Oorsuizen; een piep, ruis of continu gefluit in je oor. Oorsuizen kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Ongeveer 15% van alle Nederlanders heeft last van oorsuizen. Wat is de oorzaak van oorsuizen?
Wat is oorsuizen?
Oorsuizen is één van de meest voorkomende oorklachten bij volwassenen. Je hebt dan last van geluiden in één of in allebei je oren. Deze geluiden komen van binnenuit, doordat je gehoororgaan geluidsprikkels aan je hersenen doorgeeft. Deze informatie is alleen niet waar, er is op dat moment geen geluid. De medische term voor oorsuizen is tinnitus.
Het geluid dat iemand hoort kan verschillende vormen aannemen, daarom is de benaming oorsuizen niet volledig. Zo omschrijven mensen de geluiden die ze horen als: ruisen, fluiten, sissen, rinkelen, zoemen, brommen of suizen. Het geluid kan soms zacht of hard zijn, de hele dag aanwezig zijn of zo nu en dan verdwijnen.
Gevolgen oorsuizen
De gevolgen van oorsuizen kunnen groot zijn. De mate van impact verschilt van persoon tot persoon. In sommige gevallen kan oorsuizen leiden tot concentratieproblemen, slapeloosheid, verhoogde prikkelbaarheid, depressie, hoofdpijn, vermoeidheidsklachten en gevoelens van angst. Ook lijken mensen met tinnitus minder goed te horen.
Oorzaken oorsuizen
De oorzaak van tinnitus is vaak onduidelijk. Mogelijke oorzaken van oorsuizen zijn:
Overmatig lawaai
Bij herhaalde blootstelling aan teveel lawaai kan tinnitus blijvend worden. Door dit lawaai kunnen gehoorcellen in het binnenoor beschadigd raken, waardoor deze vanzelf geluidsprikkels doorsturen naar de hersenen.
Otosclerose
Otosclerose is een verkalking van bepaalde botjes in het middenoor. Via deze botjes worden geluidstrillingen via het trommelvlies aan het slakkenhuis doorgegeven. Als de verkalking ook naar het slakkenhuis doortrekt, dan ontstaat er een binnenoorverlies en dat kan tinnitus veroorzaken. Otosclerose treedt voornamelijk op bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar.
Langdurige oorontsteking
Als gevolg van een langdurige oorontsteking kunnen de zenuwcellen in het binnenoor beschadigd raken. Hierdoor sturen deze cellen dan vanzelf geluidsprikkels naar de hersenen toe, waardoor je een geluid hoort dat er in het echt niet is.
Ziekte van Ménière
Wanneer je de ziekte van Ménière hebt, dan werken je hersenen niet goed samen met je binnenoor. Hierdoor kan iemand last krijgen van tinnitus.
Gezwel
Een goedaardig gezwel van een bindweefsel om de zenuwvezels van de gehoor- en evenwichtszenuw kan tinnitus veroorzaken. Dit gezwel kennen we als de brughoektumor. Een brughoektumor is geen hersentumor en bestaat dan ook niet uit kwaadaardige cellen en zal ook niet uitzaaien. Echter, er kunnen wel klachten ontstaan, waaronder oorsuizen.
Leeftijdsgebonden gehoorverlies
Met het ouder worden, slijten onze haarcellen in onze oren wat gehoorverlies kan veroorzaken en in sommige gevallen ook tinnitus.
Ongeval
Tinnitus kan door een ongeval ontstaan. Bij verstijving van spieren, bottrauma in de nek of de schedelbasis in het gebied van je oor ontstaat soms oorsuizen. Ook bij een whiplash, na een hersenschudding of schedelbasisfractuur kan tinnitusontstaan.
Behandeling tinnitus
Er bestaat momenteel nog geen behandeling die oorsuizen kan genezen. De behandelingen die er zijn richten zich vooral op het beter omgaan met deze aandoening, zodat je er minder last van hebt.
Wat kun je doen?
Maskeren geluiden
Een methode die kan helpen is het maskeren van de geluiden. Hiermee probeer je het oorsuizen te overstemmen door geluid van buitenaf. Dat kan door middel van een gewoon hoortoestel. Een gewoon hoortoestel versterkt namelijk alle natuurlijke geluiden van buitenaf al. Bij sommige mensen kan dit het oorsuizen maskeren. Een tinnitus-maskeerder is een hoortoestel dat zelf geluiden produceert. Dit geluid is dan voor jou wel aanwezig, maar zo zacht dat omstanders het niet horen. Sommigen hebben hier baat bij.
Cognitieve gedragstherapie
Hierbij leer je technieken om zelf de last te verminderen. Het doel is om beter met je klachten om te gaan, zodat de tinnitus of overgevoeligheid voor geluiden een minder centrale rol in je leven zal spelen.
Bronnen: Universitair Medisch Centrum Utrecht, Diakonessenhuis, Isala en Gezondheid en Wetenschap
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Als ik gewoon zit hoor ik mijn hart kloppen, vaak in bed is het zo hard dat het lijkt of er een paal in de grond geslagen wordt.
Vr. Gr.
Oren uitspuiten niet te vergeten ook dat kan suizen tot gevolg hebben. Dit zou dan ook alleen horen te gebeuren als het probleem niet met oren schoonmaken verholpen kan worden. Ook beleid van meerdere keren spuiten vanuit de NHV is absoluut onverantwoord!
Wat ik heb meegemaakt is niet uit leggen, daarover zeg ik de hel op aarde. Meer dan 2 1/2 jaar geleden werden de oren uitgespoten en nog steeds suist het continue maar is het aan het zakken.
waarom staat er in sommige bijsluiters bijwerking tinitus daar hoor je medici nooit over
nu ook weer niet
Heb zover ik het mij kan herinneren heb ik mijn hele leven al last van oorsuizen. Soms denk ik ging ik maar dood, ben het zat om zo te leven. Maar moet door voor mijn kinderen en vrouw.
Vooral niet de moed verliezen Bert er zijn veel meer mensen die hieraan lijden, ook ik heb al jaren gesis in mijn oor.
Ik hoop zelf dat er binnenkort een werkende therapie tegen gevonden wordt.
Ik heb last van vocht uit mijn oor. Wat is de behandeling?
Daar moet je dan mee naar de huisarts gaan. Het kan een ontsteking zijn. Die er dan iets voor voorschrijven