Last van je spieren en gewrichten? Dan kun je hypermobiliteit hebben

Last van je spieren en gewrichten? Dan kun je hypermobiliteit hebben

Wanneer je vaak spierpijn of pijn in je gewrichten hebt, dan kun je last hebben van hypermobiliteit. Wat is hypermobiliteit eigenlijk, en wat is de oorzaak ervan?

Wat is hypermobiliteit?

Hypermobiliteit wordt ook wel hyperlaxiteit of overbeweeglijkheid genoemd. Het is een (erfelijke) aanleg, waardoor de banden en kapsels rondom je gewrichten grotere elastische eigenschappen hebben dan normaal. Door veranderingen in het bindweefsel zullen de banden bij belasting niet strak opspannen, maar juist wat meerekken. Het gevolg is dat je gewrichten verder dan normaal kunnen bewegen en in veel gevallen zullen overstrekken. Het is dus een aanleg en geen ziekte. Het komt voor bij ongeveer 4 tot 7% van de Nederlandse bevolking.

Men spreekt van het hypermobiliteitssyndroom, wanneer je ook echt last hebt van het bewegingsapparaat als gevolg van deze te soepele banden. Denk hierbij aan bepaalde spier- en gewrichtsklachten, die niet door een andere bindweefselaandoening veroorzaakt kunnen zijn.

Symptomen en gevolgen hypermobiliteit

Vaak is het dus zo dat te soepele gewrichten geen last geven. Echter, er zijn wel mensen die last hebben van bepaalde klachten. Dat gaat dan meestal om spierpijn of pijn in de gewrichten. Daarna ontstaan vaak lage rugklachten. Door intensieve sport en zware arbeid kunnen klachten ontstaan of toenemen. De klachten beginnen vaak op jeugdige leeftijd en veranderen met het ouder worden.

Het kan ook zo zijn dat je pijn krijgt bij het traplopen of bij andere activiteiten die de knieën en enkels belasten. In erge gevallen kunnen de gewrichten opzwellen als gevolg van vochtophoping. Bij sommige mensen met hypermobiliteit kan de knieschijf gemakkelijker uit de kom schieten, dan bij mensen die niet hypermobiel zijn.

Vaak zijn de gewrichten ook wat gevoeliger voor overbelasting, waardoor er een groter risico bestaat op het verstuiken van de enkels, ellebogen of schouders. Hypermobiliteit kan ook voor een verhoogd risico op een lichte afwijking aan de wervelkolom (scoliose) zorgen. Het gevolg kan rug- of nekpijn zijn.

Mensen die te maken hebben met soepele bekkenbanden, kunnen last hebben van een lage rugpijn, pijn aan het stuitje en pijn bij het opstaan. Sommigen vergelijken deze pijn met de pijn die ontstaat bij bekkeninstabiliteit.

Jonge kinderen met hypermobiliteit hebben meer kans op heupluxatie. Het lijkt er ook op dat hypermobiele kinderen zich in motorisch opzicht ook net iets langzamer ontwikkelen dan andere kinderen. Zij gaan bijvoorbeeld vaak wat later lopen. Maar deze motorische achterstand halen zij meestal vóór dat ze 3 jaar zijn weer in.

Oorzaken hypermobiliteit

De exacte oorzaak van hypermobiliteit is (nog) niet bekend. Men gaat er voor een deel vanuit dat het erfelijk is. Alleen wanneer je extreem hypermobiel bent, dan zal je arts onderzoeken of dat je misschien een aandoening hebt die hiermee in verband staat. Deze extreme vorm van hypermobiliteit is erg zeldzaam.

Hoe wordt hypermobiliteit vastgesteld?

De hypermobiliteitsaanleg wordt vastgesteld door een lichamelijk onderzoek. Röntgenonderzoek of een ‘scan’ is niet nodig, omdat op een röntgenfoto niet te zien dat is dat de banden en pezen te soepel zijn. In enkele gevallen zal bloedonderzoek worden gedaan om onderliggende ziekten uit te sluiten.

Je kunt door middel van onderstaande punten checken of dat je misschien hypermobiel bent:

  • Is het mogelijk om je pinken 90° te buigen of verder te overstrekken?
  • Kun je je duimen tegen uw onderarm leggen?
  • Is het mogelijk om je ellebogen met 10° te overstrekken?
  • Kun je je knieën met ongeveer 10° overstrekken?
  • Wanneer je je vooroverbuigt kun je dan je handen plat op de grond leggen zonder door je knieën te buigen?

Is het antwoord op de meeste van bovenstaande vragen ja? Dan is de kans dat je hypermobiel bent groot.

Behandelingsmogelijkheden hypermobiliteit

Een aanleg is geen afwijking of ziekte en kan dus ook niet worden genezen met bijvoorbeeld medicijnen. Je kunt wel bepaalde klachten bestrijden, bijvoorbeeld met eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol. Wanneer je last hebt van gezwollen of ontstoken gewrichten, kunnen ontstekingsremmende pijnstillers helpen.

  • Spieren verstevigen
    Het is in alle gevallen goed wanneer je je spieren verstevigd. Sommige spieren kunnen een deel van het werk van de gewrichtsbanden opvangen. Een fysiotherapeut kan je helpen met oefeningen om de spieren rondom je gewricht te verstevigen. Rekken of manipuleren van gewrichten heeft slechts een tijdelijk verlichtend effect maar werkt op de lange duur juist averechts. Manuele therapie en ‘kraken’ is niet aan te raden.
  • Normaliseren van spierspanning
    Bij overbelasting klachten van de spieren en pezen, kan de fysiotherapeut deze pijnklachten verhelpen door de spierspanning te normaliseren. Dit kan hij/zij doen door middel van bijvoorbeeld: tapen, massage, triggerpointtherapie en/of dry needling. Wanneer dit onvoldoende helpt, dan zou een brace je misschien kunnen helpen.
  • Hulpmiddelen
    Sommige hypermobiele mensen hebben veel baat bij speciale zooltjes in de schoenen of een eenvoudige hakverhoging die knieproblemen tegengaat.

Daarnaast is het belangrijk om van je lichaam geen activiteiten te vragen waar je lichaam niet geschikt voor is. Alleen door aanpassing van je dagelijkse activiteiten kunnen de klachten overgaan en/of worden voorkomen.

Wat kun je zelf doen?

Bij sport of beroepskeuze is het verstandig al zo vroeg mogelijk rekening te houden met de je aanleg voor hyperlaxiteit. Misschien kun je zelfs wel gebruik maken van je extra beweeglijke gewrichten.

  • Sport
    Houd rekening met je te soepele gewrichten. Probeer daarnaast je spieren sterk te maken, zonder overbelast te raken. Bij sommige mensen is het verstandig om niet aan sporten te doen, waarbij je te veel snelle bewegingen maakt en steeds kort van houding verandert. Denk hierbij aan tennis, boksen, squash, basketbal en skiën. Beoefen een wat meer rustige sport zoals zwemmen of fietsen. Met rustige beweging voorkom je verstuiking of overstrekking van de gewrichten.
  • Werk
    Kleine aanpassingen op de werkplek kunnen een aanzienlijke vermindering van klachten geven. Wanneer het mogelijk is, zou je herhaalde bewegingen en werken boven het hoofd moeten mijden.
  • Hulpmiddelen
    Bandages kunnen de kans op klachten en blessures verminderen. Echter, het is erg onverstandig een bandage te gebruiken om een sport te kunnen (blijven) doen. Wanneer je zonder een bandage deze sport niet zonder klachten kunt volhouden, dan is het advies om hier mee te stoppen.

 

Wil jij graag je ervaringen delen en/of meepraten over het onderwerp hypermobiliteit? Dan kan dat op dit forumonderwerp Spieren, pezen, botten & gewrichten.

 

Bronnen: orthopedie.nl en reumafonds.nl

Delen:  
10 reacties op “Last van je spieren en gewrichten? Dan kun je hypermobiliteit hebben
  1. Ik heb regelmatig last van abductie spieren gerelateerde liespijn. Ik heb geen idee waarom ik dit in de afgelopen 2 jaar zomaar heb gekregen (ben actieve vrouw van 76). Ik loop dagelijks een uur met de hond en doe ook dagelijks mee aan “Nederland in beweging”. Overdadig sporten heb ik in het verleden wel gedaan maar toen kwam dit probleem niet voor. Behalve rustig afwachten en er voorzichtig mee omgaan, wat kan ik er verder nog doen om het niet alleen te vermijden maar ook te verbeteren als het zich voordoet?

    Geschreven door Ria Mooij op
  2. Zoals omschreven heb ik volgens mij ook maar dat wordt gerichts reuma genoemd .
    Is hier een andere behandeling voor of anders medicatie ?
    altijd pijn bij het in beweging komen .

    Geschreven door Nico op
    • Gek, ik heb al een 10tal jaren zware klachten rond de gewrichten. Deze verergeren. Hernia gehad in de ne, springduim, steunzolen, overbelaste knieën, overbelaste enkels, staartbeentje gebroken met bevallen, dagelijks stijve rug, lichte scoliose, gevielige heupen, ontstekingen, vermoeidheid. Pijn in spieren en gewrichten Ondanks ik goed eet en slaap. Spasmofilie zij fysiotherapeut 7 jaar geleden .die gaat maar door…de ene dag erger dan de andere. Bloed ok, ik neem magnesium, vit D..ik neem zaldiar dat helpt, niets anders maar ik ben en was altijd super lenig in de benen..maar de rest niet. Kan mijn tenen niet eens krommen.. dus ja. Dit is het ook al niet 🤔

      Geschreven door Vanessa op
  3. De typische theoretische uitleg, spieren verstevigen zonder te over belasten! Geschreven door iemand die er zelf niet mee te maken heeft! Ook bij hms net als EDS werkt je bindweefsel onvoldoende waardoor je pezen en gewrichten sowieso min dubbel werken en kans op ontstekingen sowieso al groot is. Ik geloof uitermate in blijven bewegen maar de spieren verstevigen is niet de optie, je spiertonus dat is de start. Ik kan geen arts meer horen die zegt spieren verstevigen en het komt in orde! Ribdellocatie, kaakluxatie, ook vingergewrichten , heupsubluxatie , schouderluxatie, knieschijf , geboren met heupluxatie…. kunnen jullie hms nog meer minimaliseren???? Ook al heb ik h EDS ik weet dat klachten bij groot aantal hms’ers op vlak van hypermobiliteit even of nog erger zijn!

    Geschreven door #stopminmimalisatie op
  4. De typische theoretische uitleg, spieren verstevigen zonder te over belasten! Geschreven door iemand die er zelf niet mee te maken heeft! Ook bij hms net als EDS werkt je bindweefsel onvoldoende waardoor je pezen en gewrichten sowieso min dubbel werken en kans op ontstekingen sowieso al groot is. Ik geloof uitermate in blijven bewegen maar de spieren verstevigen is niet de optie, je spiertonus dat is de start. Ik kan geen arts meer horen die zegt spieren verstevigen en het komt in orde! Ribdellocatie, kaakluxatie, ook vingergewrichten , heupsubluxatie , schouderluxatie, knieschijf , geboren met heupluxatie…. kunnen jullie hms nog meer minimaliseren???? Ook al heb ik h EDS ik weet dat klachten bij groot aantal hms’ers op vlak van hypermobiliteit even of nog erger zijn!

    Geschreven door Anoniem op
  5. Inderdaad, wel een beetje de standaard theoretische informatie. Ik had persoonlijk wel iets meer verwacht.

    Persoonlijk vind ik het erg storent dat er gesproken word over een aanleg ipv een aandoening, HMS kan je leven zwaar op de schop nemen. Om het dan af te doen met een aanleg vind ik bijzonder invaliderend.

    Veel van de genoemde behandelmethodes zijn te algemeen. Voor mij persoonlijk is het wel nodig om bijvoorbeeld door de een manueel therapeut behandeld te worden en opnieuw gemobiliseerd worden. Doe ik dit niet dan gaan de spieren rondom die wervel alleen maar vaster zitten.
    Voor hen die geloven dat tapen, drye needling en massage de oplossing zijn voor de verhoogde spiertonus komen van een koude kermis thuis! Het verlicht heel iets, maar in veel gevallen is de spanning met een paar uur varierend tot een dag of 2 echt wel weer op het niveau van voor de behandeling. Daarnaast is het ook bekend dat gewone paracetamol, ook maximale, docering niet afdoende werkt voor HMS klachten. Ik zelf slik naproxen in combinatie met paracetamol, alleen omdat het de werking van de naproxen versterkt. Dat werkt enigszins.

    Al met al zouden er best wel wat nuance verschillen mogen verschijnen in de tekst. Zwemmen klinkt inderdaad als een goede sport, maar als je niet actief je bekken kan kantelen in het water dan krijg je als HMSpatient zeker last van je rug. Om nog maar te zwijgen over de problemen die zich voor kunnen doen omdat het water een andere weerstand biedt, waardoor de beweegingsuitslag weer groter is. Wat dus funest is voor iemand met HMS, nee zwemmen is niet goed voor iedereen!

    Geschreven door Babs op
  6. 2 nieuwe heupen maar de linker slecht rondom erge spierpijn ook last ven erge spataderen ben 80 niks meer aan te doen hoe kom ik van die pijn af

    Geschreven door j gerrits op
  7. heb 2 nieuwe heupen de linker been spieren doen er pijn heb ook erge spataderen niks meer aan te doen ben 8 jaar

    Geschreven door djwgerrits op
  8. Als tiener is er na een knie op slot gezet te hebben ook door de chirurg die hem er uiteindelijk uit kreeg gezegd dat ik hypermobiel zou zijn. Toen ik begin 20 was heb ik na een acute aanval Fybromialgie gekregen en weer bijna 10 jaar later nog de diagnose CVS er bovenop. Nu heb ik eigenlijk jaren nooit meer aan mijn hypermobiliteit gedacht. Maar nu ik dit zo lees twijfel ik wel waar dan mijn klachten precies vandaan komen? Omdat er toch wel een overlap ook lijkt te zijn en beide dus met spieren en kapsels, weke delen rond de gewrichten te maken hebbenn? En komt deze combinatie van hypermobiliteit vaker voor bij mensen met ook de diagnose FM? Groeten, Maart

    Geschreven door maart op
  9. Een vraag na 2 revalidatie centrums .
    Wordt gezegd dat ik heel lenig ben.zelfs met 2handen de vloer kan raken.met gestrekte benen.
    Wordt gezegd dat ik overbelaste spieren of er wordt gezegd uitgerekte spierbanden.wat is hier jullie advies in.
    Advies kreeg ik om achter de geraniums moet gaan zitten met 53jaar.
    Zelf geprobeerd activiteiten te doen.v.b poedelen met zwemmen. Trap op lopen fietsen klein stukje lopen.raak ik al overbelast.
    Daarnaast heb ik coelialie astma reflux fibromyalgie artrose.
    3x tia gehad door hoge bloeddruk.
    Nu 3000mg paracetamol en butrans 15mg.klachten chronische rug en bekkenpijnen. Na baarmoederverwijdering.
    ganglion pols klachten.snel overbelast.
    Hopelijk een antwoord hoe nu verder.
    Met vriendelijke groet corrie

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief