Wanneer je niet goed uitplast, dan blijft er urine achter in je blaas en dat kan behoorlijke gevolgen hebben. Waarom moet je je blaas goed leegplassen?
De blaas
Urine wordt door de nieren geproduceerd en via de urineleiders naar de blaas vervoerd. Hier wordt de urine tijdelijk opgeslagen. Gemiddeld genomen kan de blaas zo’n halve liter urine opslaan. Op het moment dat je blaas vol begint te raken, dan stuurt deze een signaal via de zenuwen van het ruggenmerg naar de hersenen en dat maakt dat je aandrang voelt om te plassen.
Waarom moet je je blaas leegplassen?
De blaas volledig ledigen, is om verschillende redenen belangrijk. Wij hebben een aantal voor je op een rij gezet:
Voorkomen van een urineweginfectie
Wanneer je niet goed uitplast, dan blijft er urine achter in de blaas. Dit wordt dan een broedplaats voor verschillende bacteriën, waardoor je een grotere kans hebt op het krijgen van een blaasontsteking. Wanneer je met een blaasontsteking te lang door blijft lopen, dan kun je een nierbekkenontsteking krijgen. Dit is zeer pijnlijk en kan, wanneer je deze niet behandeld, voor blijvende schade aan de nieren zorgen.
Verkleinen kans op incontinentie
Op de lange termijn kan het niet goed leegplassen van de blaas zorgen voor een overstrekking van de blaas. Hierdoor verzwakken je blaasspieren en daarmee wordt het risico op urine-incontinentie groter. Urine-incontinentie is het ongewild urineverlies.
Voor een gezonde blaas
Door telkens je blaas goed leeg te plassen ondersteun je de blaas in het gezond blijven door mogelijke complicaties te voorkomen.
Oorzaken niet goed leegplassen
Bij veel mensen is haast de oorzaak van het niet goed ledigen van de blaas. Medische oorzaken van het niet goed leeg kunnen plassen zijn:
- Beroerte;
- Vaginale bevalling;
- Letsel of trauma aan het bekken;
- Aangetaste spier- of zenuwfunctie door medicatie of narcose;
- Trauma waarbij de hersenen of het ruggenmerg beschadigd zijn;
- Kanker;
- Nier– of blaasstenen;
- Vergrote prostaat (BPH) bij mannen.
Symptomen van niet kunnen plassen
Het niet kunnen plassen noemen we urineretentie. De klachten van urineretentie zijn afhankelijk van de vorm. Wanneer er sprake is van acute urineretentie dan kan iemand ineens niet meer plassen en kun je last krijgen van buikpijn gecombineerd met een pijnlijke aandrang om te plassen. Het gaat vaak enkel om aandrang aangezien het plassen niet lukt.
Is er sprake van chronische urineretentie, dan kun je last hebben van de volgende klachten:
- Een opgezette buik, een gevoel van druk;
- Het plassen komt moeilijk op gang;
- Een zwakke plasstraal;
- Terugkerende aandrang voelen om te plassen;
- Gedurende dag last van licht urineverlies;
- Vaak moeten plassen, ook ’s nachts.
Hoe kan je je blaas beter leegplassen?
Om je de blaas helemaal te legen is het essentieel om je tijd voor het plassen te nemen. Niet even snel plassen, maar in een ontspannen houding op het toilet zitten. Hierbij kun je een paar keer je bekken kantelen door je onderrug afwisselden hol en bol te maken. Vervolgens ga je weer ontspannen rechtop zitten, dit is belangrijk omdat de plasbuis dan in een verticale positie gedwongen wordt. Daarna span je een paar keer de bekkenbodemspier aan en dan laat je deze weer los.
Bronnen: Albert Schweitzer Ziekenhuis en Gezondheid en Wetenschap
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Plast een man, medisch gezien, beter rechtopstaand of zittend ?
Zittend, maar dat staat ook in het artikel
Voor de man : Rechtopstaand of zittend urineren ?
Door te fluiten als je zit, plas je ook beter uit.
Ik moet nu mijzelf gaan katheteriseren en daar zie ik erg tegenop maar er zijn geen medicijnen meer .
Na doktersbezoek, medicatie: Tamsulosine Sandoz – 0,4mg.
Dagelijks één pilletje –
Ik heb ook gehoord dat in meerdere straaltjes plassen niet goed is. Klopt dat?
Begrijp best dat het voor vrouwen anders is dan voor mannen, daarom het volgende: Zijn er ook trucjes voor mannen om beter leeg te plassen?
Met vriendelijke groet
Super goed om te weten. Bedankt!
Als Tamsulosine Sandoz – 0,4mg.niet meer voldoende werkt, kun je je ook informeren naar een Turp. Dit is een behandeling die de doorgang in de prostaat bij mannen iets groter maakt zodat hij niet meer verstopt door niergruis. Er is géén snede nodig, gaat door de plasbuis. Het was bij mij een echte opluchting. Je lichaam moet er wel geschikt voor zijn.