Kun je de zonnebrandcrème van vorig jaar nog gebruiken of moet je ieder jaar een nieuwe kopen? Met andere woorden wat is de houdbaarheid van een tube zonnebrandcrème?
Houdbaarheid zonnebrand
In zijn algemeenheid kun je zeggen dat een fles of tube zonnebrand ongeveer twee jaar houdbaar is. Daarbij staat er achter op alle zonnebrandmiddelen een zogenaamde PNO. PNO staat voor Periode Na Openen. Zo kan er bijvoorbeeld 12M achterop staat. Hiermee geeft de fabrikant aan dat het product tot 12 maanden na het openen ervan houdbaar is. Het geeft niet aan in hoeverre de bescherming af is genomen.
Afgenomen bescherming
Onder invloed van licht, zuurstof en schommelende temperaturen neemt de bescherming van het product langzaam af. De bescherming wordt aangegeven in een beschermingsfactor en is de mate waarin Uv-straling wordt tegengehouden. Grofweg kun je de regel hanteren dat per jaar de beschermingsfactor halveert. Met andere woorden je hebt een crème met factor 30 gekocht, dan is de beschermingsfactor na één jaar nog maar 15.
SPF afhankelijk van huidtype
De hoogte van de Sun Protection Factor die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Voor kinderen adviseren we sowieso een beschermingsfactor van 30 tot 50. Je huidtype wordt bepaald door hoeveel pigment je hebt. Er zijn 4 huidtypes:
Huidtype 1
Wanneer je een zeer lichte huid hebt, rood of licht blond haar, vaak met sproeten en lichte ogen, dan val je onder huidtype 1. Je verbrandt snel en wordt niet echt bruin. Het advies is dan om minimaal SPF 30 tot 50 te gebruiken.
Huidtype 2
Heb je een lichte huid, blond haar en lichte ogen dan val je onder huidtype 2. Je verbrandt snel maar je wordt wel bruin. Ook al gaat dat wel langzaam. Het advies is om minimaal SPF 30 te gebruiken.
Huidtype 3
Iemand met een licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar en vrij donkere ogen valt onder huidtype 3. Je wordt gemakkelijk bruin en verbrandt niet snel. Hierbij is het advies om minimaal factor 15 tot 25 te gebruiken.
Huidtype 4
Onder dit type valt iedereen met een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Je verbrandt bijna nooit en bruint zeer goed. Val jij onder huidtype 4 gebruik dan minimaal factor 15.
Bedorven zonnebrand
Een zonnebrandcrème kan ook nog eens bederven. Controleer daarom voor gebruik altijd je crème. Ruikt deze vies, is de structuur anders of merk je dat deze niet meer goed mengt, ook niet nadat je de fles goed geschud hebt, dan is je zonnebrand waarschijnlijk bedorven. Ook wanneer het product verkleurd is, dan is je crème niet meer goed.
Ook producten die nog ongeopend zijn kunnen bederven.
Hoe bewaar je zonnebrand het best?
Wanneer je met de volgende punten rekening houdt, dan heb je een grotere kans dat je zonnebrandcrème langer houdbaar is.
- Zorg er altijd voor dat je de crème op een koele, donkere plaats bewaart. Ben je buiten in de zon, probeer dan je tube in een handdoek te wikkelen of in een koelbox te bewaren. Als je crème warm wordt, vermindert namelijk de factor.
- Bewaar je crème niet in de auto. In een auto schommelt de temperatuur te veel, waardoor de kwaliteit achteruit gaat.
- Thuis kun je je zonnebrand het beste gewoon op kamertemperatuur op een donkere en niet vochtige plaats bewaren.
Waar moet je op letten bij het insmeren?
Insmeren moet je zo’n 30 minuten voordat je de zon doen. Vervolgens moet je dit iedere twee uur herhalen. Ga je zwemmen, dan moet je je vaker insmeren. Dat geldt ook bij een waterproof zonnebrand. Door het afdrogen veeg je namelijk een gedeelte van de crème ervan af.
Vergeet tijdens het insmeren niet om je oren, je lippen en de bovenkant van je voeten in te smeren.
Smeer royaal. Zuinig smeren geeft echt een lagere beschermingsfactor dan de factor die op het product staat. Het KWF heeft als stelregel opgesteld om zeven theelepels qua hoeveelheid te hanteren voor het insmeren.
Zuinig smeren geeft een lagere bescherming dan op de verpakking staat. Smeer daarom royaal. Gebruik ongeveer zeven theelepels crème om je lichaam in te smeren:
- 1 voor gezicht en hals
- 2 voor armen en schouders
- 2 voor borst, buik en rug
- 2 voor benen en voeten.
Bronnen: KWF, consumentenbond en het Rode Kruis
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.