Krakende knieën: mogelijke oorzaken

Krakende knieën, veel mensen hebben er last van. Maar kan dit eigenlijk kwaad? Wanneer moet je je zorgen maken en wat zijn mogelijke oorzaken van krakende knieën?

De knie

Je knie vormt eigenlijk de schakel tussen je bovenbeen en onderbeen. Je kniegewricht bestaat uit twee delen. Deel 1 bestaat uit het bovenbeen en het scheenbeen en deel 2 bestaat uit het bovenbeen en de knieschijf. Deel 1 en 2 tezamen noemen we het kniegewricht. De vele functies van de knie vragen veel van dit gewricht, waardoor er knieklachten kunnen ontstaan.

Oorzaken krakende knieën

Kraakbeen

Je knieschijf kun je zien als een soort bootje, wat in de geultje van het bovenbeen ligt. In dat geultje en onder de knieschijf zit kraakbeen. De functie hiervan is om soepel bewegen mogelijk te maken. Op het moment dat allebei deze kraakbeen laagjes even egaal zijn én blijven, komt er in principe geen geluid aan te pas. Echter, we belasten onze knieën op allerlei manieren, denk hierbij aan sporten, werkzaamheden en schoeisel. Als gevolg van deze belasting kan de structuur van die laagjes kraakbeen veranderen. Zo ontstaat er een wat ‘ribbelige’ structuur wat heel normaal is. Echter, zo’n ribbelige structuur zorgt voor meer frictie op het moment dat er meer druk om komt te staan, zoals bijvoorbeeld bij het hurken. Hierdoor kunnen je knieën een krakend geluid maken.

Hypermobiliteit

Bij hypermobiliteit zijn je gewrichtsbanden en pezen te soepel. Hierdoor worden de gewrichten niet zo sterk bij elkaar gehouden, waardoor ze bewegelijker worden. Daardoor zit er veel vocht of lucht in de gewrichten dat wegschiet bij beweging, waardoor er tijdens het bewegen een krakend/knakkend geluid ontstaan. Veel mensen met hypermobiliteit hebben geen klachten, is dit wel het geval ga dan zeker naar je huisarts. Hij/zij kan je doorverwijzen naar een specialist.

Artrose

Bij artrose gaat het kraakbeen in een gewricht in kwaliteit achteruit. Dit wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Door die afnemende kwaliteit en verminderde hoeveelheid, kan er een schurend of krakende geluid ontstaan. Een geluid wat hoorbaar is voor anderen.

Verminderde gewrichtsvloeistof

Tussen onze gewrichten zit gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof heeft de functie van smeerolie en functioneert als een soort schokdemper voor je botten en gewrichten, het smeert de gewrichten en voedt het kraakbeen. Hierdoor wordt wrijving tot een minimum beperkt waardoor je soepel kunt blijven bewegen. Wanneer de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof afneemt dan kan zorgen voor krakende knieën.

Verkorte spieren

Verkorte spieren rondom je knieën kunnen ervoor zorgen dat je gewricht bij het bewegen niet netjes in zijn geultje blijft. Hierdoor kan er een krakend geluid ontstaan. Het kan in dit geval helpen om contact op te nemen met de fysiotherapeut.

Lopersknie

Bij een lopersknie heb je pijn aan de buitenkant van je knie. Een pijn die je voelt op het moment dat je aan het sporten bent. Het komt vooral voor bij hardlopers en wielrenners die veel trainen. De pijn bij een lopersknie komt van een pees. Deze pijn gaat vaak gepaard met stijfheid, een zwelling of een instabiel gevoel (voornamelijk bij het traplopen) en een krakend geluid.

Wanneer naar je huisarts?

Er zijn dus meerdere oorzaken en niet allen zijn al te ernstig. Zeker wanneer je geen pijn of stijfheid ervaart bij het krakende geluid. Hoogstwaarschijnlijk is er dan niets om je zorgen over te maken. Maak je je toch zorgen, heb je wel pijn of heb je twijfels? Ga dan even naar je huisarts om je knieën te controleren.

 

Bronnen: Fysioclub en Eisenhower Kliniek

Delen:  
7 reacties op “Krakende knieën: mogelijke oorzaken
  1. Heb een overstrekte knie. 4-5 jaar terug tkp in okt nieuwe tkp..deze kan niet meer overstrekken..

    Geschreven door Anoniem op
  2. Ik ben stijf in de knieën, waardoor ik moeilijker beweeg ook van uit de rug?

    • Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga met de klacht naar de huisarts

      Geschreven door John (moderator) op
    • ik loop ontzettend slecht en ik zie veel ouderen slecht lopen. Ik loop niet soepel wat is daar aan te doen?

  3. Ik had in september een ontstoken knie na het stoten tegen de tafelpoot. Hij was heel dik en pijnlijk.
    Na een tijd ging de pijn weg maar bleef dik, maar later begon het weer pijn te doen en te knakken met opstaan.
    Nu neemt de pijn weer af maar het blijft toch dik. Niet meer zo erg als in het begin. Is dit normaal?

    Geschreven door milou op
  4. Normaal zou ik het niet noemen. Ga met de klacht naar de huisarts en vraag een verwijzing voor de orthopeed

    Geschreven door John (moderator) op
  5. Ik heb in 2016 een totale nieuwe knie gekregen, maar die voelt erg stijf, en aan de zijkant zit vaak een verdikking van een spier. Nu ben ik al bij de orthopeed geweest, en zij zeggen dat de knie goed is, maar die voelt niet goed!

    Geschreven door ria op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief