De ziekte van Kawasaki is voor artsen lastig te herkennen en kan een dodelijk gevolg hebben. Wat is de ziekte van Kawasaki en op welke symptomen moet je letten?
Wat is de ziekte van Kawasaki?
De Ziekte van Kawasaki is een aandoening van de bloedvaten die vooral kinderen van 5 jaar of jonger treft. Echter, het kan ook voorkomen bij oudere kinderen. Bij deze zeldzame ziekte raken de bloedvaten ontstoken en dan vooral de middelgrote bloedvaten. In het bijzonder de kransslagaders van het hart.
De ziekte is vernoemd naar de Japanse arts Dr. Kawasaki die de aandoening als eerste beschreef. Ook komt deze ziekte nog steeds het meeste voor in Japan.
Symptomen van de ziekte van Kawasaki
In de meeste gevallen begint deze ziekte met een hoge koorts, vaak hoger dan 39 graden, die een aantal dagen aanhoudt. Opvallend is dat het innemen van koortswerende medicatie, zoals paracetamol, geen effect op de koorts heeft.
De ziekte begint met snel stijgende en dalende koorts pieken zo rond de 39 graden C. Vaak is het kind hangerig en geprikkeld en op de huid ontstaat er een rode uitslag die wat vlekkerig overkomt. Ook het oogwit kan rood kleuren net als de lippen, tong, keelholte, handpalmen en voetzolen. De handpalmen, voetzolen en de lymfeknopen in de nek kunnen ook opzwellen. Dir gaat na één of twee weken over in een schilfering van de huid van vingers en tenen. Verder kan er sprake zijn van buikpijn, diarree en overgeven.
De ziekte van Kawasaki lijkt op het eerste gezicht op een virale aandoening of roodvonk en is daardoor lastig te herkennen. Vaak denk men aan meer voorkomende ziektebeelden zoals rode hond of een hersenvliesontsteking.
Fasen ziekte van Kawasaki
Deze aandoening doorloopt een aantal fases:
- Acute fase
Deze fase kenmerkt zich door de hoge aanhoudende koorts. - Subacute fase
Wanneer de koorts begint te verdwijnen, dan zit de ziekte in de tweede fase. Tijdens het bloedonderzoek zal je zien dat het aantal bloedplaatjes sterk is toegenomen. Doordat de koorts verdwijnt bestaat het gevaar dat men denkt dat het beter gaat met het kind. Echter, in deze fase is het gevaar op een ontsteking van de kransslagaderen van het hart en de kans op het ontstaan van aneurysma’s het grootst. Indien deze aandoening niet tijdig wordt herkend en behandeld zal dit bij ongeveer 25% van de kinderen optreden. - Herstelfase
In deze derde fase nemen de ontstekingen af.
Mogelijke complicaties
Indien deze aandoening niet tijdig wordt herkend en dus behandeld kunnen er bij circa 25% van de kinderen complicaties ontstaan. De meest ernstige is een hartaandoening, waarbij er een verwijding van de slagaders van het hart of een hartinfarct kan ontstaan. Andere mogelijke complicaties die kunnen ontstaan zijn:
- Huidafwijkingen.
- Hersenvliesontsteking.
- Gewrichtsontsteking.
- Ontsteking van de galblaas.
Deze laatste complicaties zijn vervelend, maar kunnen zonder restschade verdwijnen.
Wat kun je zelf doen?
Als je kind hoge koorts heeft (meer dan 38 graden), die niet vanzelf verdwijnt na 3 dagen, ga dan naar de huisarts. Zeker wanneer je kind enkele van bovengenoemde symptomen heeft.
Oorzaak van de ziekte van Kawasaki
De daadwerkelijke oorzaak van deze aandoening is (nog) niet bekend. Wel wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van deze ziekte. Echter, artsen denken momenteel dat het volgende een rol kan spelen:
- Een virus of infectie kan aan de basis liggen.
- Erfelijke aanleg kan een rol spelen.
De ziekte van Kawasaki is niet besmettelijk en kan niet voorkomen worden. Opvallend is dat deze ziekte 2 keer vaker bij jongens dan bij meisjes voorkomt, maar ook dat ze vaak in de winter en in het vroege voorjaar gediagnosticeerd wordt.
Diagnose ziekte van Kawasaki
Er bestaat geen specifieke test waarmee deze ziekte aangetoond kan worden. De arts zal de diagnose dus moeten stellen op basis van de klachten en symptomen in combinatie met bloeduitslagen. Het bloedonderzoek moet dan een verhoging van de witte bloedcellen en bloedplaatjes laten zien en een verlaging van de rode bloedcellen (bloedarmoede). Een eventuele aantasting van het hart kan worden aangetoond door middel van een echo-onderzoek (echocardiografie) en een onderzoek met contrastvloeistof van de vaten.
Behandeling van de ziekte van Kawasaki
De behandeling zal, wanneer de ziekte zich in de eerste fase bevindt, bestaan uit het toedienen van zeer hoge doseringen acetylsalicylzuur om de ontstekingsreactie te onderdrukken. In de tweede fase zal deze dosering lager zijn om te voorkomen dat er bloedstolsels ontstaan als gevolg van het toenemend aantal bloedplaatjes. Kinderen met de ziekte van Kawasaki worden meestal behandeld met een hoge dosis immunoglobulinen. Dit zijn eiwitten die lijken op de eigen afweerstoffen van het lichaam die de ontstekingen doen verminderen. Daarna wordt de patiënt behandeld met langdurig lage dosering aspirine.
Gelukkig ondervinden de meeste patiënten geen blijvende gevolgen van deze ziekte. Echter, 25% van de kinderen met de ziekte van Kawasaki loopt blijvende hartschade op. Dit komt omdat zij niet op de behandeling reageren of dat de diagnose te laat is gesteld en daardoor hun kransslagader aangetast wordt.
Bronnen: kindergeneeskunde-mca.nl en huidziekten.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)