Slapen: we doen het elke nacht, en kunnen niet zonder, maar worden we ook uitgerust wakker? 1 op de 5 Nederlanders slaap slecht, en de kans dat dit aantal hoger ligt, is groot. We zijn vaak moe en hebben koffie, suikers of alcohol nodig voor wat extra energie. Wat kan je vandaag doen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren? In dit artikel lees je vier tips om beter te slapen.
Hoe we overdag leven, en dan met name de kwaliteit waarin, zegt alles over hoe je nacht zal zijn. De keuzes die je overdag maakt, hebben een invloed op je nacht. Best logisch eigenlijk. Een lichaam dat de hele dag met 100 kilometer per uur in beweging is geweest, kan niet zomaar om elf uur ’s avonds tot rust komen. Tuurlijk, een fijn dekbed van dons ondersteunt zeker bij een goede nachtrust, maar er is meer nodig. En dat meer zit in hoe je gedurende de dag leeft.
Stopmomenten
Als je lichaam de hele dag in de vijfde versnelling staat en je hoofd bezig is met alles wat je moet doen en vooral nog gaat doen, is het niet raar dat je lichaam in de avond niet tot rust kan komen. En je dus niet goed slaapt. Moeite hebben met in slaap vallen omdat je een vol hoofd hebt, wordt onder andere veroorzaakt doordat je geen stop momenten inbouwt in je dag. Even een versnelling lager, contact maken je lichaam, observeren hoe het met je gaat, waar je ademhaling zit en door wat voor gedachtes je laat voeden. Bouw een aantal stopmomenten in je dag, momenten dat je even niets doet, al is het maar een minuut.
De dag afbouwen
De uren voordat je naar bed gaat, zijn bepalend voor je nachtrust. Neem deze uren eens onder de loep. Wat doe je zoal, wat voor afleiding zoek je, wat voor gesprekken heb je en wat eet en/of drink je? De uren voordat je gaat slapen, zijn uren waarin je de dag afbouwt. Vermijd activiteiten die inspannend zijn, waar je geëmotioneerd door raakt, zoals televisie, intensieve discussies en etens- en drankwaren die het lichaam stimuleren, zoals suiker, koffie en alcohol. Hoe rustiger je avond, hoe meer kans het lichaam krijgt om ontspannen tussen de lakens te kruipen.
Observeer je gedachtes
Veel van onze energie wordt verbruikt doordat we aandacht schenken aan gedachtes. We zitten veel in ons hoofd en zijn vrijwel nooit in het moment zelf. Dit is vermoeiend, ook voor het lichaam. Doordat we zelden echt aanwezig zijn, liggen we ’s avonds in bed te malen over wat er die dag allemaal gebeurd is of wat er anders had moeten gebeuren. Richt je aandacht wat meer op wat je aan het doen bent. Rond het af, en ga naar het volgende. Echt aanwezig zijn, voorkomt herkauwen, malen, tobben en zorgen. En dat draagt weer bij aan een rustgevende nacht.
Creëer een ritme
Slapen hoort bij het leven en is van grote waarde. Zo mag je het ook behandelen. Slapen mag net zoveel aandacht krijgen als werk, familie en sociale activiteiten. Een vast ritme helpt hierbij. Ga een keer een week lang op hetzelfde tijdstip naar bed, ook al ben je nog niet moe. En sta op hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend. Uiteindelijk gaat het niet om het aantal uren dat je slaapt, maar om de kwaliteit van die uren.
– Partnercontent –
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Slapeloosheid is een bijwerking van mijn bloeddrukmedicatie Eplerenon, ik mag NIET stoppen met deze medicatie i.v.m. sporen van een verdikte hartspier, verder leef ik gezond, beweeg veel, eet zo veel mogelijk vers, rook niet en drink weinig alcohol, het is wel een vervelende bijwerking, ik slik nu soms 1/2 tablet zolpidem als ik er echt last van heb, soms moet je wel een slaapmiddel hebben, want nachtrust en goed slapen is belangrijk om goed te functioneren, slechter slapen beinvloed je stemming, je kan kribbig, kortaf worden en dit afreageren op je omgeving, dat is niet goed. Maar mensen pas wel op met slaapmedicatie, valeriaan kan helpen maar is bij mij geen wondermiddel, het effect is tijdelijk en werkt niet altijd even goed.