Heb jij een tekort aan ubiquinol?

Heb jij een tekort aan ubiquinol?

De kans is groot dat je nog nooit van ubiquinol hebt gehoord. Toch is het een stof die erg belangrijk is voor ons lichaam. Een tekort kan leiden tot bepaalde gezondheidsproblemen zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Dus wat is ubiquinol en wie heeft een groter risico op het krijgen van een ubiquinol tekort?

Wat is ubiquinol?

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van het co-enzym Q10, misschien wel van de antiverouderingscrèmes. Het lichaam wordt zowel door eigen productie als door inname via de voeding voorzien van het co-enzym Q10. Co-enzym Q10 speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Zo heeft onderzoek onder andere uitgewezen dat Q10 het lichaam kan beschermen tegen bijwerkingen van statines. Statines zijn cholesterolverlagende medicijnen. Daarnaast kan dit enzym helpen bij het ondersteunen van een gezonde bloeddruk, helpen bij lichamelijke en geestelijke prestaties, immuunsysteem, conditie van de huid kan het meer energie geven.

Ubiquinon is de geoxideerde vorm van het co-enzym Q10. Deze stof heeft een oranje kleur en wordt in ons lichaam omgezet in Ubiquinol. Dat is de actieve antioxidantvorm van Q10. Dit is een witte stof, die van nature in ons lichaam voorkomt. Ubiquinol speelt een zeer belangrijke rol bij het ondersteunen van onze cellen en bij het beschermen van onze bloedvetten en cellen tegen oxidatie. Daarnaast zorgt ubiquinol er ook voor dat onze organen beter kunnen presteren. Zo’n 95% van alle Q10 in ons bloed komt voor in de ubiquinol-vorm.

Gezondheidsvoordelen van ubiquinol

Ubiquinol beschermt tegen oxidatieve stress

Een teveel aan vrije radicalen of een tekort aan antioxidanten, zorgt voor oxidatieve stress. Dit leidt weer tot een beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam. Vrije radicalen blijven in ons lichaam achter na verschillende stofwisselingsprocessen. Bij een kleine hoeveelheid vrije radicalen hebben ze een nuttige functie. Vrije radicalen doden namelijk bepaalde ongewenste bacteriën. Maar ze komen ook ons lichaam binnen als gevolg van stress, alcohol, ongezonde voedingsgewoonten en/of luchtvervuiling. Hierdoor zijn ze in grotere getalen in ons lichaam aanwezig en vallen dan gezonde cellen aan. Het gevolg is dat gezond weefsel en gezonde cellen beschadigd raken, waardoor er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan zoals diabetes of hart- en vaatziekten.

Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Ubiquinol is zo’n antioxidant. Het is dus belangrijk dat ons lichaam voldoende antioxidanten binnenkrijgt.

Belangrijk voor hart en bloedvaten

Naarmate we ouder worden, kan ons lichaam minder goed co-enzymen opnemen. Dat geldt ook voor ubiquinol. Deze daling van het ubiquinol-gehalte in ons lichaam kan gepaard gaan met verouderingssymptomen, vermoeidheid, slecht omgaan met stress, een hogere cholesterol en een schommeling in de hormonenhuishouding. Het innemen van voedingssupplementen met ubiquinol zou goed zijn voor hart en bloedvaten. Onder andere door: ondersteuning van de hartspierfunctie, verlaging van de bloeddruk, ontstekingsremmend en verlaging van oxidatieve stress.

Prestatie verhogend en beschermend bij sport

Ubiquinol heeft een positieve invloed op de energietoevoer naar onze cellen, en helpt onze spieren sneller te herstellen na een zware inspanning. Het is namelijk essentieel voor de energieproductie in de spiercellen, belangrijk voor uithoudingsvermogen en beschermt het lichaam tegen oxidatieve stress die door inspanning kan ontstaan. Hierdoor herstelt je lichaam sneller na het sporten.

Voor lichamelijke en geestelijke vitaliteit

Belangrijk is dat ubiquinol dankzij zijn energetische en anti oxidatieve eigenschappen beschermt tegen ouderdomsverschijnselen. Als essentiële factor bij de energiestofwisseling kan deze stof ook helpen bij vermoeidheid, je uithoudingsvermogen vergroten en meer energie geven.

Wie heeft een verhoogd risico op een ubiquinol-tekort?

Leeftijd

Naarmate we ouder worden neemt de concentratie Ubiquinol in ons lichaam af. Dit omdat het lichaam op oudere leeftijd minder goed in staat is om ubiquinon om te zetten in ubiquinol. Uit onderzoek blijkt dat het risico op een tekort vooral toeneemt na je dertigste levensjaar. Er bestaat dus een duidelijk link leeftijd en een verhoogd risico op het hebben van een ubiquinol-tekort.

Intensief sporten

Maar het ouder worden is niet de enige oorzaak. Ook mensen die intensief sporten hebben een hoger risico op het krijgen van een tekort. Wanneer je intensief sport heeft het lichaam meer ubiquinol nodig heeft.

Onevenwichtige voeding

Maar ook bepaalde voedingsgewoontes zorgen voor een verhoogd risico. Het gaat hierbij om voedingspatronen waarbij onvoldoende ubiquinol (of bouwstenen daarvan) kan worden opgenomen. Dit is vaak het geval wanneer je aan ernstig overgewicht lijdt, een strikt dieet volgt, of wanneer je te weinig vers voedsel eet.

Overig

Daarnaast zijn chronische stress, roken, het innemen van bepaalde geneesmiddelen, een hoge bloeddruk en een zwak hart andere belangrijke risicofactoren.

Interne en externe bronnen van Q10

Het lichaam wordt zowel door eigen productie als door inname via de voeding voorzien van co-enzym Q10. Voedingsmiddelen met de hoogste concentraties Q10 zijn onder andere donkergroene groentes zoals broccoli en spinazie. Daarnaast bevatten noten en vlees hoge concentraties Q10. Vooral orgaanvlees is naar verhouding een goede bron van Q10.

 

Bronnen: orthokennis.nl, vitamine-tekort.nl en bibliotheek.ortho.nl

Delen:  
6 reacties op “Heb jij een tekort aan ubiquinol?
  1. Het zijn altijd interessante verhalen.
    Ik zou dus getest, onderzocht, moeten worden op allerlei stoffen die jullie regelmatig als belangrijk noemen.
    Net als mijn zoon trouwens.
    Het gaat helemaal niet goed met ons namelijk.
    Maar … mijn dokter zal me zien aankomen.
    Dat soort testen, onderzoeken, schrijft hij echt niet voor hoor.

    Ik heb hart en vaatziekten, en reuma, en aangezichtspijn.
    Mijn zoor de hoogste graad RSI, en zelfs al afgekeurd.

    Als we iets willen moeten we hè altijd zelf betalen, wij van mijn AOW en hij van een zeer kleine uitkering.

    Dus wat nu ??

    Geschreven door J.P. Jansen. op
  2. @J.P. Jansen, financieel kan het een probleem zijn. Op alternatief gebied zijn andere testmethoden. Consult kost wel weer geld. Zou in elk geval zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten vetten en vezels bij elk eetmoment. Wilde planten als brandneteltoppen kan je gratis oogsten.
    Wat tekorten betreft zijn er wel een paar algmeenheden. Veel mensen komen stoffen tekort als magnesium, vitamine B en D en omega 3.
    Denk bij rsi ook aan een scheefstand van de atlas. Die kan verholpen worden, door middel van een atlascorrectie.

    Geschreven door C. op
  3. Hoe kan correctie van de atlas helpen bij RSI? Als er al gecorrigeerd moet worden denk ik eerder aan een aandoening van de polsen daar een operatie.

    Geschreven door Marleen op
  4. Marleen, de oorzaak van pijn zit lang niet altijd op de plek waar de pijn zich uit. Veel te veel mensen laten zich opereren aan van alles en nog wat terwijl bijvoorbeeld een goede osteopaat je van een hoop pijnklachten kan afhelpen zonder te snijden.

    Geschreven door Nicky op
  5. Wanneer we alles genomen hadden en nemen wat al jaren uitgevonden en aangeprezen werd om onze gezondheid te verbeteren, dan worden we allemaal weer 130 jaren oud en hadden we geen nagel meer om aan ons achterste te krabben. Het is ook een feit de de farmaceutische wereld al jaaaaaren onze gezondheid helpt om zeep te helpen.
    Geldgewin is hier voor hen de eerste zorg.En onze dokters en specialisten doen gedwee hun duit in het zakje.
    Wat goed is voor het ene is dan weer slecht door tientallen bijwerkingen en andere ziekten die men kan krijgen door hun spul in te nemen. Hier klopt iets niet en dat is overduidelijk. Euthanasie wordt momenteel ten zeerste aangeprezen door gerechtvaardigde moordenaars;
    Laten we allemaal eens de film Soylent Green uit 1973 bekijken. Deze geeft een toekomstbeeld niet te verwaarlozen!!!

    Geschreven door S.L. op
  6. Huiveringwekkend als de praktijken uit de film van soilent green wordt toegepast……. Maar als de wereldbevolking zo blijft groeien en het voedsel schaars gaat worden…….
    Wie weet waar mensen toe in staat zullen zijn.

    Geschreven door Elisabeth op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief