Wanneer je een drukkend gevoel op de borst of steken in de hartstreek voelt, dan kan dat leiden tot grote ongerustheid. Dat is niet zo heel gek, aangezien het kan wijzen op een hartziekte. Gelukkig heeft pijn op de borst ook heel vaak een onschuldige oorzaak.
Pijn op de borst
Pijn in of op de borst, is een pijn die je voelt op je ribbenkast, tussen je ribben, achter je borstbeen of aan de onderkant van je borstbeen. De pijn kan aan 1 kant, aan allebei de kanten of in het midden zitten. Het kan ook zo zijn dat de pijn uitstraalt, bijvoorbeeld naar je hals, kaak, arm, rug of schouders.
Het ontstaan van de pijn verschilt behoorlijk, zo hij kan ineens ontstaan of al langer sluimeren. Soms alleen bij het hoesten, inspanning of wanneer je op een bepaalde plek drukt. Bij pijn op de borst maken veel mensen zich zorgen. Het kan natuurlijk met je hart te maken hebben, maar er zijn heel veel andere oorzaken die deze pijn kunnen veroorzaken. Omdat het voor jezelf erg moeilijk is om de oorzaak vast te stellen, moet je bij blijvende klachten altijd laten onderzoeken wat er aan de hand is.
Oorzaken pijn op de borst
Stress
Pijn op de borst kan een teken van je lichaam zijn, dat je het rustiger aan moet doen. Je kunt de klachten ervaren door bijvoorbeeld stress of hevige emoties. Ook paniek kan deze pijnklachten geven.
Hyperventilatie
Er bestaan 2 vormen van hyperventilatie: de acute en de chronische vorm. Bij acute hyperventilatie begin je heel snel en heel diep adem te halen, en heb je het gevoel dat je stikt. De chronische vorm komt vaker voor en hierbij is de ademhaling voor een langere periode versneld. Vaak ben je je er niet van bewust dat je chronisch hyperventileert. Eén van de symptomen van chronische hyperventilatie is een beklemmend gevoel op de borst. Vaak is hyperventilatie te verhelpen met rust.
Brandend maagzuur
Wanneer er maagzuur in je slokdarm terecht komt, dan veroorzaakt dit pijn met een bijtende werking. De pijn voel je meestal heel hoog in je bovenbuik, en kan uitstralen naar je borst en je rug. Wanneer je deze pijn een paar uur na de maaltijd voelt, dan kan dit heel goed het gevolg van brandend maagzuur zijn. Kenmerkend is ook dat de pijn erger wordt bij het plat liggen en vooroverbuigen. De pijn wordt vaak iets minder nadat je wat hebt gegeten, na het drinken van melk of slikken van maagtabletten die het zuur wat neutraliseren.
Slokdarmspasme
Wanneer het middenrif niet goed functioneert, kan er maagzuur teruglopen in je slokdarm. Het gevolg hiervan kan het krampachtig samentrekken van de slokdarm zijn. Dit noemen we ook wel slokdarmspasme. Ook deze klachten heb je wanneer je plat ligt. Ondanks het feit dat het heel vervelend kan zijn, is deze vorm van pijn op de borst onschuldig. Slapen met een extra kussen, kan tegen de klachten helpen. Dit omdat je hoofd en bovenlichaam dan iets hoger komen te liggen, waardoor er minder terugstroom van maagzuur is.
Syndroom van Tietze
Bij het syndroom van Tietze, is er sprake van een irritatie van het kraakbeen en de spieren die de ribben met het borstbeen verbinden. Bij druk op de borst, neemt de pijn op de borst meestal toe. Maar ook bewegen en hoesten kunnen de pijn verergeren. Het syndroom van Tietze is onschuldig en kan goed behandeld worden met pijnstillers. Het is gebleken dat vrouwen vaker het syndroom van Tietze hebben dan mannen. De oorzaak van deze chronische aandoening is (nog) niet bekend.
Spierpijn
Soms is pijn op de borst gewoon spierpijn. Een overbelasting van de tussenribspieren, ontstaat door bepaalde lichamelijke activiteit waar het lichaam niet aan gewend is. Meestal verdwijnt dat na enkele dagen rust. Echter, deze pijn kan ook worden veroorzaakt door rekkingen of scheurtjes in de spieren of het bindweefsel.
Longaandoening
Verschillende longaandoeningen zoals longfibrose of een klaplong, kunnen ook pijn op de borst geven. Ook mensen die last hebben van COPD en astma hebben soms pijn op de borst. Om zeker te weten dat een longaandoening de oorzaak van de pijn op je borst is, zal er een röntgenfoto van je hart en je longen gemaakt moeten worden.
Hartaandoening
Als je hartspier te weinig zuurstof krijgt, kan er ook pijn op de borst ontstaan. Deze aandoening heet angina pectoris en wordt ook wel hartkramp genoemd. Bij beweging, emoties of stress neemt de pijn toe. Meestal wordt de kramp veroorzaakt door een vernauwing in de kransslagaders. Als pijn op de borst het gevolg is van hartklachten, straalt de pijn vaak uit naar de armen of hals en kaak. Ook hartklepaandoeningen of hartritmestoornissen veroorzaken klachten op de borst. Datzelfde geldt voor pericarditis: een ontsteking van het hartzakje. De bekendste hartaandoening met drukkende pijn op de borst is het hartinfarct.
Wanneer je klachten onderzoeken
Als je twijfelt of je pijnklachten hebt die met je hart te maken hebben, laat dit dan altijd onderzoeken. Wanneer de klachten ook in rust langer dan 5 minuten houden, bel dan direct 112.
Heeft je klacht minder urgentie, en wil je graag uitgebreid onderzoek laten uitvoeren, dan kan het cardiologisch onderzoek uitkomst bieden. Bij dit onderzoek wordt er door een cardioloog gekeken naar de hartkleppen, bloeddoorstroming en pompfunctie van het hart. Tevens wordt er een ECG (hartfilmpje) en een echo van het hart gemaakt. Zo ontstaat er een goed beeld van het totale functioneren van je hart.