Koffie; voor velen een heerlijk begin van de dag. Maar niet iedereen kan evengoed tegen de cafeïne. Zij kunnen last krijgen van rusteloosheid, slapeloosheid en hartkloppingen. Deze mensen kiezen dan in sommige gevallen voor cafeïnevrije koffie. Maar is cafeïnevrije koffie gezonder of ongezonder dan gewone koffie?
Wat is cafeïne?
Cafeïne is een natuurlijke stof die in verschillende planten, zaden en vruchten voorkomt. Voorbeelden hiervan zijn koffiebonen, cacaobonen, kolanoten en de blaadjes van de theeplant.
Bij veel mensen heeft cafeïne een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) bestaat er een oorzaak- en gevolgrelatie tussen het consumeren van cafeïne en een verhoogde oplettendheid en alertheid. De mate van oplettendheid en alertheid verschilt per persoon, echter deze ontstaat meestal bij een inname van 75 mg of meer.
Wat is cafeïnevrije koffie?
Cafeïnevrije koffie wordt gemaakt van gewone koffiebonen. Deze koffiebonen bevatten dus gewoon cafeïne. Om tot de cafeïnevrije variant te komen wordt de cafeïne uit die koffiebonen gehaald. Hiervoor zijn verschillende manieren. De meest gebruikte methodes zijn de DCM-methode en de koolzuur-methode.
Bij de DCM-methode wordt dichloormethaan als extractiemiddel gebruikt. Hierbij worden de bonen in water aangevuld met dichloormethaan geweekt, hierdoor lost de cafeïne op. Bij de koolzuurmethode worden de koffiebonen in water gedompeld waardoor ze zwellen en de cafeïne mobiel wordt. De cafeïne wordt daarna opgelost met behulp van koolzuur. Daarna worden ze gedroogd waarbij het koolzuur verdampt.
Cafeïnevrije koffie niet helemaal cafeïnevrij
Na bovenstaande processen zijn de koffiebonen niet geheel zonder cafeïne. In de Europese Unie mogen gebrande cafeïnevrije koffiebonen nog maximum 0,1 procent cafeïne bevatten. Per kopje decafé mag er dan maximaal 2 tot 4 milligram cafeïne inzitten.
Cafeïnevrije koffie ongezonder dan gewone koffie?
Er zijn twijfels over de methodes om de cafeïne uit de koffiebonen te halen. Zo doen er veel geruchten de ronde dat de DCM-methode kankerverwekkend zou zijn. Dit omdat dichloormethaan een schadelijk oplosmiddel zou zijn dat in het restproduct blijft zitten.
Goed nieuws voor de decafé drinkers; cafeïnevrije koffie is niet kankerverwekkend. Het gebruikte oplosmiddel zit in de waterige oplossing om zo de cafeïne op te lossen. Na deze extractie worden de koffiebonen goed afgespoeld en gestoomd op een temperatuur van 40°C, waardoor de resten dichloormethaan verwijderd worden. Vervolgens worden de bonen gebrand, waarbij eventueel achtergebleven resten helemaal verdwijnen.
Gezondheidsvoordelen koffie
Wanneer je koffie met mate drinkt, dan zitten er een aantal gezondheidsvoordelen aan. Zo heb je minder kans op hart- en vaatziektes, een beroerte en diabetes. Het is (nog) niet duidelijk waardoor deze gezondheidsvoordelen ontstaan. Echter, men denkt dat antioxidanten een rol spelen. Antioxidanten zijn stoffen die helpen om schade die aan cellen is ontstaan om deze tegen te gaan. Er zijn sterke aanwijzingen dat decafé dezelfde gezondheidsvoordelen biedt als gewone koffie.
Koffie met mate
Ondanks deze gezondheidsvoordelen, is het advies wel om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Te veel cafeïne kan namelijk zorgen voor slapeloosheid, hoofdpijn, angst, rusteloosheid, misselijkheid en een te hoge bloeddruk. Daarom kan cafeïnevrije koffie een prima alternatief zijn. Helemaal voor wanneer je zwanger bent. Dan is het verstandig om niet veel cafeïne binnen te krijgen. Te veel vergroot namelijk de kans op een miskraam en kan de groei van het ongeboren kind verminderen.
Bronnen: Gezondheid en Wetenschap, de Hartstichting en Healthline
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Goedemorgen,
Ik ben minstens 20 jaar elke dag misselijk geweest, totdat ik op internet een berichtje tegen kwam over koffie en dat gewone koffie misselijkheid kan veroorzaken. Ik ben toen overgestapt op cafeïnevrije koffie. Na 14 dagen ben ik al 6 jaar niet meer misselijk geweest.