Wanneer je overdag of ’s avonds laat veel hebt gedronken, dan is het logisch dat je vaak moet plassen. Maar, wanneer dit niet het geval is dan is er wellicht een medische reden dat je zo vaak moet plassen. Wanneer heeft vaak plassen een medische oorzaak?
Wanneer praten we van vaak plassen?
Bij een dagelijkse vochtinname van tussen de 1,5 en 2 liter per dag, plassen volwassenen gemiddeld tussen de vijf- en achtmaal per dag. Kom je met deze vochtinname veel hoger uit, dan kan er sprake zijn van vaak plassen. De medische naam voor te vaak plassen is polyurie.
Medische oorzaken van vaak plassen
Overactieve blaas
Het meer dan acht keer per dag moeten plassen en meer dan één keer ’s nachts plassen kan een symptoom van een overactieve blaas zijn. Hierbij is je blaas extra prikkelbaar en spant zich al aan als hij helemaal nog niet vol is. Hierdoor krijgen je hersenen een signaal dat je naar het toilet moet. Echter, je blaas is dan nog helemaal niet zo vol, dit voelt alleen maar zo.
Ziekte van Addison
De ziekte van Addison is een aandoening, waarbij de bijnierschors onvoldoende hormonen of helemaal geen hormonen meer produceert. De ziekte van Addison wordt ook wel het syndroom van Addison of primaire bijnierschorsinsufficiëntie genoemd. De oorzaak van deze aandoening ligt dan ook in de bijnieren. Enkele symptomen van de ziekte van Addison zijn: sterke fysieke vermoeidheid, futloosheid, pijn in spieren en gewrichten en veel moeten plassen.
Prostaatvergroting
Een goedaardige vergroting van de prostaat, ook wel bekend als BPH: Benigne Prostaat Hyperplasie is iets waar bijna iedere man ooit mee te maken krijgt. Bij een deel van deze mannen drukt deze vergrote prostaat op de plasbuis waardoor deze vernauwt. Hierdoor worden de spieren van de blaas sterker, waardoor de blaas overactief wordt met als gevolg dat de aandrang om steeds te plassen aanwezig is.
Urineweginfectie
De urinewegen bestaan uit de plasbuis, blaas, urineleiders en nieren. Wanneer een bacterie zich via de plasbuis in de blaas nestelt, ontstaat er een blaasontsteking. Echter, wanneer de infectie langs de urineleider omhoog kruipt naar de nier, dan kan er een nierbekkenontsteking ontstaan. Zowel de blaasontsteking als een nierbekkenontsteking vallen onder een urineweginfectie. Eén van de symptomen van een blaasontsteking is het heel vaak moeten plassen van kleine hoeveelheden.
Diabetes
Wanneer je diabetes hebt, dan kan je lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Het gevolg is dat er te veel glucose in je bloed zit. De nieren kunnen dan dat te veel aan glucose niet verwerken en dus komt er glucose in je urine terecht. Glucose trekt water mee, waardoor je dus veel meer urine aanmaakt. Het gevolg is dat je veel moet plassen, je veel vocht verliest, uitdroogt en dus veel dorst hebt.
Diabetes insipidus
Diabetes insipidus is een zeldzame aandoening, slechts één op de 25.000 mensen heeft het. Bij deze aandoening heb je een tekort aan het antidiuretisch hormoon (ADH). ADH zorgt ervoor dat je nieren vocht vasthouden. Vanwege dat tekort houden je nieren vocht niet lang genoeg vast, waardoor je veel en vaak moet plassen. Het tekort aan ADH kan weer ontstaan door een: hersenvliesontsteking, hersenbloeding, sarcoïdose of een hersentrauma.
Blaastumor
Blaaskanker groeit meestal langzaam, waardoor mensen in het begin weinig of geen symptomen hebben. Echter, enkele symptomen van blaaskanker zijn: bloed in je urine, pijn bij het plassen en vaker plassen dan je gewend bent.
Wanneer naar je huisarts?
Twijfel je of één van bovenstaande oorzaken van toepassing is op jouw klachten? Of maak je je ongerust? Neem dan even contact op met je huisarts.
Bronnen: Gezondheid en Wetenschap, WebMD en Medicalfacts
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Dank voor Uw informatie.