Hallo iedereen
Mijn vriend werd daarstraks ineens misselijk, moest braken en kreeg toen een tijd geen lucht meer. Hij moest echt hard op z'n borst kloppen om weer te kunnen ademen. Daarna was alles weer goed, hij was ook niet meer misselijk.
Toch ben ik ongerust. Wat kan dit geweest zijn? Morgen ga ik ook even naar de huisarts bellen.
Groetjes
Jessica
De luchtpijp (van je keel naar je longen) en de slokdarm (van je keel naar de maag) liggen naast elkaar.
Omdat ze zo dicht bij elkaar ziggen kan het dus voorkomen dat als je overgeeft, de etensresten uit de maag omhoog komen en de afslag nemen naar de longen.
Hierdoor kan de luchtpijp ineens dicht gaan zitten. De hoestreflex die hierdoor geactiveerd wordt, blaast als het ware de rommel er weer uit. Als dit niet gebeurt, kan een flinke tik op de rug helpen om de rommel te laten losschieten.
Schrikken geblazen, maar gelukkig is het meegevallen.
Hai, ik lees je berichtje net.
Mocht je in de toekomst vaker met zo'n situatie geconfronteerd worden, zorg dan dat je meer weet van de 'Heimlich Manoevre'.
De Heimlichmanoeuvre is een methode om een blokkade van de luchtwegen te verhelpen en zo verstikking te voorkomen.
Als het slachtoffer door een blokkade van de luchtwegen dreigt te stikken (bijvoorbeeld door een snoepje) en hoesten helpt niet, is het mogelijk om als hulpverlener de blokkade op te heffen. De hulpverlener laat het slachtoffer staan of op een stoel zitten, gaat achter het slachtoffer staan, slaat beide armen om het slachtoffer en balt één hand tot een vuist. Vervolgens wordt de vuist halverwege tussen de navel en het begin van het borstbeen geplaatst. De hulpverlener pakt de eigen vuist met de andere hand beet en drukt krachtig en snel de vuist in de buik en licht omhoog. De plotselinge samendrukking van de buik zal de lucht uit de longen van het slachtoffer drukken en zo de blokkade mogelijk uit de luchtpijp verwijderen.
Zelfs wanneer de Heimlichmanoeuvre correct wordt toegepast kan het slachtoffer verwond worden, er bestaat met name kans op inwendig letsel. Consulteer dus altijd, na het toepassen van de Heimlichmanoeuvre, een arts. De Heimlichmanoeuvre moet nooit worden toegepast op slachtoffers die nog kunnen hoesten, ademen of spreken. Er zijn speciale trainingen om de Heimlichmanoeuvre te leren/oefenen.