Boezemfibrilleren; de meest voorkomende hartritmestoornis

Boezemfibrilleren; de meest voorkomende hartritmestoornis

Heb je regelmatig last van een hart dat op hol slaat, dan kan het zijn dat je last hebt van boezemfibrilleren. Eén op de vier mensen ouder dan 55 jaar krijgt ermee te maken. Het is een stoornis die niet levensbedreigend is, maar die wel behandeld moet worden, anders kan er schade aan het hart ontstaan.

Wat is boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren is een ritmestoornis van het hart. Het hart klopt onregelmatig en in de meeste gevallen klopt het sneller. Een andere benaming voor boezemfibrilleren is atriumfibrilleren.

Ons hart bestaat uit 4 holtes. De onderste twee zijn de kamers en de bovenste 2 zijn de boezems. Een sinusknoop bepaalt het ritme van het hart door elektrische stroompjes af te geven. Hierdoor trekt het hart samen en wordt het bloed de juiste richting opgestuwd.

Wanneer er sprake is van boezemfibrilleren, dan geeft die sinusknoop meer elektrische stroompjes af dan dat ze zou moeten doen. Het gevolg is dat de boezems veel sneller gaan samentrekken dan zou moeten. De kamers kunnen dit ritme niet bijhouden, waardoor de bloedstroom verandert. Het kan zelfs op bepaalde plaatsen tot stilstand van het bloed leiden.

Boezemfibrilleren komt in de vorm van een aanval. Op basis van de duur van de aanval worden er 5 vormen onderscheiden:

  • De eerste aanval
    De eerste keer dat het boezemfibrilleren ontstaat.
  • Paroxysmaal boezemfibrilleren
    Bij deze vorm houdt de aanval niet langer dan 7 dagen aan, waarna het herstelt spontaan plaatsvindt.
  • Persisterend boezemfibrilleren
    Hierbij is de ritmestoornis langer dan 7 dagen. Door medicatie en/of cardioversie kan het boezemfibrilleren worden gestopt.
  • Langdurig persisterend boezemfibrilleren
    Bij deze vorm duurt het boezemfibrilleren wel een jaar, maar het is nog mogelijk om het sinusritme te herstellen.
  • Permanent boezemfibrilleren
    Wanneer de hartritmestoornis niet door een elektrische cardioversie kan worden beëindigd, spreken we van permanent boezemfibrilleren. Herstellen van het sinusritme is niet mogelijk.

Oorzaken van boezemfibrilleren

Mogelijke oorzaken van boezemfibrilleren zijn:

  • Leeftijd
    Eén op de vier mensen ouder dan 55 jaar krijgt te maken met boezemfibrilleren. Bij mensen jonger dan 40 jaar, komt boezemfibrilleren maar bij een 0,5% voor.
  • Hoge bloeddruk
    Een groot deel van de patiënten met boezemfibrilleren heeft last van een verhoogde bloeddruk.
  • Problemen met het hart
    Boezemfibrilleren kan het gevolg zijn van problemen met het hart zoals: hartinfarct, hartfalen, hartspierziekte, hartklepziekte of een aangeboren hartaandoening
  • Een te snelwerkende schildklier
    Een andere oorzaak, waarvan bekend is dat het gevolg boezemfibrilleren kan zijn, is een te sterke werking van de schildklier.
  • Slaapapneu
    Ook slaapapneu, ademhalingspauzes in de slaap, kan boezemfibrilleren veroorzaken.
  • Overgewicht
    Het is gebleken dat gewichtsverlies (in geval van overgewicht), kan leiden tot een vermindering van zowel de last als de duur van het boezemfibrilleren.
  • Diabetes
    Ook Diabetes Mellitus kan boezemfibrilleren veroorzaken.
  • Ontsteking
    Een longontsteking kan deze aandoening veroorzaken.
  • Onbekende oorzaak
    In ongeveer 20% van alle gevallen wordt er geen oorzaak gevonden.

Factoren die boezemfibrilleren uitlokken

De volgende factoren kunnen een aanval uitlokken:

  • Koorts.
  • Bloedarmoede.
  • Stress.
  • Hartoperatie.
  • Intensieve inspanning.
  • Overmatig alcoholgebruik.
  • Overmatige inname van cafeïne.
  • Drugs (cocaïne, amfetaminen).

Symptomen van boezemfibrilleren

Niet iedereen heeft klachten, en niet iedereen met deze aandoening heeft last van dezelfde klachten. Een aantal symptomen kunnen zijn:

  • Hartbonken.
  • Een onregelmatige hartslag, dan weer snel dan weer wat langzamer.
  • Vermoeidheid.
  • Kortademigheid.
  • Pijn op de borst, of een naar gevoel op de borst.
  • Transpireren.
  • Duizeligheid, licht gevoel in je hoofd hebben.
  • Vocht vasthouden.

Gevolgen van boezemfibrilleren

Wanneer boezemfibrilleren niet wordt behandeld, kunnen er complicaties ontstaan. Mogelijke complicaties kunnen zijn:

Beroerte

Er bestaat de kans dat er een stolsel in het hart ontstaat. Dit stolsel kan vervolgens in de slagaders terecht komen en zorgen voor een beroerte. Symptomen van een beroerte zijn een scheeftrekkend gezicht, krachtverlies in een arm en moeilijk, warrig praten. Het is belangrijk om altijd 112 te bellen bij zulke symptomen.

Hartfalen

Het kan zijn dat de pompfunctie van het hart sterk verminderd is en dat de holtes in het hart verwijden. Het gevolg hiervan kan hartfalen of erger zijn.

Gezien de mogelijke complicaties is het verstandig dat wanneer je last hebt van bovenstaande symptomen je naar de huisarts gaat.

Diagnose boezemfibrilleren

Om de diagnose te kunnen stellen worden er een aantal onderzoeken gedaan. De volgende onderzoeken kunnen worden ingezet:

  • Hartfilmpjes
    Bij een hartfilmpje, ook wel ECG, worden de elektrische stroompjes in het hart omgezet in een grafiek. Deze grafiek kan dan laten zien hoe de verschillende fasen van de hartslag verlopen. Dus of het samentrekken van het hart wel in de juiste georganiseerde volgorde gebeurt: eerst de boezems van het hart, dan de tussenwand en als laatste de hartkamers.
  • Echografie
    Met behulp van geluidsgolven worden de bewegingen en de bouw van de hartspier zichtbaar gemaakt. Men kan dan zien of dat de hartkleppen volledig openen of sluiten en of de pompfunctie van het hart goed werkt.
  • Holteronderzoek
    Een holter is een apparaatje dat gedurende een bepaalde tijd het hartritme van iemand vastlegt. Zo krijgt men een goed beeld van het hartritme over een langere periode, met als doel eventuele hartritmestoornissen te ontdekken.
  • Inspanningstest
    Niet altijd laat het hart in ruststand afwijkingen zien op een hartfilm. Tijdens inspanning moet het hart harder pompen, omdat het lichaam meer zuurstof nodig heeft. Daardoor worden afwijkingen beter zichtbaar. Een inspanningstest laat dan ook zien hoe de doorbloeding in het hart tijdens inspanning is.

Behandeling van boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is een ritmestoornis, waardoor het bloed niet goed wordt rondgepompt in het hart. Hierdoor kan het bloed stollen. Soms gaat boezemfibrilleren vanzelf weer voorbij. Echter, wanneer iemand langer last heeft van boezemfibrilleren, dan moet dit behandeld worden. De behandeling kan onder andere bestaan uit:

Behandeling met medicijnen

Boezemfibrilleren kan met verschillende medicijnen behandeld worden:

  • Hartritme-medicijnen
    Er bestaan verschillende medicijnen die het hartritme kunnen verbeteren. Zo zijn er medicijnen die erop gericht zijn om het boezemfibrilleren te voorkomen of de beëindigen. Maar er kan ook gekozen worden voor medicijnen welke het tempo van de hartslag moet reguleren: niet te snel en niet te langzaam. Sommige medicijnen hebben beide effecten (ritme- én frequentiecontrole).
  • Bloedverdunners
    Omdat boezemfibrilleren het risico op stolsels in het hart verhoogd, worden er bloedverdunners voorgeschreven. Echter, bij jonge mensen kunnen de nadelen van bloedverdunners groter zijn dan de voordelen. Dan worden er geen bloedverdunners voorgeschreven.

Cardioversie

Een cardioversie heeft als doel het boezemfibrilleren om te zetten naar normaal sinusritme. Er bestaan 2 soorten cardioversie: chemisch en elektrisch. Bij chemische cardioversie krijgt iemand via een infuus hartritmemedicijnen toegediend, waardoor het boezemfibrilleren meestal stopt en overgaat in het normale ritme. Elektrische cardioversie bestaat uit een stroomschok met een AED die tijdens een korte narcose wordt gegeven.

Ablatie

Bij ablatie brengt de arts beschadigingen aan in het hartweefsel. Deze littekens zorgen ervoor dat de elektrische prikkels die het hartritme verstoren, worden geblokkeerd. Het gevolg is dat de prikkels weer op de correcte plaats ontstaan en de juiste route volgen.

 

Bronnen: hartstichting.nl, boezemfibrilleren.nl, catharinaziekenhuis.nl

Delen:  
24 reacties op “Boezemfibrilleren; de meest voorkomende hartritmestoornis
  1. Ik heb al een paar keer last gehad van boezemfibrileren. Eerste keer onder narcose, tweede keer 15 injecties (chemies) derde keer een pilletje, ik lag toen in het ziekenhuis voor iets anders. Dat pilletje had hetzelfde effect als de andere behandelingen. Binnen 30 minuten was het hart weer op ritme, weet niet de naam van het pilletje. Dus er bestaan dus 3 behandelingen.

    Geschreven door Fijlstra op
    • Er is een oorzaak voor het krijgen van hartritmestoornissen niet genoemd en dat is door het gebruik van bepaalde medicijnen, o.a. bisfosfonaten die hebben als bijwerking een veel grotere kans op het krijgen van hartritmestoornissen.

      Geschreven door Anoniem op
  2. Ik heb een acimetrich hart is dat gevaarlijk. Ik gebruik ook bloeddrukverlagers. En ik heb apneu, maar ik slaap wel met een c_pap. Grrag u antwoordt. Moet ik mij zorgen gaan maken.

    Geschreven door Wim op
  3. bepaalde kruiden zoals ve-tsin (E621) en zwarte peper kunnen een aanval van boezembifribleren uitlokken

    Geschreven door jan op
  4. Paar jaar geleden moest ik bij boezemfibrilleren diverse keren een (elektrische) cardio versie ondergaan. Sinds 2 jaar krijg ik het zelf onder controle met Rytmonorm 150 mg. Dit medicijn gebruikte ik eerst om het fibrilleren te voorkomen, wat niet echt effect had, nu om het te stoppen.

    Geschreven door Paulien op
  5. Waarom wordt er geschreven over bloedverdunners in plaats van antistolling medicatie? Het bloed wordt niet dunner…wel de juiste tekst gebruiken vind ik.

    Geschreven door Roccade op
  6. een optimale dagelijkse inname van Vit C-Magnesium-Carnitine-en Q10 werkte en werkt nog steeds naar volle tevredenheid al jaren lang.

    Geschreven door ger op
    • Hoy Ger klinkt goed, is dat 1 pilletje? Ik heb ook steeds overslagen, en ze hebben ook AF geconstateerd. Ik kan het niet meer uit elkaar houden als het begint, ik slik wel mg met foliumzuur en vit. b1 b6 b 12 in een pil…. maar dat helpt niet echt.

      Geschreven door Joost op
  7. waarom schrijven artsen dit dan niet voor i.p.v. medicijnen?

    Geschreven door Sjaan op
    • mijn cardialoog wilde daar niets van weten en werd boos op mij,zei zelfs dan help ik u niet meer ,ben heel blij dat ik door zetten

      Geschreven door ger op
      • miljoenen business, daarom en het is zijn of haar brood. stel je voor zeg, dat iedereen met zelfmedicatie , vitamine en dergelijke zichzelf geneest haha. mijn man moest ook bloedverdunners nemen en voor de zekerheid ook maar een maagbeschermer, maar gelukkig niet gedaan en nu jaren later, alles oke. hij is 80 jaar en gebruikt niet 1 tabletje

        Geschreven door gerrie berry op
    • Artsen zijn over het algemeen tegen het natuurlijk gebruik, ze zouden geen werk meer hebben als iedereen zich met kruiden en vitamines verzorgt!

      Geschreven door Mie op
      • Beste Mie, Ik denk dat ieder mens anders regeert op medicatie. En soms kun je er niet van buiten en helpt alleen vitamine tabletten niet. ik slik al 35 jaar antistolling en medicatie tegen hartritmestoornissen. heb ablatie gehad en 29 keer een cardioversie. Was maar waar dat een vitamine pil mij kon helpen, maar helaas.

        Geschreven door Marion op
  8. Volgens mij zijn er wel degelijk medicijnen die het bloed verdunnen en ook antistolling medicatie. Ik zelf heb een medicijn gehad dat wafarin ( rattegif) bevat en wat wel degelijk het bloed verdund . je dient ook regelmatig je bloed te laten afnemen omddat ze dan de dikte van je bloed ( INR) meten. Nu gebruik ik een medicijn dat heet Eliquise en dit is een antistolling medicatie waarvoor ook geen INR gemeten dient te worden.Ik woon in België en weet dus niet precies of in Nederland ook beide soorten medicatie door artsen worden voorgeschreven.

    Geschreven door adrian W. op
  9. Ik slik voor het ritme SOTALOL 80MG EN VOOR HET BLOED HET ANTISTOLLINGS MIDDEL LIXIANA 60MG

    Geschreven door Anoniem op
  10. @Sjaan, als iedereen goed voor zijn of haar gezondheid zou zorgen, met evenwichtige voeding en voedingssupplementen, zouden er veel artsen werkloos worden.
    @Wim en Anoniem, bloeddrukmidddelen zorgen voor verlies aan vitaminen en mineralen. Bètablokkers en calciumblokkers remmen daarnaast ook de aanmaak van melatonine. Propafenon heeft ook een bètablokkerende werken dus ik neem aan dat het ook melatonineverlagend werkt. Sowieso doen medicijnen niets aan de oorzaken.

    Geschreven door C. op
    • goed gezegd

      Geschreven door gerrie berry op
  11. Overgewicht, diabetes en hoge bloeddruk ja maar die hebben weer gezamenlijke oorzaken als insulineresistentie, laaggradige ontstekingen en tekorten aan voedingsstoffen.

    Geschreven door C. op
  12. Wat is de oorzaak van boezemfibrilleren en..
    Is ablatie de beste behandeling.

    Geschreven door iebeltje op
  13. Ook ik gebruik Eliquise. En alle artsen en de apotheker noemen het een bloedverdunner. Na een hart infarct kreeg ik veel bloedverdunners. Zijn al die artsen zo dom Roccade? Wat is het probleem? Shakespeare zei het al What’s in a name

    Geschreven door A.Fijlstra op
  14. Hallo, ik heb jaren last gehad van hartritmestoornissen. Ablatie, medicijnen, niets hielp afdoende. Een hartoperatie bleek de oplossing. Ik doe aan fitness training en gebruik alleen nog z.g.n. bloedverdunners. Ondertussen ben ik 86 jaar.

    Geschreven door Opaisraël. op
  15. Hallo Ik heb jaren last van hartritmimestoornissen ik gebruiktbloedverdunners maar heb een lekkende klep kan dat ook de oorzaak zijn.

    Geschreven door M v PL op
  16. Ik heb al enkele jaren last van een verhoogde hartslag. Ik ben hiermee naar een specialist geweest en heb verschillende onderzoeken ondergaan. De inspanningstest heb ik niet mogen doen omdat mijn hart in rust gemiddeld 110 slaat. Uit de onderzoeken is niks abnormaals gevonden enkel een verhoogd ritme. Doordat de art geen oorzaak vind wil deze ook geen behandeling opstarten. Onlangs ben ik opnieuw bij de arts geweest met een hartslag van 157 in rust opnieuw wordt er geen oorzaak gevonden dus geen behandeling. Misschien door mijn jonge leeftijd ik ben 23 jaar. Soms voel ik mij heel slecht als mijn hart zo snel slaat dan wordt ik soms misselijk en voel me dan heel raar met soms een pijn op de borst. Wat zou een oorzaak kunnen zijn? Of wat kan ik hier zelf aan doen?

    Geschreven door Anoniem N op
  17. Ook al een aantal keren verhoogde hartslag met zeer hoge bloeddruk /onderdruk = te hoog. Wanneer de wekker vroeg afgaat kan het zomaar zijn dat mij hartslag op hol slaat en heb ik het idee dat het ook onregelmatig is . Twee x mee in ambulance nar het ZH geweest waar de cardioloog mij een béta blokker voorschreef. Begon met 25 mg Metropolol. Bij weer een aanval verhoogd naar 50 mg een dik jaar later weer klachten … Bij onderzoeken wordt er niks gevonden en lijkt alles in orde iedere x weer .. uiteindelijk na weer een aanval naar 100 mg metropolol. Eind oktober weer veel last bij het opstaan intens moe ook drukkend gevoel op borst, hartslag veels te snel en bloeddruk ook weer veels te hoog… Moest meteen komen bij huisarts met mijn man . Hartfilmpje gemaakt maar niks raars te zien… Je wil graag weten wat er aan de hand is dat dit steeds terug komt die klachten he… Ik kreeg een heart track bakkie mee waarop je bij een klacht op een knop moet drukken waarbij dat bakkie dan regitratie maakt van je hart ritme ,. Ik moet dan inbellen daarna en wanneer er iets raars te zien is krijgt de H.A. bericht. Uiteindelijk niks gevonden dus . Ik kreeg een tip op facebook op de vraag of ik meerdere dingen slikte.. Ja naast de Metropolol slikte ik ook Omeprazol maagbeschermer 25 mg.. .. Ik kreeg het advies die es ff niet meer te gebruiken hoe het dan is. Ik ben er mee gestopt en ik heb tot nu toe geen hartkloppingen meer gehad .

    Geschreven door Friezin op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief