We voelen allemaal wel eens dat ons hart sneller klopt dan normaal. Tijdens het sporten of wanneer we schrikken. Maar wanneer je last hebt van hartkloppingen terwijl er niets aan de hand is, wanneer is er dan reden om je ongerust te maken?
Wat zijn hartkloppingen?
De meeste mensen hebben in rust een hartslag van tussen de 60 en 90 slagen per minuut. Een hartslag die je eigenlijk niet voelt kloppen. Wanneer je last hebt van hartkloppingen, dan voel je je hart kloppen, bonzen of als overslagen waarbij het hart een onregelmatig ritme heeft. Hartkloppingen voelen bij iedereen anders. Zo voelen de meeste deze hartkloppingen in de borst, maar anderen kunnen het in de keel of hals voelen. In de meeste gevallen zijn dit soort hartkloppingen onschuldig. Maar soms kunnen hartkloppingen een teken zijn dat er iets mis is.
Wat merk je bij hartkloppingen?
Bij iedereen voelen hartkloppingen anders aan. Maar de meeste mensen hebben last van:
- Dat het hart heel snel achter elkaar klopt. Wanneer er sprake is van een hartritmestoornis, dan kan de hartslag wel tot 200 slagen per minuut oplopen.
- Een harde bonzende hartslag.
- De hartslag die heel onregelmatig kan zijn.
- Dat het lijkt dat het hart soms een slag lijkt over te slaan. Vaak komt daarna een extra harde hartslag die voelt als een bons, bonk of dreun.
Daarbij kun je naast de hartkloppingen ook last krijgen van:
- Duizeligheid of lichtheid in je hoofd
- Misselijkheid
- Gevoel van slapte of dat je gaat flauwvallen
- Benauwdheid
- Tintelingen
- Droge mond
- Hoofdpijn
- Drukkend gevoel op de borst.
Hoe ontstaan hartkloppingen?
In de meeste gevallen ontstaan hartkloppingen als gevolg van een normale reactie van je lichaam op bepaalde prikkels. Oorzaken kunnen zijn:
Inspanning
Bij inspanning gaat je hartslag omhoog omdat je lichaam dan meer zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft. Dan kan het zijn dat je hartslag oploopt naar 160 tot 180 slagen per minuut.
In rust
Wanneer er geen sprake van inspanning is en je hebt toch last van hartkloppingen, dan kan dit onder andere komen door:
- Pijn
- Stress en emoties zoals bijvoorbeeld angst en boosheid
- Overmatig alcohol- en drugsgebruik
- Roken
- Cafeïne houdende dranken zoals koffie, cola en energiedrankjes
- De overgang
- Zwangerschap
- Angstklachten
- Verblijf in de bergen.
Gelukkig gaat de hoge hartslag in de meeste van deze gevallen vanzelf over zodra de omstandigheden veranderen.
Sommige mensen voelen hun hart duidelijker kloppen als ze rustig liggen. Helemaal wanneer ze op hun linkerzij liggen. Dat is niets om je zorgen over te maken. In rust is er weinig afleiding en valt je hartslag gewoon meer op.
Een onderliggende aandoening
Ook een onderliggende aandoening kan de oorzaak zijn. Voorbeelden hiervan zijn:
- Medicijnen, waaronder bepaalde schildklier- en astmamedicijnen en vaatverwijders
- Te snel werkende schildklier
- Hartfalen, hartklepproblemen of een hartritmestoornis
- Hoge bloeddruk
- Bloedarmoede
- Longontsteking
- Koorts
- Uitdroging
- Diabetes
- Allergie
- Hyperventilatie.
Wanneer naar je huisarts?
Gelukkig zijn hartkloppingen meestal ongevaarlijk en gaan ze binnen een paar minuten vanzelf weer over. Echter, in sommige gevallen is het wel verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Denk hierbij aan:
- Op het moment dat je naast de hartkloppingen ook nog andere klachten ervaart zoals: pijn op de borst, kortademigheid of benauwdheid, duizeligheid of flauwvallen, misselijkheid, zweten of bleek zien.
- Als de hartkloppingen niet overgaan na een paar minuten rustig zitten.
- Bij een plotselinge onregelmatige hartslag. Dus ineens klopt je hart sneller en dan weer langzamer.
- Indien je zeer regelmatig last hebt van de hartkloppingen.
- Wanneer je je zorgen maakt.
Hoe worden hartkloppingen behandeld?
Worden de hartkloppingen veroorzaakt door een onderliggende aandoening, dan zal deze meestal eerst behandeld worden. Op het moment dat de onderliggende aandoening te maken heeft met een hartritmestoornis zoals voorkamerfibrillatie, dan wordt deze meestal behandeld met geneesmiddelen die het hartritme vertragen of weer regelmatig maken. In sommige gevallen is een operatie nodig.
Bronnen: Hartstichting en Thuisarts
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Ik heb een verdikte hartspier en nu eindelijk na lang zoeken het juiste bloeddrukmedicijn, nl Eplerenon. De cardioloog bij de Hartkliniek heeft dit middel mij anderhalf jaar geleden voorgeschreven. Ik slik 12.5 mg per dag, de bijwerkingen worden minder als je het langer slikt. Van andere bloeddrukmedicatie kreeg ik vervelende bijwerkingen, o.a. hartkloppingen, dit duurde langer dan 10 minuten, ook soms impotentie, best vervelend voor een man, veel zweten en vormen van kortademigheid. Ik let ook op mijn levensstijl, veel bewegen, gezond eten, ik ben matig met zoutgebruik en ik rook alleen bij gelegenheid 2/3 sigaretten, niet goed maar ik kan het zo in de hand houden. Kortom hartkloppingen voel ik ook als ik train in de sportschool, die wordt weer normaal als ik even zit, dus mensen ook niet te snel in paniek raken bij hartkloppingen, vaak zijn ze gelukkig onschuldig.
Heb een schildklier probleem, doordat de euthyrox vernieuwd is heb ik dit probleem hartkloppingen, benauwd, zweten. Al tig malen vermeld. Het ergste is dat ik zo vermoeid ben, dat had ik voorheen niet. Toen was het bv om 5 uur in de middag nu de hele dag door.
Mijn moeder had verschrikkelijk veel last van hartkloppingen, het begon bij de overgang, het was zo erg dat zij beperkt werd in haar dagelijks leven. Ik ben een paar keer met haar naar de huisarts geweest en zij heeft mijn moeder heeft mijn moeder doorverwezen naar de cardioloog; deze heeft moeder diverse onderzoeken laten doen, zij kreeg een aparatje, een soort meter, voor een aantal dagen om haar hartritme te controleren. Uiteindelijk zei de cardioloog dat moeder een ‘ kinderhart’ had. Moeder was toen 60 plus. Ik bleef mij af te vragen waar de hartkloppingen vandaar kwam. Na het overlijden van mijn vader, kwam ik wat vaker bij moeder en bleef af en toe logeren. Toen kwam ik er achter dat moeder van erg veel zout hield en scherpe kruiden,, daarnaast droeg zij korset, corrigerende ondergoed. Ik vroeg aan mijn moeder om wat minder zout te eten en geen korset/corrigerende ondergoed meer te dragen, dat zat erg strak, ik vond dat niet gezond. De hartkloppingen zijn niet weggegaan, maar wel een stuk minder geworden. Zij durfde weer te reizen zonder in paniek te hoeven raken, nadat zij al de strakke ondergoed de deur uit deed. Zij werd uiteindelijk 90 jaar en is aan een natuurlijke dood overleden. Inmiddels ben ik zelf in de overgang en heb zo nu en dan last van hartkloppingen, maar ik weet waar het vandaan komt. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven, binnen mijn vermogen. Jammer heb ik af en toe last van stress en dat is niet goed, dan gaat mijn hart echt tekeer, ik voel het in mijn keel, dan probeer ik te ontspannen, ga een stukje fietsen in de natuur als het weer het toelaat en anders even thuis lichte yoga oefeningen doen. Ik ben bewust van mijn capaciteiten, ik probeer het niet teveel van mijzelf te vragen.
Ik heb al sinds mijn tienerjaren af en toe last van hartoverslagen en bonzen.
Maar een paar dagen na de 1e vaccinatie met Pfizer namen die hartoverslagen en bonzen toe en duurde uren. Ik kreeg een holteronderzoek en daaruit bleek dat de klachten toch reden waren voor een verwijzing naar de cardioloog. (de 2e vaccinatie maakte het gelukkig niet nog erger)
Cardioloog vroeg weer een holteronderzoek aan maar de uitslag daarvan was dat het geen kwaad kon. Die overslagen heten met een moeilijk woord Extrasystolen en veel mensen hebben dat ook al voelt niet iedereen ze. Ik voel ze ook bijna alleen in rust.
Op mijn vraag of de vaccinatie die overslagen en het bonzen waar ik dus al last van had, had getriggerd hadden kreeg ik net echt een antwoord.
Dus onschuldig maar wel erg vervelend als het uren duurt. Op advies van een kennis heb ik Meidoorntabletten gekocht, en dat lijkt echt te helpen. De overslagen zijn vrijwel weg. Ook de bloeddruk daalde, die was nog niet echt te hoog maar lager is beter.
Ah, ik ben dus niet de enige met die terugkerende overmatige hartkloppingen terwijl ik rustig op de bank zit na de 1e vaccinatie met Pfizer. Goed te weten. Bij de 2e vaccinatie heb ik dit doorgegeven als bijwerking. De arts vond het een ongebruikelijke bijwerking, maar heeft het wel doorgegeven aan Lareb. Nu (4 maanden na mijn eerste vaccinatie) begint de boel gelukkig weer wat te normaliseren.
Ok
Ik heb bijna mijn hele leven al last van hartkloppingen! Ben inmiddels de 60 al gepasseerd. Slik medicatie voor te snel en onregelmatige hartslag en een bloeddrukverlagend medicijn Het gaat hiermee veel beter! Het is een vervelende aandoening, evenals bv. migraine dit is.
Soms zijn ze zelfs behoorlijk beangstigend!!
Een hele hoge hartslag, of juist een voor het gevoel lage, waarbij ik klamme handen ervaar. Bijna alles wat dokter. nl hierboven omschrijft, betreffende die hartkloppingen, zijn mij niet vreemd. Oh ja..depressief, stress, dat ben ik! Dat zal de oorzaak zijn..
“na een paar minuten rustig zitten”.
Bij mensen met een angststoornis gaat dit meestal niet vanzelf over en kan het soms uren duren, maar zelfs dan is het gewoon ongevaarlijk. Ik heb hier al jaren zeker 1-2x per week last van bij het slapengaan en leef nog steeds. Niks mis met m’n hart.
Ik heb hartkloppingen sinds dec vorig jaar .Ik ben ondertussen 2 keer bij de cardioloog geweest daar was alles in orde .Nadat ik dit artikel gelezen ben ik terug begonnen met estrogel .Deze gel mocht ik niet meer nemen in het ziekenhuis na een covid besmetting.Ik neem hem sinds dinsdag en heb ondertussen geen hartkloppingen meer gehad .Ik ben uiteraard zeer tevreden dat dit artikel mij de oplossing heeft gegeven . Mvg