We weten allemaal dat roken slecht is voor onze gezondheid, maar misschien denk je dat het op jouw leeftijd weinig zin heeft om te stoppen. Niets is minder waar. Zelfs stoppen op latere leeftijd heeft nog zin.
Stoppen met roken op latere leeftijd: zoveel zin heeft het
Stoppen met roken jonger dan 35 jaar
Natuurlijk haal je de meeste gezondheidsvoordelen wanneer je zo vroeg mogelijk stopt met roken, maar wanneer je voor je 35ste stopt, dan heb je ongeveer een vergelijkbare levensverwachting als niet-rokers.
Stoppen met roken op je 50ste
Als je vijftig bent en je stopt, dan verklein je daarmee het risico op vroegtijdig overlijden met ca. 50%.
Stoppen met roken rond je 65ste
Mensen die op hun 65ste stoppen met roken verlengen daarmee gemiddeld hun leven met twee jaar. Al snel merk je na het stoppen de eerste gezondheidsvoordelen.
Korte termijn voordelen
Na 8 uur is het zuurstofgehalte weer op normaal niveau en na 48 uur is er al geen nicotine meer in je lichaam. Je longen beginnen met slijm en andere rookresten op te ruimen en er treedt al direct een verbetering op in je reuk- en smaakvermogen. Na 2 weken niet roken wordt je bloedsomloop beter en je zult merken dat wandelen en sporten je iets gemakkelijker afgaat, ademen wordt makkelijker, je energieniveau stijgt en je huid zal een gezondere teint hebben.
Lange termijn voordelen
Tussen de 3 en 9 maanden functioneren je longen beter. Het hoesten en hijgen zal veel minder zijn net als eventuele ademhalingsproblemen. Na 1 jaar is het risico op hartkwalen met de helft verminderd ten opzichte van iemand die rookt. Na 10 jaar is de kans dat je longkanker krijgt de helft ten opzichte van iemand die rookt. En na 15 jaar kun je zeggen dat je hetzelfde risico loopt op het krijgen van een hartaanval of een beroerte als iemand die nog nooit in zijn of haar leven heeft gerookt.
Zelfs wanneer je 80 jaar bent kun je nog besluiten om te stoppen met roken. Het zal je kwaliteit van leven verbetert.
Waarom is stoppen een opgave?
Roken is in de meeste gevallen een verslaving: je bent er afhankelijk van. Daarnaast versterkt gewoontevorming je rookgedraag, daarom is het niet makkelijk om te stoppen met roken. Dus voor velen is stoppen met roken een opgave. Je kunt last krijgen van verschillende ontwenningsverschijnselen. Zo kun je last krijgen van:
- Slapeloosheid;
- Somberheid/angst;
- Chagrijnig;
- Hoofdpijn;
- Onrust/ongeduld;
- Snel geïrriteerd;
- Constipatie;
- Hoesten/kuchen;
- Meer eetlust.
Meestal heb je na een week of 4 geen last meer van deze ontwenningsverschijnselen. Snel geïrriteerd en een sterke behoefte om te roken kan wel tot een maand of 6 aanhouden, maar dit varieert van persoon tot persoon.
Tips om stoppen met roken vol te houden
- Op de momenten dat je normaal rookte zoek dan naar afleiding. Poets je tanden, eet een stuk fruit, ga sporten of pak een oude hobby op.
- Vermijd in het begin moeilijke situaties en plekken waar gerookt wordt.
- Vertel aan zoveel mogelijk mensen dat je bent gestopt.
- Beloon jezelf.
Bronnen: Stichting Stop Bewust, Trimbos en Zorgwijzer
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Ik ben het met sommige stellingen niet eens. Ik heb het veel benauwder sinds ik vijfeneenhalf jaar geleden gestopt ben met roken en in het begin moeilijke situaties/plekken vermijden waar gerookt wordt helpt ook niet. Integendeel: daarmee leg je er juist druk op. De kunst is om jezelf niet zielig te gaan vinden en niets aangrijpen als excuus om weer te beginnen. Je bent gestopt, punt.
Roken belast je lichaam met gifstoffen, werkt verzurend en zorgt voor verlies van vitaminen en mineralen. Werkt onder andere ook ontregelend op je schildklierhormonen, wat na stoppen tot uiting kan komen. Weet er niet het fijne van maar kan goed zijn je lichaam te ondersteunen bij herstel.
Hoewel een elektronische sigaret tot roken
en kan leiden, kan het ook omgekeerd werken. Ik ben na vele pogingen en 45 jaar roken o.a. door het uitwijken naar een elektronische sigaret in moeilijke situaties nu een jaar of 5 van het roken af. Zoek een smaak die lijkt op wat je rookte, of mix vloeistoffen, en bouw het nicotinegehalte af. Verplaats je aanhankelijkheid van een sigaret naar de damper.