Medicijnen in het verkeer

Medicijnen in het verkeer

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen die invloed hebben op het rijgedrag. Het is afhankelijk van het medicijn dat je gebruikt of je mag deelnemen aan het verkeer. Van bepaalde medicijnen kun je bijvoorbeeld suf worden of je gaat er wazig van zien. Op de verpakking of in de bijsluiter leest je of je met het medicijn dat jij gebruikt mag autorijden.

Medicijnen die rijvaardigheid beïnvloeden

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen waardoor je minder goed kunt autorijden. Zo word je er bijvoorbeeld suf, slaperig of duizelig van of zie je wazig door medicijngebruik. Het is mogelijk dat een medicijn invloed heeft op jouw rijgedrag zonder dat je dit voelt. Je hebt bijvoorbeeld een langzamer reactievermogen of minder controle over je spieren. Het is in dit geval gevaarlijk om aan het verkeer deel te nemen. Gebruik je een medicijn dat invloed heeft op de rijvaardigheid? Dan moet je niet alleen oppassen met autorijden maar ook extra opletten als je bijvoorbeeld werkt met gevaarlijke machines of op ladders moet klimmen. Of je dit helemaal niet mag doen, hangt af van het medicijn en jouw persoonlijke situatie. Zo heeft de dosering van het medicijn invloed op het advies, evenals eventuele andere medicijnen die je slikt.

Medicijnen die invloed (kunnen) hebben op de rijvaardigheid zijn onder andere slaapmiddelen en kalmerende middelen, sterke pijnstillers zoals morfine en tramadol, medicijnen bij allergie, hooikoorts en reisziekte, medicijnen bij epilepsie, medicijnen bij depressie of angst en medicijnen bij ADHD.

Autoverzekering bij medicijngebruik

Over het algemeen stellen autoverzekeraars in de polisvoorwaarden dat schade door misbruik van alcohol of drugs niet verzekerd is. Onder drugs vallen ook medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Veroorzaak je een ongeval terwijl je medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden? Dan is dit niet gedekt. Autoverzekering vergelijken helpt je bij het vinden van de beste verzekering, maar geen enkele dekt bij schade die ontstaat wanneer medicijnen gebruikt zijn die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Hoe zit het met jouw medicijn?

Vraag jij je af of je de weg op mag met jouw medicijn? Dit valt op verschillende manieren te zien. Vaak zit er een gele sticker op de verpakking met daarop de waarschuwing: ‘Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen’. Ook op het etiket kun je lezen dat het medicijn het reactievermogen kan verminderen. Bewaar altijd de bijsluiter van jouw medicijn. Onder het kopje ‘Rijvaardigheid en het gebruik van machines’ kun je lezen of er bijwerkingen zijn die ervoor zorgen dat je minder goed kunt autorijden. Op de website van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik kun je jouw medicijn invoeren en controleren of je veilig kunt rijden met jouw medicijn. Bij twijfel kun je altijd jouw arts of apotheker om advies vragen. Doe dit ook zeker als je meerdere medicijnen gebruikt.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief