Per jaar wordt er in Nederland bij ruim 100.000 mensen een SOA gevonden. Dat aantal neemt nog steeds toe. Chlamydia is de meest voorkomende SOA. Een SOA die niet altijd klachten geeft, en dat maakt deze SOA zo verraderlijk.
Wat is chlamydia?
In Nederland is chlamydia de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Ieder jaar komen er naar schatting 60.000 nieuwe chlamydia infecties bij. Echter, een minderheid daarvan wordt gediagnosticeerd. Dat kan aangezien je chlamydia kunt hebben zonder dat je er iets van merkt. Dat kan grote gevolgen hebben, omdat een langdurige infectie, met chlamydia, onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Zowel mannen als vrouwen kunnen besmet worden. Echter, het treft vooral jonge vrouwen.
Oorzaak van chlamydia
De veroorzaker van deze SOA is een bacterie (meestal Chlamydia trachomatis). Deze nestelt zich in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan van de urinebuis, van de anus en bij de vrouwen ook van de baarmoedermond. Besmetting kan plaats vinden door onveilige seksueel contact. Met andere woorden: seks zonder condoom. Besmetting met chlamydia door orale seks is zeldzaam.
Symptomen van chlamydia
Tussen de één en drie weken kan het duren voordat iemand klachten krijgt. Echter, er zijn ook mensen die helemaal geen symptomen krijgen. Op deze manier kan iemand het ongemerkt doorgeven. Een chlamydia infectie kan zich verspreiden door je lichaam en zo voor verschillende klachten zorgen. Deze ziekteverschijnselen noem je chlamydiasis. Deze zijn voor mannen en vrouwen anders.
Symptomen bij de vrouw
Een groot deel van de vrouwen die besmet is, heeft geen klachten. Klachten die kunnen voorkomen als gevolg van chlamydia zijn:
- Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
- Pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen.
- Meer vaginale afscheiding dan normaal.
- (Chronische pijn) in de onderbuik.
- Abnormaal bloedverlies.
- Jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting of diarree.
Mogelijke gevolgen bij een vrouw
Wanneer de infectie niet behandeld wordt, dan kan deze zich uitbreiden naar de eileiders. Dit kan een eileiderontsteking veroorzaken, die zich kan uitbreiden naar het bekkengebied. Wanneer dat gebeurt, dan kan dit samen gaan met koorts en buikpijn. Uiteindelijk kan dat onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen tot gevolg hebben.
Wanneer je onveilig gevreeën hebt, en je herkent één of meer van bovenstaande doe dan een SOA test.
Symptomen bij de man
Ook mannen kunnen besmet zijn en geen klachten ervaren. Een aantal symptomen die mannen kunnen hebben zijn:
- Pijn/ branderig gevoel tijdens het plassen.
- Moeizaam plassen.
- Afscheiding uit de plasbuis, vooral ’s morgens.
- Jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree
- Soms gewrichtsklachten.
Mogelijke gevolgen bij een man
Wanneer de infectie niet op tijd behandeld wordt, kan de infectie ook bij een man opstijgen. Dit komt wel veel minder voor dan bij vrouwen. De bacteriën kunnen via de zaadleiders terechtkomen in de prostaat en de bijbal. Dit leidt soms tot een bijbalontsteking of een ontsteking van de prostaat.
Symptomen van een bijbalontsteking kunnen zijn:
- Hevige pijn in de balzak (scrotum) of bijbal, soms uitstralend naar de lies.
- Een zwelling in de balzak of in de bijbal.
Symptomen van een ontsteking van de prostaat kunnen zijn:
- Koorts.
- Moeilijk plassen.
- Pijn in en rond de geslachtsorganen.
Een onbehandelde ontsteking kan ook bij de man onvruchtbaarheid tot gevolg hebben.
Diagnose van chlamydia
Om een SOA test te doen kun je naar de huisarts of GGD gaan. Wil of kun je daar niet heen, dan kan een SOA-zelftest een alternatief zijn. Deze test doe je thuis en kun je zelf opsturen naar het laboratorium. Voor een chlamydia test voor mannen is het inleveren van urine meestal genoeg. Bij vrouwen is er een uitstrijkje uit de vagina nodig. Meestal kun je dat zelf doen met een wattenstokje.
Behandeling van chlamydia
Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Na een kuur van 7 dagen is de bacterie meestal verdwenen en ben je niet meer besmettelijk. Je kunt hierna zelf wel weer opnieuw geïnfecteerd raken.
Er kunnen complicaties optreden, en dan is de behandeling meestal anders en langduriger. Controle door een specialist is dan noodzakelijk.
Het kan zijn dat ook zijn dat je partner(s) een chlamydia infectie heeft (hebben). Daarom moet je altijd wanneer je de diagnose chlamydia hebt gekregen je partner(s) inlicht(en). Ook wanneer je zelf helemaal geen klachten hebt. Vervolgens moeten ook zij zich laat onderzoeken en eventueel behandelen.
Wat kun je zelf doen tegen chlamydia?
Een chlamydia infectie is, net als alle SOA’s, te voorkomen door veilig te vrijen. Gebruik dus altijd een condoom.
Bronnen: umcutrecht.nl en soaaids.nl
Delen: gepubliceerd door C. van Etten. onderschreven door P.M. Mulder (arts)