Hallo,
Zijn er hier vrouwen die bekend zijn met PCOS en een kinderwens hebben of met PCOS een kind hebben gekregen.
Ik weet al sinds mijn 17e dat ik PCOS heb. Ik heb nu al maanden wel een menstruatie. Ik las op internet dat je ook niet mentrueert of niet regelmatig menstrueert.
Ik ben 22 kilo afgevallen en ik menstrueer nu al 6 maanden sinds half mei gestopt met pil wegen grote kinderwens en ben niet meer regelmatig ongesteld maar ik wordt met cyclus van 13, 31, en 16 dagen wel ongesteld.
Ik weet wat PCOS inhoud ik heb 13 aug.afspr.bij gyn. maar ik wil weten of er vrouwen met PCOS zijn die wel een kinderwens in vervulling hebben kunnen brengen
Groetjes.
Wij zijn al 1 1/2 jaar bezig om zwanger te worden van de 2e.
Ik maak me een beetje zorgen want ik ben bang dat ik pcos heb.
Maar ik heb wel gewoon een menstruatie en als ik een ovalutietest doe rond mijn vruchtbare dagen geeft hij dat duidelijk aan.
Mijn vraag is kan het zijn dat die ovalutietesten wel aangeven dat ik een eisprong heb maar dat het toch niet zo is ik zo graag in contact komen met mensen die pcos hebben
Groetjes mady
Hoi mady,
wat jammer dat je nog niet zwanger bent.
Meestal wordt na een jaar proberen aangeraden om naar de huisarts te gaan voor een eventuele verwijzing naar het ziekenhuis. Daar kan men jullie vruchtbaarheid onderzoeken.
Omdat je een regelmatige cyclus hebt en de ovulatietesten aangeven dat je eisprong eraan zit te komen, zou ik er niet van uitgaan dat je pcos hebt. Dat kenmerkt zich meestal door wegblijven van de menstruatie en een zeer onregelmatige cyclus met hele lange cycli.
Ik zou gewoon zo snel mogelijk naar je huisarts gaan. Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je nog niet zwanger bent. Dat hoeft niet perse aan jou te liggen. Misschien is het zaad van je man niet goed genoeg, dat kan ook. Maar in het ziekenhuis kunnen ze dit proberen te achterhalen (onderzoek bij zowel jou als je man). Dus wacht niet langer en ga niet teveel zelf 'diagnosticeren' wat je hebt, maar gebruik je tijd nu om de stap te zetten naar het medische circuit.
Veel succes.
Gr. ans
hoi,
bij mij is laatst de diagnose pco-sundroom gesteld omdat mijn menstruatie al 4jaar uitblijft, heeft iemand hier meer info over?
bedankt
Een vaak voorkomende stoornis is het PCO-syndroom. Bij een polycysteus ovariumsyndroom zijn er bij echoscopisch onderzoek van de eierstokken veel kleine eiblaasjes zichtbaar die niet tot een eisprong (zijn ge)komen. Er vormen zich cysten (vochtblaasjes) die te zien zijn als een ?kralenkrans?. Wanneer een cyste is gevormd, volgt er geen menstruatie.
Soms komt het eitje wel voldoende tot ontwikkeling maar duurt dit langer dan in een normale cyclus. In de eierstok wordt teveel aan mannelijk hormoon geproduceerd. Dit kan overbeharing en soms acn? veroorzaken.
Bij een deel van de vrouwen met PCOS komt insulineresistentie voor. Insuline is een hormoon dat betrokken is bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Insulineresistentie houdt in dat het lichaam minder gevoelig wordt voor de insuline die het produceert. Het lichaam reageert hierop door hogere concentraties insuline aan te maken om zo toch de bloedsuikerspiegel te reguleren. Door de verhoging van de insulinespiegel worden er meer mannelijke hormonen in de eierstokken aangemaakt, waardoor er dus geen eitjes in de eierstok tot ontwikkeling kunnen komen.
Wat is PCOS?
Normaal komen na de menstruatie bij de vrouw in de eierstokken enkele follikels of eiblaasjes tot ontwikkeling, waarvan er meestal maar ??n verder groeit en tot eisprong of ovulatie komt. Bij vrouwen die aan PCOS leiden worden in de eierstok meerdere kleine follikels gevormd. Deze kunnen maar moeilijk tot groei en ovulatie komen. Dit wordt veroorzaakt door een verstoring in de natuurlijke hormoonbalans. De onderontwikkelde vochtblaasjes die zo ontstaan, worden cysten genoemd. Naar schatting heeft 4 tot 6% van de vrouwen last van PCOS en daarmee is dit de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. PCOS is geen ziekte maar een syndroom. Dit houdt in dat er meerdere symptomen aan verbonden zijn die niet allemaal tot uiting hoeven te komen bij elke vrouw. Het beeld van dit syndroom is dus bij elke vrouw anders.
De normale cyclus
In een normale cyclus is het zo dat de hersenen een hormoon produceren dat de eierstokken aanzet tot het ontwikkelen van een eicel. In de eierstokken zijn namelijk veel onrijpe eicellen aanwezig. Het hormoon heet Follikel Stimulerend Hormoon, FSH. De onrijpe eicellen ontwikkelen zich in een eiblaasje, ofwel follikel. Het follikel gaat als het voldoende is ontwikkeld, oestrogeen produceren. Dit oestrogeen veroorzaakt een groei van het baarmoederslijmvlies en het remt de afgifte van FSH door de hersenen. Tegelijkertijd stimuleert het de afgifte van een ander hormoon uit de hersenen, namelijk LH, lute?niserend hormoon. In het midden van de cyclus is de hoeveelheid LH in het bloed het hoogst en veroorzaakt dit een eisprong. Na de eisprong gaan de eierstokken ook progesteron aanmaken, een hormoon dat verdere groei van het baarmoederslijmvlies veroorzaakt. Als de eicel bevrucht wordt, kan deze zich nestelen in het baarmoederslijmvlies. Als dit niet gebeurt, daalt de hoeveelheid oestrogenen en progesteron in het bloed. Dit heeft afstoting van het baarmoederslijmvlies en menstruatie tot gevolg. Door de lage hoeveelheid oestrogeen in het bloed wordt de afgifte van FSH door de hersenen niet meer geremd en kan er een nieuw eitje tot ontwikkeling komen. Hiermee begint een nieuwe cyclus.
Wat gebeurt er bij PCOS?
In het lichaam van een vrouw met PCOS worden teveel oestrogenen gemaakt. Dit remt de vorming van FSH in de hersenen en bevordert LH afgifte. Een verhoogde concentratie LH ten opzichte van FSH is in het bloed aanwezig en hierdoor komt het follikel niet voldoende tot ontwikkeling. Er kan geen eisprong plaatsvinden, de vrouw kan hierdoor niet zwanger worden. Het follikel blijft intact in de eierstok en vormt een cyste. Deze cysten zijn te zien als een 'kralenkrans', zie de freya site voor een afbeelding Wanneer een cyste gevormd is, volgt er geen menstruatie. In sommige gevallen komt het eitje wel voldoende tot ontwikkeling, maar duurt dit, vanwege lagere FSH waarden langer dan in de normale cyclus. Dit veroorzaakt verminderde vruchtbaarheid en een onregelmatige cyclus. De eierstokken van vrouwen met PCOS kunnen hoge gehaltes mannelijke hormonen zoals testosteron produceren. Dit kan overbeharing en in sommige gevallen acn? veroorzaken. Bij een deel van de vrouwen met PCOS komt ook insulineresistentie voor. Insuline is een hormoon dat betrokken is bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Insulineresistentie houdt in dat het lichaam minder gevoelig wordt voor de insuline die het produceert. Het lichaam reageert hierop door hogere concentraties insuline aan te maken, om zo toch de bloedsuikerspiegel te reguleren. De eierstokken van vrouwen met PCOS lijken gevoelig te zijn voor deze hoge concentratie insuline. De hoge concentraties insuline zet de eierstok aan tot het produceren van meer geslachtshormonen. De resistentie, die tot voor kort met name als symptoom werd gezien, wordt tegenwoordig door sommige wetenschappers als een oorzaak beschouwd. Door verschillende oorzaken kan een vrouw met PCOS ook overgewicht hebben. Dit komt bij 40% van de vrouwen met PCOS voor. Het hoge gehalte testosteron kan een oorzaak zijn, maar ook insulineresistentie. Samengevat kunnen de verschijnselen van PCOS zijn:
1. Anovulatie (niet ovuleren) of onregelmatig ovuleren
2. Onregelmatig of niet menstrueren
3. Onvruchtbaarheid
4. Overbeharing
5. Overgewicht
6. Acn?
7. Insuline resistentie
Verhoogde risico's
Vrouwen met PCOS hebben een verhoogd risico op een aantal aandoeningen:
* Overgewicht en insuline resistentie kunnen diabetes type II veroorzaken. Diabetes type II is een vorm van suikerziekte, waarbij het lichaam niet meer reageert op de insuline die het produceert. Het risico op deze aandoening kan verminderd worden door afvallen en diabetes medicijnen.
* Door het overgewicht wordt de kans op hart- en vaatziektes verhoogd. Afvallen is hier een belangrijke methode om risico's te beperken.
* Baarmoederkanker is een ander risico. Dit zou kunnen ontstaan doordat het baarmoederslijmvlies zich ophoopt als er niet gemenstrueerd wordt. Omdat dit slijmvlies niet afgebroken wordt, is de kans groter dat er gezwellen gevormd worden in dit weefsel. Regelmatige bloedingen verminderen dit risico. De bloedingen zijn op te wekken door het slikken van de anticonceptiepil.
Genetica
Waarom krijgt een vrouw PCOS? Bepaalde genetische factoren geven haar een grotere kans om dit syndroom te krijgen. Of het syndroom zich dan ook ontwikkelt is afhankelijk van de aanwezigheid van die genetische factoren en van externe factoren, zoals bijvoorbeeld het voedingspatroon. Verschillende onderzoeksgroepen proberen uit te zoeken om welke erfelijke factoren het eigenlijk gaat. Inzicht in deze erfelijke factoren zou van groot belang kunnen zijn voor het doelmatiger aanbieden van mogelijkheden om PCOS in een vroeg stadium op te sporen, maar ook voor het ontwikkelen van nieuwe therapie?n.
Diagnostisering
De diagnose PCOS wordt gesteld aan de hand van de ovulatieproblemen van een vrouw, in combinatie met een echobeeld van de eierstokken, waarin de kralenkrans te zien is. Verdere aanwijzingen kunnen worden gekregen door te kijken naar het gehalte testosteron en de verhouding tussen de concentraties FSH en LH in het bloed.
Behandelmethodes
De meest voorkomende reden voor pati?ntes met PCOS om zich onder behandeling te laten stellen is onvruchtbaarheid. Met behulp van anti oestrogenen zoals Clomid kan worden geprobeerd de eisprong uit te lokken. Anti-oestrogenen blokkeren de werking van de oestrogenen uit het lichaam. Hierdoor wordt de aanmaak van FSH niet meer geremd en kan de eicel tot ontwikkeling komen. Ongeveer 80% van de vrouwen kan hiermee worden geholpen. Door de behandeling met Clomid kan overstimulatie optreden. Dit houdt in dat er meerdere eicellen worden aangezet tot groei. Er zijn een aantal lichamelijke klachten aan verbonden (bijvoorbeeld misselijkheid), maar ook het risico op meerlingzwangerschappen. Er kan een resistentie tegen Clomid ontstaan waardoor dit middel niet meer werkzaam is. Als resistentie optreedt, zijn er nog de volgende oplossingen:
* Hormooninjecties met FSH. De injecties worden dicht onder de huid gegeven. Een pati?nte kan deze behandeling zelf thuis uitvoeren. Door de concentratie FSH ten opzichte van de concentratie LH in het bloed te verhogen, kan een eisprong plaatsvinden. Bij 80% van de vrouwen vindt door deze behandeling een eisprong plaats maar slechts in 15% van de gevallen per cyclus leidt dit tot zwangerschap. 35% van de vrouwen wordt uiteindelijk zwanger na behandeling met hormooninjecties. Een nadeel van deze methode is dat het gebonden is aan de cyclus. Als in een cyclus geen resultaat wordt behaald, moet tot de volgende cyclus worden gewacht om de behandeling te kunnen herhalen. Een behandeling met hormonen kan ook leiden tot overstimulatie.
* Aanprikken of wegbranden van de cysten op de eierstokken. Deze methode heet ook wel laparoscopische elektrocoagulatie. Deze behandeling kan plaatsvinden tijdens een kijkoperatie. Als gevolg van deze behandeling wordt een deel van het weefsel dat zorgt voor de hormonale onbalans weggehaald. De vrouw krijgt hierdoor een normale hormooncyclus. Een mogelijk nadeel van de behandeling is het ontstaan van verklevingen rond de eierstokken, waardoor het gesprongen eitje mogelijk niet bevrucht kan worden.
* Metformin (een diabetes type II medicijn). Het toedienen van dit medicijn verlaagt de concentratie insuline in het bloed. Mogelijk wordt hierdoor een oorzaak van het PCO syndroom weggenomen. Deze behandeling is nog in het experimentele stadium. Er is nog weinig bekend over eventuele schadelijke effecten op de vrucht.
* In Vitro Fertilisatie. Voor meer informatie verwijzen wij u naar folder nummer 4 van Freya over IVF.
Behandelmethodes voor overige symptomen
Problemen die worden veroorzaakt door teveel mannelijke hormonen (overbeharing en acn?) kunnen worden verminderd door het slikken van de anti-conceptiepil of het gebruiken van anti-androgenen. De overmatige beharing kan eveneens worden verminderd door middel van elektrische epilatie of laserbehandeling. De beste oplossing voor overgewicht is afvallen. Dit kan een behoorlijke opgave zijn voor vrouwen met PCOS omdat dit overgewicht een hormonale achtergrond heeft.
Psycho-sociale aspecten
Problemen met vruchtbaarheid grijpen heel diep in in het leven. Dat de kinderwens niet verwezenlijkt kan worden zonder medisch ingrijpen is voor de meeste paren erg moeilijk. Het is belangrijk om rust en tijd voor uzelf en uw partner te nemen. Vruchtbaarheids-behandelingen zijn emotioneel zwaar; daardoor heeft u niet altijd energie over voor andere zaken. Bovendien is er de onzekerheid of de therapie resultaat zal opleveren. Het leven neemt een andere wending dan mensen zich hadden voorgesteld en talloze vragen komen op. Het is van groot belang hierover te kunnen praten. Niet alleen met elkaar, maar ook met anderen: familie, vrienden of eventueel een professionele hulpverlener. U kunt ook bellen met een van de contactpersonen van Freya. Dit zijn allemaal mensen die zelf ook te maken hebben (gehad) met vruchtbaarheids-problemen; lotgenoten die aan een half woord genoeg hebben om u te begrijpen. u kunt bij ons terecht met alle vragen, maar ook als u alleen iemand nodig hebt die naar u luistert en u begrijpt.
Op mijn 16e ben ik gestopt met de pil. Nu ben ik 20 en in de tussentijd ben ik niet ongesteld geworden. Ik ga 2 keer per jaar naar de gynaecoloog om de hormoonspiegel te controleren, maar dat is altijd in orde!
Ongeveer een jaar geleden kreeg ik last van een paar zwarte haartjes op mijn kin en borst, het werd erger en ik moet nu elke avond mijn kin en borst epileren. Ook rond mijn navel en onderbuik heb ik last van overbeharing.
De gynaecoloog heeft uitgebreider in mijn hormoonhuishouding gezocht, maar niets gevonden. Ik ben doorgestuurd naar de dermatoloog om de haren weg te laten laseren, maar hij vond het ernstig genoeg om nog verder te onderzoeken.
Nu ben ik dus bij een internist/endocrinoloog geweest, maar ook daar kwam niets uit. Er is gekeken naar Cushing Syndrome (hoewel ik die symptomen niet eens had) en nog wat andere hormonen (bijnieren). Misschien dat ik cystes heb, maar die waren op een echo niet te zien.
Intussen had ik zelf op internet gezocht naar mogelijke afwijkingen en ik kwam terecht op een site over AGS (adrenogenitaal syndroom) en ik weet bijna zeker dat ik de niet-klassieke vorm van dit syndroom heb.
Kan iemand me hier meer over vertellen of is er iemand met dezelfde problemen?
Groetjes, Maria
Ik las op dit forum over PCOS.
Lijkt me ook best aannemelijk, maar ik heb al een paar echo's laten maken en daar waren geen cysten op te zien. Kan het zijn dat je die met een echo niet kan zien?
Groetjes, Maria
De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies
Als je pco hebt hoeven er niet altijd cystes te zijn ,maar die symtonen van jou lijken wel op pco, ik ben geen dokter maar ik heb zelf ook pco.vandaar SUCCES ERMEE
Hallo,
Ik heb zelf PCO syndroom en we hebben kinderwens. Wat ik lees over PCO is het wegblijven van de menstruatie. Dus geen eisprong.
Ik word wel ongesteld maar betekent dit ook dat ik een eisprong heb gehad?
Of kan je ook zonder dat je eisprong heb gehad menstrueren?
Ik wil dit graag weten.
Groetjes
Ik hoop dat er iemand is die hier ook ervaring mee heeft.
Vorig jaar heb ik eenmalig de prikpil genomen. Dit omdat na de geboorte van mijn zoontje mijn migraine in volle hevigheid terug kwam, waardoor ik niet meer kon functioneren.
De prikpil beviel mij absoluut niet en heb er dan ook voor gekozen om deze niet meer te nemen. Echter werd ik na 3 maanden niet ongesteld. Na 7 maanden ben ik naar mijn huisarts gegaan, omdat ik het niet vertrouwde en last had van vage pijnklachten in mijn onderbuik. Doorgestuurd naar de gyneacoloog en wat bleek... Ik heb in beide eierstokken meerdere kleine cysten zitten. Na 2 weken moest ik terug komen en in de tussentijd werd mijn bloed gecontroleerd. Dit bleek allemaal goed te zijn en ik kreeg van de gyneacoloog een 10 daagse hormoonkuur (Provera). Hij verwachte dat de cysten niets te maken hadden met het uitblijven van mijn periode. Ik zou na het stoppen van de kuur na circa 4/5 dagen ongesteld worden. Echter is dit niet het geval. Ik ben bijna 3 weken geleden gestopt met de kuur en ben nog altijd niet ongesteld. Ik heb pas over 3 weken een afspraak bij de gyneacoloog, omdat hij ervan uit ging, dat ik mijn periode zou krijgen en hij wilde meteen zien of de cycles normaal was. In de tussentijd zijn de vage pijnklachten veranderd in een constante pijn rechts onder in mijn buik. Het voelt of dat het van binnen uit elkaar getrokken wordt. Heeft iemand hier ervaring mee of misschien wijze raad? Ik had de gyneacoloog al gebeld, maar deze was met vakantie en zijn vervanger was niet echt happig.... Hij vertelde mij om nog maar een weekje af te wachten en anders maar een zwangerschapstest te doen. Zeer onwaarschijnlijk, daar vrijen door de pijn onmogelijk is geworden!
PCOS is de afkorting voor polycysteus ovarium syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de
eierstok (ovarium) aanwezig zijn. Hoe PCOS ontstaat is niet bekend. Waarschijnlijk is er niet één oorzaak en zijn meerdere hormonen
betrokken bij PCOS. Zo bestaat er veelal een verhoogde waarde van het LH (luteïniserend hormoon, het hormoon dat de eisprong
opwekt), eventueel een verhoging van de waarde van het testosteron, en soms ook van de insuline (het hormoon dat de waarden van de bloedsuikers regelt) in combinatie met een onvoldoende waarde
van het FSH (follikel stimulerend hormoon, het hormoon dat de rijping van de eiblaasjes stimuleert). Hierdoor is de rijping van de
eiblaasjes verstoord. Het gevolg is dat in de eierstok meerdere, kleine met vocht gevulde blaasjes aanwezig zijn. Dit kan meestal
met behulp van inwendige echoscopie zichtbaar worden gemaakt. Door de stoornis in de rijping van de eiblaasjes blijft de eisprong
vaak uit en ontstaat er onregelmatigheid in de menstruatiecyclus. In de normale menstruatiecyclus treden ongeveer dertien tot veertien menstruaties op per jaar, bij PCOS minder dan acht per jaar. De periode tussen de menstruaties wordt dus langer dan vijf tot zes
weken (oligomenorroe) of de menstruatie blijft gedurende een half jaar of langer weg (amenorroe).
Bedankt Marc,
Maar volgens de gyneacoloog is het dit dus niet.
Zoals ik al vertelde, was er bloed afgenomen en waren al de waardes ok.
In ieder geval bedankt voor de snelle reactie!
ik kom net weer van de dokter af en die heeft geconstateerd dat beide eileiders vol zitten met cysten en er een klein gezwel op mijn baarmoederhals zit.Ze vroeg of ik nog kinderen wou en toen ik daar ja op antwoorden zei ze dat ik zsm moest beginnen dan. Nou is mijn vraag weet iemand waarom ze dat zou zeggen en wat de gevaren dan wel niet zijn. Ik woon namelijk in dubai en de dokters termen in engels begrijp ik niet echt goed en ze legde niks goed uit het enige wat ze bleef herhalen was o my dear if you want to have ch my dear if you want to have a child hurry up wat me nogal bang maakte.