Hartfalen is een chronische aandoening waarbij je hart niet voldoende bloed rondpompt. Veel mensen herkennen de symptomen niet direct. Maar tijdig behandelen kan ervoor zorgen dat de pompfunctie niet verder verslechtert. Wat zijn de symptomen van hartfalen?
Wat is hartfalen?
Op het moment dat je hart een verminderde pompwerking heeft, waardoor het bloed niet goed rondgepompt kan worden, dan spreken we van hartfalen. Het bloed heeft als functie om alle voedingsstoffen en zuurstof door de rest van je lichaam te vervoeren. Als gevolg van zo’n verminderde werking kunnen deze voedingsstoffen en zuurstof de rest van je lichaam slecht bereiken. Maar ook kan overtollig vocht niet goed genoeg door je nieren en longen in de vorm van respectievelijk urine en adem je lichaam weer verlaten.
Oorzaak hartfalen
Op zich is hartfalen een ongrijpbaar fenomeen. De meest voorkomende oorzaken zijn:
Oud hartinfarct
Na één of meerdere hartinfarcten ontstaat vaak hartfalen. Door het infarct komt er een litteken op de hartspier. Op de plaats van het litteken kan het hart dan niet meer samentrekken, waardoor de pompfunctie afneemt en hartfalen kan ontstaan.
Verhoogde bloeddruk
Wanneer je langere tijd een verhoogde bloeddruk hebt, dan moet het hart harder werken om het bloed tegen de hoge druk in te pompen. Hierdoor wordt die hartspier op de lange termijn dikker en minder elastisch. Het gevolg hiervan is dat er verlies van pompkracht ontstaat met hartfalen als resultaat.
Klepgebreken
Het hart heeft 4 hartkleppen die ervoor zorgen dat het bloed in de juiste richting stroomt. Bij een vernauwde klep of bij een lekkende klep moet het hart harder werken. Bij een vernauwde hartklep moet het hart meer kracht gebruiken om het bloed door de kleinere doorgang te persen. Op den duur kan dit leiden tot een verzwakte hartspier. Een lekkende hartklep daarentegen heeft tot gevolg dat het bloed terugstroomt waar dat niet moet. Hierdoor moet het hart meer kracht zetten om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen.
Hartritmestoornis
Bij een hartritmestoornis klopt je hart of te langzaam, of te snel of te onregelmatig. Dit vraagt extra inspanning van je hart. Wanneer je langdurig last hebt van hartritmestoornissen dan kan dit op termijn leiden tot hartfalen.
Cardiomyopathie
Een hartspierziekte wordt ook wel cardiomyopathie genoemd. Het is een verzamelnaam voor een aantal verschillende aandoeningen aan het hart, waarbij de hartspier is: verwijd, verdikt of veranderd is in stug bindweefsel. Hierdoor kan de hartspier niet goed meer samentrekken en minder goed ontspannen. Het hart kan dus minder goed het bloed rondpompen.
Overige oorzaken hartfalen
Er zijn nog andere oorzaken van hartfalen. Je hart kan beschadigd raken als gevolg van:
- Nierproblemen
- Bepaalde infectieziekten
- Sommige longaandoeningen en longembolie
- Overmatig alcohol- en drugsgebruik
- Na chemotherapie of bestraling
Symptomen van hartfalen
De klachten die iemand met deze aandoening heeft, verschillen van persoon tot persoon. Ook hoe ernstig deze het leven beïnvloeden hangt van een groot aantal factoren af. Deze symptomen kunnen vaak voorkomen bij hartfalen:
Kortademigheid
Eén van de eerste kenmerken is kortademigheid bij spanning. Denk hierbij aan traplopen of het maken van een flinke wandeling. Maar iemand kan ook last hebben van nachtelijke kortademigheid, waardoor je slecht en onrustig slaapt.
Vermoeidheid
Doordat het hart minder bloed bij de spieren en weefsels aflevert kan vermoeidheid of uitputting ontstaan. Vaak gaat dat zeer geleidelijk, waardoor het lastig te herkennen is. Natuurlijk kan vermoeidheid ook een andere oorzaak hebben, maar het kan een teken van hartfalen zijn.
Vochtophoping
Doordat de organen minder bloed krijgen, houden de nieren meer zout en vocht vast. Meestal zie je bij je enkels dat je sokken een afdruk achterlaten of je hebt ineens een dikkere buik. Het kan voorkomen dat iemand twee á drie kilo aankomt zonder aanwijsbare reden door hartfalen.
Hinderlijke droge prikkelhoest
Wanneer je linker harthelft minder kan pompen, dan raken de bloedvaten van je longen overvol. Hierdoor kan stuwing en vochtophoping ontstaan, waardoor kortademigheid en een hinderlijke droge prikkelhoest kunnen ontstaan.
Verminderde eetlust
Bij sommige mensen kan vocht zich ophopen in de lever en het spijsverteringskanaal. Dit kan iemand een vol en/of opgeblazen gevoel geven.
Koude handen en voeten
Door een slechtere doorbloeding kunnen je handen en/of voeten koud aanvoelen.
Verstopping
Ook de darmen krijgen bij hartfalen minder bloed toegevoerd vanuit het hart, waardoor de pompfunctie en kracht van de darm afneemt. Hierdoor kun je last krijgen van verstopping.
Duizeligheid
Wanneer je langere tijd last hebt van duizeligheid, op het moment dat je te snel opstaat, dan kan dit een teken van hartfalen zijn.
Geheugenverlies, lusteloosheid
Ook de hersenen ontvangen minder bloed bij hartfalen. Door een combinatie van vermoeidheid en de verminderde bloedtoevoer naar de hersenen kan geheugenverlies, lusteloosheid en/of een onrustig gevoel ontstaan.
Herken je deze symptomen, heb je twijfel of maak je je zorgen? Ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen.
Behandeling van hartfalen
Hartfalen is een chronische aandoening, vandaar dat de behandeling erop gericht is om de klachten te bestrijden en het proces van spierverzwakking te vertragen. Dit kan met bepaalde medicatie. Welke medicijnen je krijgt, hangt onder andere af van de knijpkracht van je hart, of je vocht vasthoudt en of je nog andere onderliggende aandoeningen hebt.
ACE-remmers zijn bloeddrukverlagende medicijnen die vaak centraal staan in de behandeling van hartfalen. Ook worden er vaak plaspillen tegen de vochtophoping voorgeschreven. Natuurlijk is een gezonde levensstijl bij hartfalen éxtra belangrijk. Rook bijvoorbeeld niet, beweeg voldoende en probeer stress zo veel mogelijk te beperken. Afhankelijk van wat de oorzaak van hartfalen is, zijn er soms andere behandelingen mogelijk. In sommige gevallen kan een pacemaker helpen om de pompkracht van het hart te vergroten.
Bronnen: Maxima MC, Saxenburgh, Hartstichting en Hartwijzer
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Dank je, ik zit er middenin en heb aangeklopt bij mijn huisarts. Hopelijk pikt zij het op, symptomen zijn:
Vocht vasthouden, opgezwollen voeten en enkels. Buik ontploft zowat.
Kortademigheid bij inspanning,
hoesten,
Lusteloosheid,
Gauw moe,
Acties elke dag;
roeimachine gekocht en roeien maar.
Hometrainer.
Bloed laten prikken, (wacht nog op uitslag).
urine laten testen (Daar was niets mis mee).
Handicap:
Rechter heup versleten, wacht op operatie.
Mobiliteit daardoor beperkt.
Red het nog om gemiddeld 3000 stappen per dag te maken.
Drink 1.5ltr water per dag plus andere vloeibare zoals koffie +/- 500ml en thee +/- 300ml.
Dat is te veel begreep ik, advies is “Niet meer dan 1.5ltr totaal.
Opletten met zout nu.
Ik rook nog wel, 1 pak zware shag per dag. Die drempel moet nog genomen worden.
Kort geleden met pensioen gegaan, ik vermoed dat minder “Doen” dus meer zitten
oorzaak is.
Naschrift Lefthans.
2015 en 2019 hartinfarct gehad, beide keren gedotterd en stents geplaatst.
leef met 3 stents.
De oude littekens zullen vast gerelateerd kunnen worden aan huidige conditie en bovenstaand.
Eigenwijs? Yep… Maar steeds meer bewust dat ik klein moet zijn, doe er wat aan man!!
En maar blijven roken!!!!!
Dank voor de uitleg over hartfalen, elk jaar doe ik een check-up bij de verpleegkundige van de huisartsen praktijk voor mijn moeder, zij geeft de uitslag aan de huisarts die ieder jaar weer trouw zegt dat er geen bijz. zijn met mijn moeder die inmiddels 99jaar is. Nu heb ik een consult bij zijn collega huisarts gemaakt i.v.m. kortademigheid bij inspanning, vocht vasthouden 3liter, ik moet een longfoto laten maken (die was prima)een ECG en de huisarts consulteert telefonisch de cardioloog: uitslag chronische hartfalen op basis van hartritmestoornissen,cardiale ischemie. Mijn moeder is nu met nieuwe medicatie begon en we hopen dat het nu beter met haar gaat en dat we haar nog een tijdje in ons midden kunnen houden.
Bij vrouwen heb je andere symptomen dan bij mannen . Er is een grootscheeps onderzoek bezig om dit duidelijker te maken. Ook de medicijnen werken anders en vaak zijn er minder nodig zodat er ook minder bijwerkingen optreden hiervan.
Voor vrouwen met hartproblemen , kijk op Faceboek bij Vrouwenhart.nl , inmiddels zijn daar 1600 vrouwen aangesloten die elkaar met raad en daad bijstaan en ervaringen uitwisselen.
Zolang je zo blijft roken, zal er zeker geen verbetering zijn, alleen slechter worden , probeer het . .later spijt dan is het te laat . .
Mijnheer Lefthans, u heeft al 2 waarschuwingen gehad.
Beetje dom dat u blijft roken.
Ik heb 9 jaar geleden 3 stents geplaats gekregen ben acuut gestopt met roken.
Wat is nou het belangrijkste, roken of je gezondheid ?
Sterkte, ook u kan het.
Direct stoppen met roken!!!!!!
Mijnheer Lefthans
2x geeft het lichaam een waarschuwing en toch blijven roken gemiddeld een pakje zware shag per dag.Een beetje dom? Stoppen in 1 keer, is moeilijk maar met 1 jaar is het lichaam schoon van de nicotine!
16 jaar geleden ben ik ook in 1 keer gestopt na dik 40 jaar stevig gerookt hebben. Alles accuut weggegooid en geen spijt van gehad en steeds een pepermuntje of mentholsnoepje in de mond. Het huis en kleren stinken niet meer. En het geld wat je de lucht in blaas sparen voor wat leuks wat jij jezelf kado doet.
Sterkte!!
Ik heb altijd in de morgen bij wakker worden een hartslag van zo,n 55/60 en een bloeddruk van 105/115/68/78 (boven en onderdruk).
IK fiets veel en heb ook wel wat afdrukken van de sokken in de enkels, maar dit lijkt niet hart gerelateerd. meeste mensen hebben dat met sokken die elastiek hebben en bijvoorbeeld lang achter de pc hebben gezeten zoals ik soms.
Laatste meting bij huisarts was 128/83 maar ik had wel gefietst, ik had een behoorlijke variatie in hartslag, waarvan de huisarts zei dat dit goed is en duidt op stress.
Ik ben 64
vrg kees
Ook ik zeg: Stop nou toch met roken! Is zó slecht voor je gezondheid! En zéker voor iemand met klachten zoals u! Pak jezelf even aan! Stop in één keer! Vandaag nog!
Sterkte toegewenst!
Ja, ik ben ook 21 jaar geleden gestopt met roken op 1 januari 2000,millenium na 25 jaar paffen
Heb een speciale datum uitgekozen, zoekt u ook een speciale datum, het helpt, was ook radicaal gestopt. Bij trek glaasje water drinken haalt trek weg.
Succes gewenst heb geld overgehouden en nooit meer naar sigarenboer voor sig en aanstekers, oh, wat een verlossing bij tij en ontij. Doe nu leuke dingen met het geld en eet nog lekkerder.
73 volledig gezond verklaard na een 4 x bypass. Na 1970 niet meer gerookt zwaar gesport oa duiken, fietsen race en lange afstanden, heel Europa en delen Canada. Military met paardrijden, en een zaak gedraaid 40 jaar. 2013 nooit klachten bij controles alles beter dan leeftijd gebonden waarden. Toch 4 x omleidingen. Drie jaar later gezond verklaard en ik heb geen controles meer. De cardioloog wil mij niet meer zien. Vrijwel geen schade aan het hart opgelopen, zelfs geen dik-been waar mijn hoofdader is uitgehaald en geen kous .. Sport wel maar niet zo zwaar meer. Zou ik dan geluk gehad hebben?
! pakje zware shag per dag, met de klachten die heeft nog blijven roken? Hoe verslaafd.
De kracht moet uit u zelf komen. Uw gezondheid is toch het belangrijkste?
Snachts rookt u toch ook niet. Dus u kunt er echt zonder. Maar uw geest houdt u voor de gek!
IK ben ooit in 1 keer gestopt.. Had nog wel een beetje shag in een pakje, als ik behoefte kreeg aan roken, ging ik daar aan ruiken.Daarna was de behoefte meteen weer weg. Zo heb ik kunnen stoppen.
IK rookte toen ook al niet meer in de ochtend omdat ik er hartkloppingen van kreeg op den duur, dus Is wel een goede reden om te stoppen. Tijdje maand later nog een paar gerookt, maar dat was al niet meer fijn.
Gestopt in 2003, nooit weer gerookt, geen behoefte!!!
Heb 35 jaar gerookt en nu 11 maanden gestopt, cold turkey… dus als je lichamelijk ongezond bent en hebt al stents etc.. stop met roken! Het is een verademing en geeft zoveel meer dan alleen gezondheid! Succes en sterkte! Het is nooit te laat totdat het te laat is ?
@Faab, heel goed maar nog beter zou zijn lichaam ontgiften, ontzuren en zorgen voor extra voedingsstoffen, zoals zink, selenium en vitamine C maar vraag advies hierbij, bijvoorbeeld in betere vitaminezaak.