Bloed in je urine, wat zijn de oorzaken?

Oorzaken van bloed in urine

Wanneer je ziet dat je urine rood van kleur is, dan komt dat vaak doordat er bloed in zit. De oorzaak hiervan kan van geheel onschuldig tot ernstig zijn. Wat zijn de mogelijke oorzaken van bloed in je urine?

Bloed in urine

Wanneer er bloed in je urine zit, dan kleurt de urine van roze tot helderrood of soms zelfs zwart. Ook kun je kleine bloedklonters zien. Vaak is het zo dat wanneer de urine helderrood kleurt dat het dan vaak om een probleem van de urinewegen gaat. Kleurt je urine bruin, dan kan het gaan om een probleem met de nieren zelf,

Bloed in de urine is altijd een reden om naar je huisarts te gaan. Deze kan dan bepalen wat het vervolgtraject moet zijn.

Mogelijke oorzaken van bloed in de urine

Er zijn veel aandoeningen waarbij bloed in de urine kan optreden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Blaasontsteking

Wanneer je een blaasontsteking hebt, dan is het mogelijk dat er bloed in je urine zit. Naast wat bloedverlies aan het eind van het plassen kun je bij een blaasontsteking ook last hebben van pijn bij het plassen en dat je vaak kleine beetjes moet plassen.

Nierbekkenontsteking

In de meeste gevallen is een nierbekkenontsteking een gevolg van een blaasontsteking. Ook de symptomen lijken sterk op die van een blaasontsteking, maar dan ernstiger. Zo heb je naast bloed in je urine, pijn bij het plassen, vaak kleine hoeveelheden plassen ook vaak last van koorts, misselijkheid en pijn in je rug of zij.

Vergroting prostaat

Bij de meeste mannen groeit de prostaat bij het ouder worden. Hierdoor wordt de opening van de plasbuis ter hoogte van de prostaat kleiner. De ernst van de klachten zijn afhankelijk van hoe erg de prostaat tegen die plasbuis drukt. Er kunnen dan urineweginfecties, een geprikkelde blaas en steenvorming in de blaas ontstaan. Ook kunnen nierproblemen (doordat urine terug in de nieren stroomt) ontstaan en kan er bloed in de urine zitten.

Nierstenen

Wanneer bepaalde afvalstoffen in de urine niet volledig oplossen, dan kunnen ze samenklonteren en nierstenen gaan vormen. Nierstenen komen vaak voor. Wanneer een niersteen vast komt te zitten in de urinewegen, dan kan er een beetje bloed zitten bij je urine. Andere symptomen van nierstenen zijn: ernstige pijn aan de zijkant of achterkant van je lichaam, pijn bij het plassen, troebele of stinkende urine.

Kanker

Blaaskanker, nierkanker en prostaatkanker kunnen ook de oorzaak zijn van bloed in de urine. Dit komt vooral voor boven bij mensen van 40 jaar en ouder.

Sikkelcelziekte

De aandoening sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte van het bloed, waarbij de rode bloedcellen moeilijker zuurstof kunnen vervoeren en minder lang leven. In sommige gevallen kan sikkelcelziekte bloed in de urine veroorzaken.

Overig

Maar ook een inspanning waaronder duursporten, vrijen of menstruatie kan ervoor zorgen dat er bloed bij je urine zit. Ook kan je urine rood of bruin kleuren door bepaalde voeding of medicijnen.

Wanneer naar je huisarts?

Ondanks het feit dat bloed in je urine in veel gevallen geen ernstige oorzaak heeft, is het toch verstandig om naar je huisarts te gaan. Helemaal wanneer je ook andere klachten hebt. Ook bloedplassen na een ongeval moet je altijd verder laten onderzoeken door je huisarts. Indien nodig zal hij/zij je doorverwijzen naar een uroloog of nefroloog.

Behandeling bloed in urine

De behandeling die je krijgt, is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Urineweg- en blaasinfectie

Wanneer de oorzaak een infectie aan de urinewegen is dan zal deze waarschijnlijk behandeld worden met antibiotica.

Nierstenen

Bij stenen in de urinewegen of nieren kan je arts een ontstekingsremmer en/of pijnstiller voorschrijven. Indien nodig kunnen de steentjes operatief worden verwijderd of vergruisd.

Kanker

Wanneer kanker de oorzaak is, dan zullen de tumoren in de nieren, urineleiders, blaas of prostaat worden behandeld met chemotherapie, bestraling of ze worden operatief verwijderd.

Vergrote prostaat

Wanneer een prostaat de oorzaak is dan kan deze worden behandeld met medicijnen. In sommige gevallen is een operatie nodig.

Geen oorzaak

Als er geen oorzaak wordt gevonden, dan zal waarschijnlijk de urine na twee tot drie maanden nogmaals worden gecontroleerd.

 

Bronnen: Maxima MCRijnstate en Universitair Medisch Centrum Groningen

 

Delen:  
9 reacties op “Bloed in je urine, wat zijn de oorzaken?
  1. Er zat wat bloed in mijn urine. Ben bij de huisarts geweest, op kweek gezet er was niets bijzonders te vinden.

    Geschreven door dirkie op
  2. Mijn partner heeft enkele jaren terug nierstenen gehad. Deze zijn inmiddels allang weg. Echter, bleef hij bloed bij de urine houden, dit is nu nog steeds zo. Ook is hij destijds doorverwezen geweest naar een uroloog, maar er is geen oorzaak gevonden van bloed bij de urine. Wat zijn nu de beste stappen om te ondernemen?

    Geschreven door NietNormaal op
  3. Toch terug naar de uroloog. Eventueel voor een second opinion naar een andere uroloog in een ander ziekenhuis

    Geschreven door John (moderator) op
  4. Ik ben 68 en geen sperma en slaapapneu.

    Geschreven door Anoniem op
  5. Hallo, ik ben 21 jaar oud (vrouw) en ik zie dat ik beetje bloed plas. Laatst ook urine gecontroleerd RBC op 24 en ik heb ook last van onder buikpijn. Geen sprake van een uwi en ik maak me zorgen wat kan het zijn.

    Geschreven door Anoniem op
  6. Ik zou het zo helaas niet weten. Dat moet je met je arts bespreken. Dat zal onderzocht moeten worden

    Geschreven door John (moderator) op
  7. Kan ook na zwaar tillen dan een paar dagen bloedverlies. Lost dan vanzelf op.

    Geschreven door of naar huis arts ik ben over 80 jaar heb dit al lang op
    • heb dit ook meegemaakt zwaar tillen, lost zich zelf op maar mag niet al te lang duren 5 dagen ?

      Geschreven door Anoniem op
  8. help ik heb bloed in mijn urine en er komen bloedstolsels mee sliertjes wat moet ik doen en wat kan het zijn

    Geschreven door jantje op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief