Boeren, waarom doen we dat?

Boeren, waarom doen we dat?

Boeren doen we allemaal, de één wat vaker dan de ander. Maar wat is eigenlijk de functie van boeren? En wanneer je overmatig boeren laat, kun je daar dan iets aan doen?

Wat is boeren?

Het laten van een boer is het ‘ontluchten’ van de maag via de slokdarm en mond. Ongemerkt slikken we de hele dag door lucht in. Dat kan gebeuren tijdens het eten, drinken of praten. Doordat we continue lucht inslikken, ontstaat er een opstapeling van lucht in je maag. Het gevolg hiervan is dat je maag gaat uitzetten. Hierdoor gaat er vanuit de maagwand een seintje naar de hersenen. Dit seintje zorgt er vervolgens voor, dat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag zich gaat ontspannen. De aanwezige lucht in de maag kan dan ontsnappen via de slokdarm en de mond.

Dit ontluchtingsmechanisme beschermt de maag tegen extreme uitzetting. Want wanneer de lucht in je maag zich maar blijft opstapelen dan zou het spijsverteringskanaal zou werk niet meer kunnen doen.
Zoals gezegd is het heel normaal om zo nu en dan een boer te laten, om wat lucht kwijt te raken. Boeren kan zomaar ontstaan maar ook als klacht bij een maagaandoening of andere ziekte. Boeren kan bij sommige mensen een zeer vaak terugkerend en hinderlijk verschijnsel zijn. Er zijn zelfs mensen die tot meerdere keren per minuut moeten boeren.

Oorzaken van boeren

Je gaat boeren als zich te veel lucht in je maag bevindt. Er kunnen verschillende oorzaken van boeren zijn:

Inslikken van lucht

Boeren wordt in de vele gevallen veroorzaakt door het inslikken van lucht. We slikken allemaal kleine beetjes lucht in tijdens het eten, drinken of praten. Echter, sommige mensen slikken heel veel lucht. Dit inslikken van lucht wordt ook wel ‘aerofagie’ genoemd. Het inslikken van lucht kan verergeren door:

  • Stress.
  • Kauwgom kauwen.
  • Roken.
  • Te snel eten, drinken en praten.
  • Verkeerd gebruik van spieren in de halsstreek, bijvoorbeeld bij het praten, kan een oorzaak zijn.

Voedingsmiddelen

Er zijn ook voedingsmiddelen die extra veel lucht in de maag kunnen veroorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn: koolzuurhoudende frisdranken, bier, uien, prei, knoflook, koolsoorten, paprika, peulvruchten, en grote hoeveelheden (onrijp) fruit, suiker, vet en scherpe specerijen. Wanneer je teveel van deze producten gebruikt, dan kan het zijn dat je meer moet boeren.

Brandend maagzuur

Boeren komt vaker voor in combinatie met brandend maagzuur of bepaalde maagklachten. Naast het laten van boeren kun je dan ook vaak last hebben van een opgeblazen gevoel, misselijkheid en pijn boven in je buik.

Maagzweer

Boeren kan ook het gevolg zijn van galstenen en maagzweren. Als je naast het vele boeren, ook ernstige maagpijn hebt, veel misselijk bent, vaak moet braken en weinig eetlust hebt, dan is er mogelijk sprake van een maagzweer.

Galstenen

Moet je niet alleen veel boeren, maar heb je regelmatig een hevige, aanhoudende pijn rechtsboven in je buik, ben je misselijk, moet je overgeven, heb je witte ontlasting, donkere urine en een gelige huid, dan heb je wellicht last van galstenen.

Verkoudheid

Boeren komt ook vaker voor bij mensen die verkouden zijn of een aandoening hebben aan het strottenhoofd, de neus- of keelholte. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat je dan op een andere manier ademhaalt en slikt.

Tips bij boeren

Wanneer je echt last ondervindt van het boeren, dan kunnen onderstaande tips je wellicht helpen bij het minder inslikken van lucht, en dus zo het boeren te verminderen:

  • Eet en drink rustig. Kauw je eten goed met een gesloten mond. Wanneer je dit doet zal je veel minder lucht hierbij naar binnen krijgen.
  • Zorg dat je voeding gezond, gevarieerd en vezelrijk is.
  • Gebruik geen kauwgom. Bij het kauwen op kauwgom slik je automatisch veel lucht in.
  • Vermijd producten, waarvan bekend is dat ze boeren stimuleren zoals: koolzuurhoudende frisdranken, bier, uien, prei, knoflook, koolsoorten, paprika, peulvruchten. Ook grote hoeveelheden (onrijp) fruit, suiker, vet, scherpe specerijen, eieren, pruimen, radijs, spruitjes en nieuwe aardappelen kunnen het laten van boeren stimuleren.
  • Vermijd stress en spanningen zoveel mogelijk. Je merkt het niet, maar in periodes van stress en spanningen slik je vaak veel meer lucht in.
  • Stop met roken, wanneer je nog rookt.

Wanneer deze tips niet helpen en je last hebt van het feit dat je vaak moet boeren, ga dan naar je huisarts. Deze kan eventueel aanvullend onderzoek doen en de oorzaak vaststellen, zodat deze behandeld kan worden.

Behandeling

Als het boeren een verschijnsel is bij een andere aandoening, dan moet deze aandoening behandeld worden. Voor ‘boeren’ als op zichzelf staande klacht, moet er gekeken worden naar bovenstaande tips om het boeren te verminderen. Daarnaast zijn er mensen die baat hebben bij een logopedist om zo de klachten te verminderen. Dat is in het geval, wanneer iemand zijn of haar spieren in de halsstreek verkeerd gebruikt bij het praten of ademen. Er zijn ook mensen die gunstige effecten hebben gemeld van yogaoefeningen.

Er zijn medicijnen verkrijgbaar die claimen de gasvorming tegen gaan of te verminderen. Maar let wel, de werking van deze medicijnen is omstreden. Het is in ieder geval beter om de oorzaak van de klachten weg te nemen of te bestrijden.

 

Bronnen: Mlds.nl

Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief