Postmenopauzale osteoporose: preventie

Postmenopauzale osteoporose: preventie

Vrouwen in de overgang lopen het risico op het krijgen van osteoporose. Maar wist je dat de je eigenlijk al op jonge leeftijd maatregelen kan nemen om het risico te verkleinen? Wat kun je preventief doen om het risico op osteoporose te verkleinen?

Wat is osteoporose?

Tot ongeveer je dertigste maakt je lichaam meer bot aan dan dat het afbreekt. Vervolgens volgt er een periode dat de aanmaak en afbraak ongeveer gelijk is aan elkaar. Daarna breekt je lichaam meer bot af dan dat het aanmaakt. Dat is een natuurlijk proces. Wanneer je osteoporose hebt dan is je botstructuur verandert, deze wordt minder sterk, brozer waardoor je gemakkelijker een botbreuk kan krijgen. Heb je eenmaal osteoporose, dan gaat dat niet meer over. Het is een chronische aandoening. In de volksmond wordt osteoporose botontkalking genoemd.

Symptomen osteoporose

Het eerste signaal van osteoporose is een botbreuk. Wanneer de botmassa laag is en de botstructuur minder, dan breekt een bot gemakkelijker. Meestal is er dan een breuk in een vinger, pols, arm of been. Een ander teken kan lage rugpijn zijn. Lage rugpijn en pijn in je buik (blaas- en darmklachten) kunnen namelijk een teken van een wervelbreuk zijn.

Oorzaken osteoporose

Ondanks dat er bij iedereen vanaf een bepaalde leeftijd minder bot wordt aangemaakt dan afgebroken, krijgt niet iedereen botontkalking. Wel lopen vrouwen meer kans om osteoporose te krijgen dan mannen. Bij vrouwen die in de overgang zitten verloopt de afname van de botsterkte namelijk sneller dan bij mannen van dezelfde leeftijd. Naast leeftijd en geslacht, zijn er een aantal risicofactoren die de kans op botontkalking vergroten en het proces versnellen:

  • Ongezonde leefstijl;
  • Roken;
  • Alcohol;
  • Weinig of geen lichaamsbeweging;
  • Weinig tot niet buiten komen;
  • Ongezond eetpatroon met te weinig calcium, eiwitten en vitamines;
  • Erfelijkheid;
  • Een te snel werkende (bij)schildklier;
  • Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals Prednison;
  • Een te laag lichaamsgewicht;
  • Vroege overgang (vóór je 45ste).

Preventieve maatregelen

Welke maatregelen kunnen vrouwen nemen om het proces van botontkalking af te remmen?

Goed bewegen

Goed bewegen is ontzettend belangrijk voor het behoud van sterke botten. Zorg ervoor dat je actief je botten belast, zoals bij wandelen, traplopen, hardlopen, tennissen en touwtje springen. Daarnaast is het belangrijk dat je ook je spieren werkt, om te zorgen dat je steviger staat en een betere balans hebt. Het advies is om dagelijks minstens 30 te bewegen.

Voeding

Om je botten te versterken moeten er in je bloed wel de juiste bouwstoffen zitten. Daarom is het advies om dagelijks gevarieerd te eten met verse producten. Ook wanneer je osteoporose hebt is het verstandig om erop te letten dat je voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt. Calcium is namelijk een belangrijke bouwstof voor je botten en vitamine D zorgt er weer voor dat calcium uit voeding en eventueel supplementen via het bloed in je botten wordt opgenomen.

Momenteel luidt het advies om iedere dag 1000-1200 mg calcium (totaal van calcium uit voeding en eventuele supplementen) en 20 microgram vitamine D in te nemen. Ook als je (nog) geen osteoporosemedicijnen nodig hebt.

Roken en alcohol

Roken en het dagelijks drinken van (meer dan drie glazen) alcohol hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van je botten. Wanneer je rookt dan is het belangrijk dat je stopt met roken, en dat je geen of weinig alcohol drinkt en zeker niet dagelijks.

 

Bronnen: Albert Schweitzer Ziekenhuis, Osteoporose Verenging en UMC Utrecht

 

 

 

Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief