Krentenbaard: zeer besmettelijk

Krentenbaard: zeer besmettelijk

Krentenbaard is zeer besmettelijke huidaandoening. Waardoor kun je eigen krentenbaard krijgen en wat kun je zelf doen wanneer je het vermoeden van krentenbaard hebt?

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard is een ontsteking van de huid die vooral bij kinderen onder de 12 voor kan komen, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. De ontsteking is te herkennen aan wondjes en rode/donkere plekken met blaasjes die met vocht gevuld zijn. Na enkele dagen worden de blaasjes korstjes. Veelal zitten deze plekken rond de neus of mond, maar het kan ook ergens anders op je lichaam voorkomen. De medische term voor krentenbaard is impetigo. Krentenbaard is een besmettelijke infectie, die zich heel snel kan verspreiden. Er bestaan twee soorten impetigo: te weten: impetigo crustosa (korstvorm) en de impetigo bullosa (blaarvorm). De impetigo crustosa komt het meest vaak voor.

Symptomen krentenbaard

Deze huidaandoening begint vaak met rode vlekjes of bultjes in het gezicht, meestal rond de mond of neus. De bultjes vullen zich met pus en worden daarmee uiteindelijk met geel vocht gevulde blaasjes. Deze blaasjes kunnen gemakkelijk opengaan, waardoor er vocht uit kan lekken. Daarna komen er geelbruine korstjes op. Er ontstaan niet altijd korstjes, maar alleen grote blaren. Dat is het geval bij impetigo bullosa. Deze plekken kunnen behoorlijk jeuken. Ook kunnen de klieren in de hals dikker worden, wat pijnlijk kan zijn.

Oorzaak krentenbaard

Impetigo wordt veroorzaakt bacteriën. In de meeste gevallen is de huidbacterie stafylokokken de oorzaak. Minder vaak wordt deze huidaandoening veroorzaakt door de streptokokken. Deze laatste blijkt vooral in de tropen of subtropen de boosdoener te zijn. Wanneer de huid beschadigd is, dan kan krentenbaard sneller ontstaan. De huidbacterie kan dan gemakkelijker de huid binnendringen. Een voorbeeld hiervan is een schrale neus als gevolg van een loopneus, waarbij de huid licht beschadigd is. Maar ook bij insectenbeten, schaafwondjes of andere wondjes kan de bacterie een infectie veroorzaken. Doordat de plekken jeuken en je gaat krabben kan de bacterie zich gemakkelijk verspreiden naar andere plekken op het lichaam. Bij baby’s zijn de voorkeursplaatsen het luiergebied, oksels en rondom de navel.

Behandeling van impetigo?

Op het moment dat er sprake is van een milde vorm, dan zal de huisarts een bacteriedodende crème of zalf voorschrijven. Daarnaast is het verstandig om je te wassen met een desinfecterende zeep. Wanneer er sprake is van een meer uitgebreidere vorm, dan kan een antibioticakuur worden voorgeschreven. Indien de infectie ook gepaard gaat met koorts of zwelling, dan zal de antibiotica oraal toegediend worden. Bij SSSS is er sprake van een zeer ernstige huidinfectie, waarbij de huid op grote delen van het lichaam los kan laten. Hierbij is ziekenhuisopname noodzakelijk. Wanneer de behandeling tijdig wordt gestart, dan is de prognose goed.

Wanneer naar de huisarts met krentenbaard?

Wanneer je zelf het vermoeden hebt dat jij of je kind krentenbaard heeft, maak dan een afspraak met je huisarts. Dat geldt ook voor wanneer je al medicijnen van de huisarts hebt gekregen, je ze minimaal 3 dagen gebruikt en ze niet helpen. Op het moment dat je naast krentenbaard je ook ziek voelt en/of koorts krijgt, neem dan direct contact op met je huisarts of de huisartsen-spoedpost.

 

Bronnen: Huidarts, Gezondheid en Wetenschap en Huisarts.nl

 

 

 

Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief