Een oorontsteking kan flink pijn doen. Maar, wat is de boosdoener en kan een oorontsteking eigenlijk kwaad?
Het oor
Ons oor bestaat uit een aantal onderdelen: het buitenoor, middenoor en het binnenoor. Het buitenoor is je oorschelp en de gehoorgang. Tussen het middenoor en het binnenoor zit het trommelvlies. In het middenoor worden de geluidstrillingen, via de gehoorbeentjes, overgebracht van het trommelvlies naar het slakkenhuis in het binnenoor dat deze geluidstrillingen weer omzet in een elektrisch signaal voor de gehoorzenuw. Dit signaal wordt dan doorgegeven aan onze hersenen.
Wat is een oorontsteking?
Bij een oorontsteking kan of de hoorgang van het uitwendige oor ontstoken zijn of het middenoor en het binnenoor ontstoken raken. Volwassenen hebben vaker last van een uitwendige oorontsteking, terwijl kinderen vaker een middenoorontsteking hebben.
Een oorontsteking kan zowel acuut als chronisch zijn. Wanneer de ontsteking ineens ontstaat en niet langer dan drie weken aanhoudt, dan spreken we van een acute oorontsteking. Gaat de ontsteking niet binnen die termijn over of komt deze geregeld terug, dan wordt dit beschouwd als een chronische ontsteking.
Symptomen oorontsteking
De klachten bij een acute oorontsteking zijn iets anders dan bij een chronische oorontsteking:
Klachten acute oorontsteking
Bij een acute ontsteking van het oor kun je last hebben van de volgende klachten:
- Heftige pijn die dusdanig erg kan zijn dat je er niet van kan slapen
- Jeuk
- Vol gevoel hebben in je oor
- Minder goed kunnen horen
- Gezwollen en/of rood oor
- Duizelig
- Misselijkheid
- Koorts hebben en je echt niet lekker voelen.
Klachten chronische oorontsteking
Bij een chronische ontsteking van het oor kun je last hebben van de volgende klachten:
- Hoofdzakelijk een niet aflatende jeuk
- Pijn, maar minder heftig als bij de acute vorm
- Droge en schilferige huid
- Loopoor: je oor kan vocht afscheiden.
Oorzaken oorontsteking
Bacterie
Vaak is de oorzaak een verstopping van de buis van Eustachius als gevolg van een infectie door een bacterie aan de bovenste luchtwegen. Meestal gaat het om de Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae en Moraxella catarrhalis en in zeldzame gevallen zijn A-streptokokken de boosdoeners.
Schimmel
Ook een schimmel kan een oorontsteking veroorzaken. Vaak komt dit voor in een vochtig en warm klimaat. In de zomer is een schimmel daarom vaker de oorzaak van een oorontsteking in Nederland.
Behandeling oorontsteking
In de meeste gevallen is een oorontsteking pijnlijk, maar onschuldig en gaat vanzelf over. Antibiotica is zelden nodig.
Wanneer de oorontsteking uitgelokt wordt door een bovenste luchtweginfectie, dan kan een ontzwellende neusspray of ontzwellende neusdruppels voor verlichting zorgen. Ook kan het helpen om je neus te spoelen met een fysiologische zoutoplossing.
Heb je veel pijn en een paracetamol helpt niet of onvoldoende, dan kun je overschakelen op NSAID’s. NSAID’s zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die ook pijnstillend en koortswerend werken. Voorbeelden hiervan zijn ibuprofen, naproxen en diclofenac.
Heb je aanhoudende klachten van duizeligheid, dan kan de arts je naar een keel-neus-oorspecialist doorverwijzen. Dit geldt ook wanneer je klachten verergeren, de pijn te hevig is of dat de arts een vermoeden heeft dat er een bacteriële infectie van het uitstekend bot achter het oor zit.
Bronnen: Diakonessenhuis, Keel-Neus-Oorheelkunde en Gezondheid en Wetenschap
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Goedemiddag,
Sinds eind oktober heb ik wat last van een gehoorgangontsteking. Dit heb ik wel vaker, en merk ik op als ik jeuk krijg en mijn Tinnitus iets harder gaat dan normaal. Ik heb zure oordruppels gekregen en ben braaf gaan druppelen. Echter gingen de klachten niet over (werden ook niet echter) en besloot ik maar weer naar de huisarts te gaan na 3 weken. Die gaf aan dat de gehoorgang in beide oren nog steeds ontstoken was (met wat aanslag op de gehoorgang, maar volgens hem niet voldoende om hem uit te spuiten) en gaf me een versterkte oordruppel mee waar antibiotica in zat (Bacicoline-B). Deze moest ik dan opnieuw ongeveer 10 dagen braaf nemen. Ik ben inmiddels op dag 6 aangekomen, en merk dat mijn Tinnitus veel erger is geworden. Mijn hele rechteroor suist en het komt echt bijna overal boven uit. Ik heb verder geen last meer van jeuk, dus ben nu ook vroeger gestopt met de kuur. Kan iemand mij vertellen of het suizen weer afneemt, want ik maak me hier behoorlijk onrustig over?