Iedereen heeft wel eens de hik en dat is vaak vervelend. Maar is de hik alleen maar vervelend of is de hik ook wel eens gevaarlijk? Zo ja, wanneer is de hik dan gevaarlijk?
Wat is de hik?
Bij de hik trekt je middenrif krachtig en onwillekeurig samen. Hierbij stopt je ademhaling even gevolgd door het herkenbare geluid. Dit geluid ontstaat doordat dit samentrekken van je middenrif onmiddellijk gevolgd wordt door een plotselinge sluiting van de stemspleet tussen de stembanden. Dit veroorzaakt het hikgeluid.
Het middenrif is een grote, koepelvormige spier boven in je buik en speelt een belangrijke rol bij het ademhalen. Deze spier scheidt de borstholte van de buikholte. Wanneer deze spier zich aanspant, wordt deze naar beneden getrokken. Hierdoor wordt je borstholte groter en stroomt er lucht je longen in. Op het moment dat dat middenrif zich weer ontspant, wordt de buikholte groter en de borstholte weer kleiner. Hierdoor verlaat de lucht je longen.
In tegenstelling tot hoesten of boeren heeft de hik (voor zover bekend) geen enkele functie.
Klachten van de hik
Je kunt last hebben van een kortdurende- of een aanhoudende hik. We praten van een aanhoudende hik wanneer de hik langer duurt dan 48 uur.
Kortdurende hik
- Het maken van schokkende bewegingen
- Hikgeluid
- Mogelijk pijnlijke klachten.
Aanhoudende hik
- Pijn in de borst en uitputting.
- Moeilijkheden met eten of praten
- Slapeloosheid
- Gewichtsverlies
- Soms problemen met ademhalen
- Brandend maagzuur.
Oorzaak van de hik
Doordat de zenuwen in het middenrif geprikkeld worden ontstaat er een samentrekkende beweging van het middenrif en van het strottenhoofd. Daarnaast sluit de stemspleet tussen de stembanden, waardoor het kenmerkende hikgeluid ontstaat.
Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
- Scherp of gekruid eten
- Te snel eten of drinken
- Na een zware maaltijd
- Niet goed kauwen
- Drinken van alcohol of koolzuurhoudende dranken
- Temperatuurschommelingen
- Roken
- Opwinding.
Wanneer is de hik gevaarlijk?
Een aanhoudende hik kan een serieus medisch probleem zijn vanwege de chroniciteit en het onderliggend lijden. Denk hierbij aan:
- Stofwisselingsziekten
- Aandoeningen van onder andere de longen, de nieren, het hart, de maag, de darm, de alvleesklier, de lever of de hersenen
- Een probleem in het centrale zenuwstelsel
- Medicijngebruik.
Behandeling
In de meeste gevallen gaat het vanzelf over en is er geen behandeling nodig. Om sneller van een kortdurende hik af te komen zijn er een aantal hulpmiddeltjes die je kunt proberen. Geen van deze zijn echter bewezen:
- Een minuut je adem inhouden
- In een papieren zak ademen
- Een lepeltje met fijne, droge suiker eten
- Dat iemand je laat schrikken
- Gorgelen met ijswater
- Drinken met een rietje
- Glas water ‘ondersteboven’ drinken
- Door voorover te buigen, ontspant het middenrif zich.
Behandeling aanhoudende hik
Om deze vorm te behandelen is in sommige gevallen het best om de onderliggende oorzaak te bestrijden. Indien de oorzaak niet bekend is, dan kunnen medicijnen wellicht helpen. Echter, deze kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Er zijn wel verschillende therapieën die effectief kunnen zijn zoals: psychotherapie, hypnotherapie en acupunctuur.
In zeer zeldzame gevallen zal tot een operatie overgegaan worden. Hierbij blokkeert de chirurg een zenuw. Deze operatie is risicovol ten aanzien van de ademhaling.
Wanneer naar de huisarts?
Op het moment dat de hik langer aanhoudt dan 48 uur, ga dan altijd naar je huisarts. Dat geldt ook wanneer de hik heel vaak terug komt. Wanneer je baby veel blijft hikken en zijn er nog andere problemen, zoals veel huilen of slecht slapen? Ga ook dan naar je huisarts of vraag advies aan het consultatiebureau.
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, NTVG en HenW
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Een goede remedie tegen de hik is een glas water leeg drinken terwijl je de oren en de neus dichtdrukt. Het is even oefenen maar het werkt gegarandeerd.
Voor mij ook de beste remedie. als ik alleen ben drink ik met een rietje zodat ik ondertussen mijn oren dicht kan houden!
ehm… hoe?!
ik begrijp niet hoe
goede info
Hoe moet je die laatste tip uitvoeren??
Veel makkelijker is het om even de adem in te houden. 3 hikken voorbij laten gaan en dan weer gewoon ademen. De hik is weg!
Het lichaam heeft ook een aantal meridianen een daarvan zit in de middelvinger tussen eerste en tweede kootje
Knijp daarin en houdt dat een minuut de hik is weg.
Niks moeilijk en operatie.
Meridianen zijn verbonden met onze organen.aura is spiritueel lichaam en chakra’s zijn er 7.
Deze kunnen verstoord zijn en te herstellen.
Als de dokter zegt leer er mee leven bent u klaar want hij weet het niet meer
Maar er is meer wat kan met ondersteuning van een arts.
Liefde licht en kracht toegewenst
Wanneer is iets “heel vaak”? Wekelijks de hik? Dagelijks? Meermaal daags?
Ik heb bijna elke dag de hik, soms meermaals per dag, is dat een reden om naar de huisarts te gaan?
Mijn tip is trouwens focussen op je ademhaling, ik heb ergens gelezen dat door de aansturing van de hersenen naar de hik ‘af te leiden’ door bijvoorbeeld hard na te denken over wat je gister hebt gegeten of hoeveel glazen water je hebt gedronken, dat je hik vanzelf verdwijnt.
Dit en het proberen te ‘rekken’ van je middenrif zijn voor mij de enige die echt werken.
Mijn man heeft meer dan 7 weken de hik, overdag en ’s nachts. Constant. Opname in het ziekenhuis. Alles onderzocht. Geen oorzaak of afwijking gevonden. 7 weken ook niet eten, alles wat gegeten wordt wordt overgegeven. Sondevoeding direct in de twaalfvingerige darm. Naar huis met sondevoeding en thuiszorg, ik ben wanhopig