De bacterie streptokok zit bij ons allemaal op de huid. Op het moment dat je een klein wondje hebt, kan deze de huid binnendringen en zich verspreiden in de huid in je onderhuidse weefsel. Bij 5 op de 1000 mensen uit zich dat in een ernstige huidinfectie. Wat is wondroos en wat kunnen de gevolgen van deze ernstige infectie zijn?
Wat is wondroos?
Wondroos is een huidontsteking. Als gevolg van een kleine beschadiging zoals een schram of een kras, kunnen de bacteriën zich in het wondje nestelen en via het lymfestelsel verder verspreiden. De medische term voor wondroos is erysipelas. Hierbij gaat het om een infectie van de bovenste huidlagen. Wanneer de infectie dieper gaat richting het onderhuidse weefsel, dan wordt de infectie een cellulitis genoemd. Cellulitis is iets anders dan cellulite, de putjes in de benen.
Wondroos kan overal ontstaan, maar we zien het meest dat het ontstaat op de benen en in sommige gevallen ook op de armen en het gezicht.
Wie heeft een groter risico op wondroos?
In principe kan iedereen wondroos krijgen. Echter, mensen met een verminderde weerstand, waaronder: ouderen, diabetici en mensen met lymfoedeem of veneuze insufficiëntie hebben een hoger risico op het krijgen van deze huidinfectie.
Hoe ontstaat wondroos?
De veroorzaker van wondroos is een alledaagse bacterie die bij iedereen op de huid zit. In de meeste gevallen gaat het om de bacterie streptokok, maar ook de stafylokok kan de boosdoener zijn. Op een intacte huid veroorzaken deze bacterie geen ziekteverschijnselen, maar wanneer je een wondje hebt zoals een: schaafwondje, kloofje tussen je tenen, puistje of een koortslip dan kan deze bacterie makkelijk de huid binnendringen.
Symptomen van wondroos
Het meest ontstaat wondroos op de benen. Je kunt het dan herkennen aan een rode, glanzende en warme vlek op je huid die snel groter wordt. Wanneer je met je vinger over de rand van deze vlek gaat dan voel je een ietwat verhoogde rand. Na enkele dagen kunnen er blaren ontstaan, die spontaan open kunnen gaan.
De klieren die in de buurt van deze vlek zitten kunnen opzwellen en pijn doen. Soms ontstaat er vanuit de vlek een rode streep naar de klieren. Dit staat bekend als lymfangitis.
Al snel voelt iemand zich echt niet lekker, vaak met: koorts, spierpijn, hoofdpijn en braken.
Na een infectie kan je huid soms wat bruin verkleuren en in geval van een wondroos aan de benen kan het zijn dat het been naderhand wat dikker en een beetje rood blijft.
Complicaties wondroos
Gelukkig verloopt wondroos ook vaak zonder complicaties. Wanneer er wel complicaties zijn dan kunnen dit onderstaande punten zijn:
- Ontstaan van onderhuidse abcessen (met pus gevulde holtes);
- Nierontsteking;
- Bloedvergiftiging (sepsis);
- Necrotiserende fascitis; Dit is een infectie die ernstige vernietiging van huid-, spier -en vetweefsel tot gevolg kan hebben.
Behandeling wondroos
Antibiotica
Wondroos moet zo snel mogelijk behandeld worden met een antibioticum die werkzaam is tegen streptokokken en stafylokokken. Afhankelijk van de ernst wordt er gekozen voor tabletten of wordt de keuze gemaakt om het via een infuus te geven.
Pijnbestrijding
Tegen de pijn kunnen er door de behandelend arts pijnstillers worden voorgeschreven. Zelf kun je een nat verband om/op de plek leggen zodat deze verkoeling geeft.
Zwachtelen
Bij wondroos aan de benen kan er ook een zwelling ontstaan (oedeem). Om dit terug te dringen wordt aangeraden om het been of de arm hoog te leggen. Zodra de pijn het toelaat, kun je het been ook inzwachtelen. Gezwachtelde benen mogen bewogen worden om zo de spieren in de kuiten te gebruiken om de afvoer van het vocht te bevorderen.
Bevindt de wondroos zich in je gezicht, dan is het advies om zo min mogelijk te praten en vloeibaar voedsel te gebruiken. Ook hier kan het helpen om met natte kompressen te koelen om de pijn te verlichten.
Bronnen: Thuisarts, Gezondheid en Wetenschap en Slingeland
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.