Prostaatkanker: wat zijn de eerste symptomen?

Prostaatkanker: wat zijn de eerste symptomen?

Wist je dat de grootste groep die de diagnose prostaatkanker krijgt tussen de 60 en de 74 jaar is? Gelukkig is prostaatkanker in de meeste gevallen goed te behandelen. Dus wat zijn de eerste symptomen van prostaatkanker?

De prostaat

De prostaat is een klier van het mannelijk geslachtsorgaan. Deze zit onder in de buik rondom de plasbuis. Qua grootte is de prostaat te vergelijken met een walnoot. Deze klier maakt prostaatvocht aan en dat zorgt ervoor dat de zaadcellen levend hun reis naar een eicel af kunnen leggen.

Prostaatkanker

Wanneer er een kwaadaardig gezwel bij de klierbuisjes van de prostaat zitten, dan is er sprake van prostaatkanker. Deze kwaadaardige cellen kunnen zich verspreiden via het lymfestelsel of via het bloed en zo uitzaaiingen vormen.

Symptomen prostaatkanker

Vaak heeft iemand met prostaatkanker in de beginfase geen klachten, daar deze vorm langzaam groeit. Mogelijke klachten waaraan je prostaatkanker kunt herkennen zijn:

  • Vaak plassen
  • Minder krachtige urinestraal
  • Nadruppelen
  • Een pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen
  • Gevoel dat de blaas niet leeg is na het plassen
  • Troebele of bloederige urine

Meestal zijn bovenstaande klachten het gevolg van een goedaardige vergroting van de prostaat. Ondanks dat is het verstandig om altijd met plasklachten naar je huisarts te gaan. Deze kan dan met verschillende onderzoeken zaken uitsluiten.

Welke onderzoeken zijn er?

De arts zal in eerste instantie via een PSA (Prostaat Specifiek Antigen) test de PSA-waarde meten. Deze stof kan via een eenvoudige bloedtest worden opgespoord. Bij een verhoogde waarde zal er verder onderzoek nodig zijn. De PSA-waarde stijgt met het ouder worden. Bij een leeftijd tussen de 40 en 55 rekent men met een PSA-waarde van onder de 1,5. Tussen de 55 en 65 rekent met een waarde van lager dan 2,5 als zijnde normaal en voor 65 tot 75-jarigen hanteert men een waarde van lager dan 3,5-4 als een normale waarde.

Wanneer de arts aan prostaatkanker denkt dan zijn er verschillende onderzoeken mogelijk om dit vast te stellen. Vaak verricht men een lichamelijk onderzoek, waarbijj de arts de prostaat via de anus aftasten. Zo kan de arts voelen of de prostaat verhard of vergroot is, wat mogelijk kan wijzen op kanker. Ook kunnen aanvullend een echo en/of een punctie voor een biopsie worden gedaan om zo een diagnose met zekerheid te kunnen stellen.

Behandelingen

Op het moment dat er daadwerkelijk prostaatkanker is vastgesteld, dan wordt er afhankelijk van het type, het stadium van de ziekte en de conditie van de patiënt bepaald voor welke behandeling er gekozen kan worden. Behandeling van prostaatkanker wordt opgesplitst in:

Niet-uitgezaaid prostaatkanker

Indien er niet-uitgezaaide prostaatkanker is vastgesteld, dan bestaat de behandeling meestal uit een operatie of een vorm van bestraling, soms aangevuld met hormoontherapie. Echter, soms is een behandeling niet nodig, maar houdt men het wel actief in de gaten. Dit staat ook wel bekend als actieve surveillance.

Teruggekeerd of beperkt uitgezaaid prostaatkanker

In dit geval wordt er gekozen voor een behandeling die meestal bestaat uit een operatie. Tijdens de operatie verwijdert men de prostaat inclusief de zaadleiders en zaadblaasjes. Ook kan er gekozen worden uit een combinatie van radiotherapie en hormoontherapie.

Uitgezaaid prostaatkanker

Wanneer de kanker is uitgezaaid, dan kiest men vaak voor een combinatie van hormoontherapie, chemotherapie en radiotherapie.

 

Bronnen: Antoni van Leeuwenhoek, Universitair Medisch Centrum Groningen en Medisch Spectrum Twente

 

Delen:  
4 reacties op “Prostaatkanker: wat zijn de eerste symptomen?
  1. Bedankt voor deze belangrijke informatie.

    Geschreven door dalko op
  2. Je hoeft niet altijd te klachten hebben. Mijn man liet om het jaar bloed checken en daar werden de verhoogde waardes gevonden, 8.4. Hij moest na een jaar terugkomen. Gelukkig vroeg hij zelf om verder onderzoek want er zaten 2 plekjes in zijn prostaat…

    Geschreven door Elisabeth op
  3. Mijn man heeft uitgezaaide protaatkanker. Hij heeft eerst drie jaar hormoontabletten gehad en nu hormooninjectie, uitgezaaid in de lymfen. Waarom geen chemo?

    Geschreven door Jacky op
  4. Dat is een vraag die jullie aan de oncoloog moet stellen

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief