Hartklachten bij vrouwen lijken op overgangsklachten

Hartklachten bij vrouwen lijken op overgangsklachten

Tegenwoordig sterven er meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Dat komt omdat de eerste tekenen vaak niet worden herkend. Hartklachten bij vrouwen lijken namelijk erg veel op overgangsklachten en niet op de typische klachten zoals: pijn op de borst en steken in de bovenarm. Hierdoor krijgen vrouwen vaak een verkeerde diagnose. Op welke symptomen moeten vrouwen alert zijn?

Vrouwelijke hormonen en hartklachten

Vrouwelijke hormonen (oestrogenen) hebben een beschermend effect op de vaatwanden. Het zorgt ervoor dat de vaatwanden minder vatbaar zijn voor schade als gevolg van een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte. Oestrogenen beschermen de aderen tegen slagaderverkalking.

Door de overgang ontstaat er een verlies van oestrogenen en daarmee ook haar beschermende functie. Het vaatverwijdende effect wordt minder en de vaten worden kwetsbaarder. Daarnaast verslechterd de vetstofwisseling en ontstaat er een verhoogde ontstekingsgevoeligheid en een verstoorde cholesterolverhouding. Ook gaat de bloeddruk omhoog en dit alles maakt de vaten gevoeliger voor slagaderverkalking.

Verwarring met de overgang

Vaak worden de eerste tekenen van vrouwen niet herkend omdat ze atypisch zouden zijn. Daarnaast ontstaan deze klachten bij vrouwen vaak na hun 50ste. Hierdoor wordt vaak de link gelegd met de overgang.

Opvliegers

Eén van de meest bekende symptomen van de overgang zijn waarschijnlijk opvliegers. Maar deze opvliegers zijn niet alleen maar het gevolg van de overgang, ze kunnen ook het resultaat zijn van een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten. Wanneer je last blijft houden van opvliegers en in je familie komen hart- en vaatziekten voor ga dan naar je huisarts om je klachten te bespreken.

Vage klachten

Veelal hebben vrouwen niet de typische klachten die gepaard gaan met hart- en vaatziekten. De meeste vrouwen geven aan zich niet zo lekker te voelen. Vaak zijn ze gewoon wat moe, hebben last van hartkloppingen, zijn kortademig en slapen minder goed. Doordat deze klachten niet direct gekoppeld zijn aan een ernstige aandoening gaan vrouwen niet naar een arts. Veel vrouwen denken dat het bij de overgang hoort. Terwijl het zeer duidelijk tekenen kunnen zijn van een infarct dat zich aandient.

Onrustig en angstig gevoel

Naast lichamelijke klachten kan de overgang ook voor een onrustig, angstig en opgejaagd gevoel zorgen. Maar ook veel vrouwen met hartklachten hebben aangegeven dat ze voorafgaand een onrustig, opgejaagd en angstig gevoel ervaarden.

Natuurlijk kunnen vrouwen ook de typische klachten ervaren zoals pijn in de kaak, in de rug en tussen de schouderbladen. Of misselijkheid en braken. Vrouwen kunnen ook nog pijn hebben in de bovenbuik en duizelig zijn.

Symptomen hartinfarct

Het is verstandig om alert te zijn en om de symptomen van een hartinfarct te kennen. Onderstaande klachten vormen geen direct bewijs van een infarct, maar kunnen tezamen of afzonderlijk wijzen op een mogelijk (naderend) infarct.

Specifiek symptomen bij vrouwen

  • Plotseling last van moeheid zonder duidelijke reden
  • Kortademigheid vaker in rust dan na inspanning
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Gevoel dat je BH-bandje te strak zit
  • Hartkloppingen
  • Slecht slapen
  • Branderig gevoel onder het borstbeen
  • Onaangenaam klemmend of drukkend gevoel in de borststreek
  • Maagklachten

Symptomen bij mannen en vrouwen

  • Klemmende pijn in de borst of druk op de borst, vaak bij inspanning
  • Kortademigheid
  • Overmatig zweten
  • Pijn in de schouders of tussen de schouderbladen
  • Pijn in de nek, kaak of linker- of rechterarm
  • Brandend gevoel onder het borstbeen
  • Misselijk zijn en/of moeten overgeven
  • Plotselinge duizeligheid
  • Kort verlies van bewustzijn zonder dat je dat aan voelt komen

Kans verkleinen

Vrouwen kunnen de kans op hart- en vaatziekten flink verkleinen, onder andere door te stoppen met roken. Stoppen met roken is natuurlijk voor zowel mannen als vrouwen belangrijk. Echter, het blijkt dat vrouwen die én roken én diabetes II hebben een extra risico lopen op het krijgen van hart- en vaatziekten. Door te stoppen met roken kunnen vrouwen het risico op hartfalen met 82% verlagen. Maar ook door op je gewicht te letten, voldoende te bewegen, gezond te eten en te letten op je bloeddruk en cholesterol. Ken je waardes van je bloeddruk en cholesterol.

Daarnaast is het erg belangrijk dat vrouwen luisteren naar hun lichaam. Wanneer je last hebt van pijn in je rug of schouder, een opgejaagd gevoel, kortademigheid of vermoeidheid zonder duidelijke reden, ga dan altijd naar je huisarts.

Gezondheidszorg vrouwen loopt achter

Nog steeds kijken teveel artsen bij klachten naar de ‘mannelijke’ norm. Vooral ook doordat onderzoek naar hart- en vaatziekten veelal bij mannen heeft plaatsgevonden. Door dat ‘mannelijke’ onderzoek zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen lang over het hoofd gezien. De laatste jaren richt onderzoek zich steeds vaker ook op de werking van het vrouwenhart en de verschillen tussen mannen en vrouwen. Echter, de vrouwelijke gezondheidszorg loopt nog wel achter. Dus luister goed naar je lichaam.

Heb jij een zorgvraag?

Stel jij die afspraak bij de huisarts steeds weer uit, maar heb je wel zorgvragen? Dan is een een-op-een consult met een gespecialiseerde verpleegkundige via Online ZorgZus misschien iets voor jou.

Online ZorgZus

 

De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

 

Bronnen: Haaglanden MC, Hartkliniek, NU.nl en UMC Utrecht

Delen:  
27 reacties op “Hartklachten bij vrouwen lijken op overgangsklachten
  1. Waarde vn hogebloed
    Diabetics
    Cholesterol

    Geschreven door Lina op
    • ik

      Geschreven door ciska op
      • ik ben wel een beetje bang hoor want regelmatig heb ik steken tussen mij schouderblad en s’ avonds als ik op bed lig dan gaat mijn hart te keer. Overdag heb ik dat ook wel eens en ik ook wel dat er steek gevoel is in mijn linkerarm. Ik had idee dat het van mij rug kwam maar dat is dus waar zei een orthopeed.

        Geschreven door ciska op
    • Ik heb sinds augustus 2019 last van hartkloppingen die vooral ’s nachts plaatsvinden.
      Dit kan soms de hele nacht duren, voel dan vage pijnen zoals buik, armen ,maag, schouderblad.
      Ben nu al twee keer met de ambulance gehaald naar het zkh, helaas kunnen ze de oorzaak niet achterhalen. Word nu erg onzeker en bang als ik ’s avonds naar bed ga. Heeft iemand hier ervaring mee.
      Vriendelijke groet,
      Florans

      Geschreven door Anoniem op
      • Misschien zijn je aders wel verstopt, vragen om een onderzoek daar van .

        Geschreven door Jannie op
        • Ik heb een Pet-Myocard-Scan gehad. Dan testen ze je hart in rust en daarna spuiten ze vloeistof in dat werkt alsof je stress hebt.

          Geschreven door Jannie op
          • Bij vrouwen zegtdat niets, alleen een hartcatheterisatie geeft echt uitsluitsel. Het kunnen ook de microvaatjes zijn die krampen

            Geschreven door Wilj op
      • @Florans. Bij serieuze klachten uiteraard ook naar je (huis)arts maar om aan je hele gezondheid wat te doen, kan je denken aan een natuurgenezer, die kan kijken naar je voedingspatroon, darmflora, tekorten aan voedingsstoffen, hormoonhuishouding enz.
        Soms kan het te maken hebben met een ontregelde schildklier, dit door weer onderliggende factoren. Problemen met je schildklier kan je niet altijd meten in het bloed. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen schildklierklachten verergeren, zoals soja.
        Ook externe stressfactoren kunnen van invloed zijn op je algehele gezondheid, zoals electrosmog van wifi en electrische apparatuur. Metaalvrij slapen is ook belangrijk.

        Geschreven door C. op
      • Ja geen hartkloppingen, maar pijn borstbeen tussen schouderbladen, arm, maag, zweten, angstig.
        Ambulance geweesten geen hartinfarct.
        In rust en overdag ook pijn in de borst, ondanks vaatverwijders nu anderhalve week
        Beleid cardio is activiteiten oppakken en doorgaan met leven
        Wel eenn spray in huis als zoiets, vooral ’s nachts opeens gebeurt in je slaap.
        2xsprayen en helpt dat niet, alsnog 112.
        Lastig om ermee te leren omgaan.
        Hoog cholestorol en spasme in de kleine vaten..
        Eetgewoonten aanpassen in verband met cholestorol
        En.. leuke dingen doen, afleiding zoeken.

        Geschreven door Hartig op
    • de informatie is zeer nuttig, dankzij deze kon ik mijn toestand analyseren en besefte ik dat wachten tot de menopauze voorbij is en daarmee ook de klachten voorbij zijn een waanidee is. Ik heb nu een afspraak gemaakt met mijn huisarts.

      Geschreven door Anoniem op
  2. Hele duidelijke uitleg!

    Geschreven door Anoniem op
    • Interessant. Als ik dit lees dan zit ik in de overgang. Mijn dokter nooit over gepraat. Heb wel heel veel symptomen gekend de afgelopen 6 maanden. Bedankt voor deze. Even op tafel leggen.

      Geschreven door Ch op
  3. Heel goede uitleg fijn om dit te weten.
    Mijn dank hiervoor

    Geschreven door Louise op
  4. Hallo ik heb al weken last van mn nek schouders en onderrug de dokter zegt stress maar ik ben ook erg moe jaar geleden bij hartkliniek onderzocht toen was alles goed maak me toch zorgen ben altijd moe en veel behoefte aan slaap heeft u advies??

    Geschreven door Nellos op
    • Goed opletten wat je voelt.
      In mijn geval schouder, nek en kaak klachten. Leef heel gezond en sportief maar kreeg in zwembad hartinfarct met 7 bijpassen als gevolg. Huisarts had het niet door dat het mijn hart was.

      Geschreven door Alias op
    • Door laten verwijzen naar een Cardioloog.

      Geschreven door Jannie op
    • Welke hart kliniek? Ik weet dat er een kliniek in Oisterwijk is. Ben jij daar geweest?

      Geschreven door Elisabeth op
  5. Voor alle dames met vage klachten op Facebook is een groep Vrouwenhart.nl ( ondersteund door oa de hartstichting) .
    Dit zijn lotgenoten die elkaar ondersteunen en met vragen en antwoorden elkaar bijstaan.
    Zelf was ik 61 jaar, rookte niet, dronk amper alcohol en bewoog genoeg, en geen overgewicht ,maar ik had opgegeven moment wat pijn tussen mijn schouderbladen ( ik dacht artrose) en was wat kortademig bin de trapoplopen ( ik dacht geen conditie , want had net mijn knie gebroken gehad) Toen de druk op mijn borst na een heftige emotie ( vriendin was in haar slaap overleden) niet meer weg wilde toch maar naar de huisarts. Meteen doorgestuurd naar ziekenhuis waar mijn linkerkransslagader voor meer dan 90% dicht zat. Ik had verder geen symptomen, fietste nog in de heuvels van Limburg, zweette alleen wat meer.
    Ik heb nu 2 stents, let op mijn voeding, en slik trouw mijn medicijnen.
    Bij twijfel ga naar je huisarts of nog beter een vrouwenhartkliniek. Daar mag je zonder verwijzing heen en ze nemen je serieus!!

    Geschreven door Wilj op
    • Lees dit bericht van u en heb exact de zelfde klachten ook begonnen na een heftige emotie.
      de vrouwenkliniek waar ligt die welke plaats? En kan ik deze opzoeken door te zoeken onder vrouwenkliniek? of heeft u daar al meer info over?

      Geschreven door Lidy op
    • Mag ik vragen wat voor medicijnen u dan nu slikt?

      Geschreven door Roos op
  6. HALLO IK HEB AL NPAAR MAANDEN LAST VAN HARTRITSTOORNISSEN SOMS HEVIG IK BEN ALTIJD HEEL MOE SLAAP MINSTENS10 UUR EN NOG MOE HEEF DIT TE MAKEN MET OUDERSOM KLACHTEN ?

    Geschreven door LENAKE op
    • Ik denk het niet, waarschijnlijk je hart

      Geschreven door Jannie op
  7. Mijn hartklachten waren hetzelfde als die bij mannen toen ik een hartinfarct had, er wordt alsmaar geschreven en gezegd dat de klachten bij vrouwen anders en minder duidelijk zijn, maar dat is echt niet standaard het geval!
    Het vervelende is dat iedereen elkaar napraat en hetzelfde schrijft, dat doet de realiteit te kort.
    Ik heb hartfalen, een lekkende hartklep en COPD2 overgehouden aan m’n hartinfarct, het was en is niet bepaald een pretje om te ervaren.
    Het lijkt in de verhalen van de zogenaamde deskundigen alsof het bij vrouwen minder erg is, maar ik kan u verzekeren dat dit niet het geval is.

    Geschreven door Heni op
  8. Goedenavond , graag reageer ik over dit onderwerp, Het Vrouwen Hart . Ik heb vorige zomer n hart infarct gehad zonder dat ik zelf in de gaten had wat er echt aan de hand was .
    Mijn symptomen waren :
    Het gevoel van n olifant die s’avonds in bed op je borst zat . Niet echt lekker kunnen doorademen . Heel hijgerig zijn bij amper inspanning ( koffie zetten bv )
    En s’avonds een Rennie maagtablet nodig. Op n middag wat in de tuin gerommeld voelde ik mij echt niet lekker , ik naar binnen in n stoel gaan zitten . Ik kreeg n heel vreemd gevoel in m’n mond en kaken , n soort tintelingen , net of ik bij de tandarts verdovings prik had gehad . Dat is waarschijnlijk het moment geweest van het infarct. Ik ben via mijn huisarts 2weken later bij n cardioloog terecht gekomen. Die heeft bij n collega voor mij een katheterisatie gedaan en daar werd op gezien dat ik ongeveer 2 weken daarvoor n infarct heb gehad . N stent plaatsen kon niet meer , het bloedvat was al verschrompeld. Ik heb medicijnen gekregen daar voel ik me wel Safe bij . Maar ik hijg nog steeds n beetje, en heb n soort pijn aan m’n slokdarm ( denk ik ) vandaar de rennies .
    Ik moet eind mei pas terug naar de cardioloog.
    Dus ga aub bij twijfel naar je huisarts !!!! Als ik geweten had van die tintelende lip en wang had ik gelijk n dokter gebeld !!

    Geschreven door Elisabeth op
    • Na covid heb ik ernstige hartkloppingen en onregelmatige hartslag gehad dat 3 mnd duurde.

      Geschreven door Mo op
  9. 16 jaar geleden is mijn zus overleden aan 3 keer de verkeerde diagnose van haar huisarts. Mijn zus kreeg al die klachten en werd naar de psycholoog gestuurd . Te belachelijk voor woorden zeker omdat haar huisarts een vrouwelijke arts was . En het toen al bekend was dat het ook hartklachten zouden kunnen zijn .

    Geschreven door Lidy Taylor Verlaan op
  10. Heel apart. Ook ik ben een paar weken geleden via de huisarts met de ambulance op de EHH terecht gekomen. Vond het zelf nogal overdreven. Het ging even goed mis en zit nu aan de bloeddrukverlagers. De onderzoeken lopen nog. Vanaf begin 40 al in de overgang met gigantisch heftige klachten. Nu 57 en een klein jaar geleden gestopt met de Oestrogeen tabletten. Ineens hypertensie en verhoogd cholesterol. Rook en drink niet, goed gewicht en dacht moet er nu doorheen. Echter de vele zweetaanvallen voelde sinds een paar weken geleden anders, daarnaast (nu blijkt) herken ik mij in bijna al boven genoemde klachten. Vanochtend toevallig de holter met logboek ingeleverd en op mijn dagboek geschreven dat ik de overgang de schuld geef van mijn klachten, puur hormonaal en dat ik mij daarom niet ongerust maak. Maar ben nu niet meer zeker dat er niets aan de hand is. Ik nam het dus ook niet zo nauw. Voel mij iig al een paar weken niet ok en ik geloof dat ik het nu wel serieus moet nemen!

    Geschreven door Vera op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief