Hoi,
Ik heb er nu al een tijdje last van en het is echt niet meer normaal denk ik. Ik heb soms om de dag last van een déja-vu. Om den duur twijfel ik of het een déja-vu is. Ik denk dat er iets ernstig los is in m'n hersenen. Wie heeft er ook zoveel ' last ' van.
Ach, ik heb het wel eens maar niet noemenswaardig. Sta jij wel voldoende in de realiteit, en gebruik je geen drugs?
ik heb dit ook regelmatig en gebruik ook geen drugs wel heb ik slaap te kort misschien dat het daar iets mee te maken heeft
tsja...iedereen heeft ze die deja vu...
ik bener veel over gaan lezen en met een reden dat ik zo ineens ook veel kreeg.
mijn oorzaak is dat ik sinds een jaar last van epilepsie aanvallen heb.en dat is niet allen maar stuipend en kwijlend op de grond rollen.
afwezigheid,rare stemmen horen en ook veel deja-vu krijgen...
dus op zoek....
deja-vu kan je (meer) krijgen door vermoeidheid,drank,drugs en andere meer gecomliceerdere aandoeningen.
als je erg last van krijg ga naar je huisarts...
of geniet ervan
ciao
Een déjà vu (uit het Frans: al eens gezien) is een bekend verschijnsel in de psychologie; het betreft de ervaring iets mee te maken waarvan men tegelijkertijd de indruk heeft het al eerder te hebben meegemaakt, terwijl men weet dat dat niet het geval is.
Een mogelijke verklaring stamt uit de neurologie. Wat bij een déjà vu gebeurt, kan ook worden omschreven als een "kortsluiting" van de hersenen. Normaal gesproken wordt een beeld vanuit de ogen door een plek in de hersenen gebracht waar de mens er zich bewust van wordt, daarna wordt dit beeld opgeslagen in de hersenen. Bij een déjà vu ontstaat er een kortsluiting, waardoor het beeld zich eerst in de hersenen opslaat, voordat de hersenen (de mens) zich bewust worden van het beeld. Omdat het een kortsluiting betreft kan men zich dus ook niet herinneren wanneer en hoe men het eerder heeft meegemaakt, want al die informatie is niet opgeslagen. Hoe ontstaat nu zo'n kortsluiting? Hierover bestaan verschillende speculaties. De Franse psychiater Pierre Janet schreef déjà vu toe aan een stoornis in de visuele perceptie, waarbij een waargenomen prikkel via twee informatiestromen, of kanalen (A en B, bovenste paneel in figuur) de hersenen bereikt. Hierbij treedt er echter een uitsplitsing op tussen beeld A, dat de hersenen het eerst bereikt, en beeld B. De hersenen zullen nu beeld B, dat een fractie van een seconde later arriveert, als bekend categoriseren[1].
Een tweede opvatting komt van Daniel Dennett die meent dat déjà vu berust op een misinterpretatie of stoornis in de hersenen zelf[2] (onderste paneel in figuur). Deze zou een gevolg kunnen zijn van bepaalde farmaca, vermoeidheid of een neurologische stoornis, zoals bijvoorbeeld epilepsie. Een mogelijk gebied waar deze stoornissen kunnen optreden is de hippocampus. Dit gebied (en de omringende slaapkwab) speelt namelijk een belangrijke rol in het herkennen van familiariteit (of: nieuwheid) van objecten en gebeurtenissen. Het spontaan vuren van zenuwcellen in dit gebied zou dan kunnen leiden tot een déjà-vu-beleving. Er is in dit model dus slechts één informatiestroom naar de hersenen nodig, en geen twee informatiestromen of kanalen zoals Janet aannam.
Het déjà vu verschijnsel slaat niet alleen op beelden ontleend aan de visuele waarneming, er zijn ook varianten bekend waarbij het gaat om een innerlijk proces, zoals een gedachte of een ervaring: men spreek dan ook wel van déjà senti (eerder gevoeld), eerder bezocht (déjà visité) of eerder meegemaakt of beleefd (déjà vécu).
Lees ook:
Déja-Vu
http://www.dokter.nl/forum/Hersenen-zenuwen/187559-Deja-Vu.html
Deja Vu gevoel
http://www.dokter.nl/forum/Psychiatrie-overigen/100888-Deja-Vu-gevoel.html
deja vu
http://www.dokter.nl/forum/Psychiatrie-overigen/107059-d-ja-vu.html
Wat heb ik?
http://www.dokter.nl/forum/Psychiatrie-overigen/105223-Wat-heb-ik.html
Beelden in m'n hoofd
http://www.dokter.nl/forum/Hersenen-zenuwen/70176-Beelden-in-m-n-hoofd.html
deja-vu gevoel
http://www.dokter.nl/forum/Hersenen-zenuwen/254735-deja-vu-gevoel.html