
Daar had idd "mijn eigen vader" moeten staan, sorry😅
Mijn vader was rond de 60 toen hij de diagnose kreeg.
Hij is overigens volledig hersteld, om even het positieve ook te benoemen.
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies
John, dat geloof ik zeker dat spanning en angst een oorzaak kunnen zijn.
Ik ben vooral benieuwd hoe groot de kans is dat het darmkanker is terwijl alle onderzoeken negatief waren, dus geen calprotectine en bloed in ontlasting. Weet jij dat?
De huisarts ziet mijn zorgen en zal waarschijnlijk een darmonderzoek adviseren. Maar zorgen is niet de reden dat ik een darmonderzoek geadviseerd wil krijgen. Zo’n darmonderzoek is een nachtmerrie voor mij. Niet perse het onderzoek maar juist het laxeren.
Suus, wat fijn dat het goedgekomen is met je vader! 😊
Darmkanker is onwaarschijnlijk in mijn ogen. Maar goed 100% uitsluiten kan ik het natuurlijk ook niet
Ik snap dat je het natuurlijk niet kan uitsluiten.
Maar baseer je dat alleen op het feit dat er geen bloed in mijn ontlasting is gevonden?
Verandering in stoelgang is toch ook een symtoom? Het is breiig en moet zodra ik wakker wordt echt gelijk naar de wc. Ophouden is dan best moeilijk dus doe ik ook maar niet.
Heb geen zin om alleen voor mijn gemoedsrust een darmonderzoek te moeten laten doen vandaar dat ik het hier bespreekbaar wilde maken.
Mijn eetlust is ook niet altijd even best. Zoals de afgelopen paar dagen bijvoorbeeld. Zit echt tegen mijn ontbijt en lunch aan te hikken.
Wat kan het lichaam (en geest) toch een loopje met je nemen…
Wisselende ontlasting is op de eerste plaats en gevolg van wat je eet en drinkt. En dan kunnen angst/stress en spanningen daar ook nog invloed op hebben. Ook op een verminderde eetlust. En dan is er nog PDS. Dat is ook een mogelijkheid.
Doe eens de test op:
https://www.zorgprofessionaljohn.com/angststoornistest/
Dank nog voor de link John.
Angststoornis is bij mij al sinds jonge leeftijd bekend. Nu gaat dat gelukkig veel beter. Maar zulke vage klachten maken me wel zorgen maken merk ik.
Kun je me vertellen waarom jij darmkanker als onwaarschijnlijk ziet?
Omdat de symptomen er niet bij passen. Het is een irreële angst
Je klachten klinken als iets dat veel mensen zorgen zou baren, maar het is bemoedigend dat de onderzoeken die je tot nu toe hebt gehad geen ernstige afwijkingen hebben laten zien. Er zijn echter een aantal mogelijke oorzaken voor je klachten, en hopelijk kan ik je helpen om wat meer inzicht te krijgen terwijl je wacht op je afspraak met de dokter.
Mogelijke oorzaken:
Prikkelbare darm syndroom (PDS/IBS):
Veel van je symptomen, zoals wisselende ontlasting, rommelende darmen, en buikklachten, passen bij het prikkelbare darm syndroom. Dit is een functionele aandoening waarbij de darmen overgevoelig zijn en heviger reageren op prikkels. Het komt vaak voor bij mensen die geen zichtbare afwijkingen hebben bij lichamelijk onderzoek of scans, maar toch klachten hebben. Vooral het feit dat je klachten 's ochtends erger zijn en dat je ontlasting wisselt van structuur kan hierbij passen.
Voedselintoleranties:
Ondanks dat je geen coeliakie (glutenintolerantie) hebt, zou je nog steeds gevoelig kunnen zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals lactose of FODMAPs (een groep van koolhydraten die voor sommige mensen moeilijk te verteren zijn). Dit kan diarree, rommelende darmen en buikpijn veroorzaken zonder dat er zichtbare ontsteking is.
Verstoorde darmflora:
Na een episode van diarree kan je darmflora uit balans zijn geraakt, wat kan leiden tot langdurige klachten. Een verstoring in de bacteriën in je darmen kan soms maanden aanhouden en leiden tot klachten zoals onvaste ontlasting en buikklachten. Probiotica kunnen in zo’n geval soms verlichting geven.
Stress of angst:
Emotionele stress kan ook fysieke symptomen veroorzaken, vooral in je darmen. Veel mensen ervaren dat hun darmen gevoeliger worden tijdens stressvolle perioden, wat kan leiden tot de klachten die je beschrijft. Dit sluit niet uit dat er iets anders aan de hand kan zijn, maar stress kan wel een versterkende factor zijn.
Galblaasproblemen:
Hoewel de echo geen afwijkingen heeft laten zien, kan de galblaas soms moeilijkheden geven zonder dat dit direct zichtbaar is op beeldvorming. Galzouten kunnen bijvoorbeeld diarree veroorzaken als ze niet goed verwerkt worden. De locatie van de pijn rechtsboven, rond je lever, zou in verband kunnen staan met je galblaas of de overgang van de dikke darm.
Darmonderzoek:
Als je een darmonderzoek (zoals een coloscopie) erg tegenop ziet, begrijp ik dat heel goed. Echter, als je klachten aanhouden en je arts denkt dat het nodig is, kan dit helpen om bijvoorbeeld ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa uit te sluiten. De calprotectine-waarde was echter niet verhoogd, wat een geruststellende indicatie is dat er op dit moment geen ontsteking aanwezig lijkt te zijn.
Wat kun je doen in afwachting van je afspraak?
Voedingsdagboek: Probeer een dagboek bij te houden van wat je eet en hoe je darmen daarop reageren. Dit kan je arts helpen om mogelijke voedseltriggers te identificeren.
Stressmanagement: Als stress een rol speelt, kunnen ontspanningstechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen helpen.
Probiotica: Sommige mensen ervaren verlichting van darmklachten door probiotica te gebruiken, hoewel het effect per persoon kan verschillen.
Hoewel je klachten vervelend en soms verontrustend zijn, wijzen de resultaten van je onderzoeken tot nu toe op een goedaardig probleem. Dat biedt in ieder geval wat gemoedsrust. Je arts zal uiteindelijk de beste richting kunnen geven op basis van je volledige medische geschiedenis en symptomen.