Een ontstoken nagelriem kan best hinderlijk zijn. Wat is de oorzaak van een nagelriemontsteking en wat kun je zelf eraan doen?
Functie nagelriem
De nagelriem ligt als een randje over de overgang van je huid naar de nagel. De functie van de nagelriem is om ervoor te zorgen dat bacteriën niet de huid binnen kunnen dringen en een infectie veroorzaken. De vakterm voor een nagelriem is de cuticula. De medische term voor een ontstoken nagelriem is paronychium.
Wat is een ontstoken nagelriem?
Wanneer de nagelriem gezond is, dan sluit deze mooi rondom aan op de nagelplaat. Indien deze niet goed rondom aansluit dan kan er een infectie ontstaan. Die ontsteking zorgt ervoor dat de huid rondom de nagel dik, rood en pijnlijk is. Dit kan bij zowel de vingers als de tenen gebeuren.
Oorzaak ontstoken nagelriem
Op het moment dat er een klein wondje langs de nagelwand of je hebt een ingegroeide teennagel, dan kan er via die beschadiging een bacterie binnendringen. Deze infectie kan acuut of chronisch zijn. Bij de acute versie kan zo’n wondje het gevolg zijn van nagelbijten, velletjes trekken, op vingers zuigen of door een opgelopen snee in de huid. De chronische vorm ontstaat vaak bij een ingegroeide teennagel. Bij de acute vorm is meestal de bacterie de Staphylococcus aureus de boosdoener en bij de chronische vorm een schimmelinfectie.
Klachten bij een ontstoken nagelriem
Wanneer je een ontstoken nagelriem hebt, dan is de huid rondom de nagel warm en verdikt. Vaak is de huid ook roder dan normaal en je ziet en voelt dat de huid strak staat. Ook heb je vaak last van een kloppend gevoel in die vinger. Onder het verdikte gedeelte zit pus wat je soms zelfs onder de huid kunt zien zitten. Het doet pijn wanneer je er tegenaan stoot of aankomt en ingeval de teennagel is aangetast, dan kan een strakke schoen pijnlijk zijn.
Behandeling ontstoken nagelriem
Voor een milde ontsteking is het niet nodig om naar de huisarts te gaan. Wel is het belangrijk om zelf de ontstoken huid niet aan te raken en probeer deze vinger ook zo min mogelijk te gebruiken. Rust helpt namelijk om de ontsteking te laten genezen.
Zorg dat het wondje goed schoon is door je handen regelmatig met wat zeep en water te wassen. Droog ze ook goed af. Het is beter om de handdoek die je gebruikt niet te delen met anderen. Het advies van vroeger om de ontstoken vinger te weken in een badje met soda is achterhaalt. Dit wordt door artsen vandaag de dag afgeraden. Wel kun je natuurlijk met een licht ontsmettingsmiddel de aangedane vinger aantippen. Zie je dat er pus uitkomt, doe er dan een droog verbandje omheen.
Is een ingegroeide teennagel de oorzaak, dan kan een medische pedicure je helpen.
Wanneer naar je huisarts?
In de meeste gevallen gaat een ontstoken nagelriem vanzelf over en is een bezoek aan de huisarts niet nodig. Wanneer de nagelriemontsteking niet over gaat, neem dan even contact op met je huisarts. Daarnaast geldt dat wanneer je last hebt van één van onderstaande klachten, neem ook dan even contact op met je huisarts:
- Op het moment dat de nagelriem ontsteking zich verder uitbreidt dan de nagelriem zelf, dan kan het zijn dat je fijt hebt. Fijt is een diepe infectie van een vinger. Wanneer fijt niet behandeld wordt, dan kan de ontsteking naar de rest van de vinger en hand gaan, waarna de pezen en botten in de hand beschadigd kunnen raken.
- Wanneer je antibiotica slikt en na twee dagen is de ontsteking niet minder geworden.
- Wanneer je regelmatig last hebt van een nagelriemontsteking.
Voorkomen van een nagelriemontsteking
Onze nagelriemen zijn flexibel en groeien mee met de nagel. Echter, er zit een maximum aan die flexibiliteit. Wanneer je de nagelriemen niet goed verzorgt, dan kunnen ze op een gegeven moment scheuren. Hierdoor kan er een wondje ontstaan, waardoor de bacteriën de huid binnen kunnen dringen.
Ook is het niet verstandig om aan je nagels of velletjes om je nagel te peuteren, zuigen of te bijten. Voor wat betreft het voorkomen van een ingegroeide teennagel is het advies om niet te strakke schoenen te dragen en je teennagels recht te knippen, maar niet te kort af.
Bronnen: Thuisarts en Gezondheid en Wetenschap
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Waarom kan bij een ingegroeide teennagel alleen een medische pedicure helpen?
Er zijn hele goede pedicures die dit ook heel goed kunnen.
ik heb een zeer ondstoke duim wat kan ik er aan doen en op welke plekken mag ik niet komen
Je moet daar zo zelf niets aan doen maar mee naar de dokter gaan!